De Waddeneilanden

6308 keer bekeken

De Waddeneilanden

Lees Meer

Ten noorden van het Nederlandse vasteland, op de grens van de Waddenzee en de Noordzee, liggen vijf bewoonde Nederlandse eilanden keurig op een rij, de zogenaamde Waddeneilanden. Geteld vanaf het vaste land zijn dit: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De rij wordt gesloten door de onbewoonde eilandjes Rottumeroog en Rottumerplaat. Jaarlijks ontvangen de eilanden bij elkaar zo’n 1.137.300 toeristen (2008) uit binnen- en buitenland. In 2009 zijn de Waddeneilanden toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Algemene informatie

Elk Waddeneiland heeft een eigen karakter door de geschiedenis, de bevolking, de grootte, het landschap en de verschillende recreatieve mogelijkheden. Toeristen komen vooral naar de Waddeneilanden voor de rust, de natuur, het wandelen en fietsen. Alleen Texel en Terschelling trekken in de zomermaanden ook veel jongeren.

Overzicht aantal inwoners en oppervlak

Overview of population and surface area numbers
Eiland Provincie Inwoners (01/01/2010) Oppervlakte
Texel Noord-Holland 13,783 58.500 ha (16.000 ha land / 420 ha Wadden- en Noordzee)
Vlieland Friesland 1,157 32.050 hectare (3.974 ha land; binnenwater:66 ha;buitenwater: 27.896 ha)
Terschelling Friesland 4,724 67.4000 ha (8.935 ha land / 58.465 ha binnenwater en zee)
Ameland Friesland 3,503 26.918 ha (5.883 ha land / 21.035 ha zee en binnenwater)
Schiermonnikoog Friesland 941 58.500 ha (16.000 ha land / 42.500 ha Wadden- en Noordzee)

Flora en Fauna
Op de Waddeneilanden komt een gevarieerd landschap samen van brede stranden, uitgestrekte duinen en kwelders, weilanden en zelfs loof- en naaldbossen. De Waddenzee is het grootste en belangrijkste kustgetijde-wetland in Europa en op wereldschaal zelfs het grootste ononderbroken systeem van zand- en slikplaten.

Door het voedselrijke water is de Waddenzee een soort ‘kraamkamer’ voor vissen, maar ook voor zeezoogdieren zoals de gewone en grijze zeehond. Verder is het Waddengebied een belangrijke tussenstop voor trekvogelsoorten. Gemiddeld trekken 10 tot 12 miljoen vogels tussen hun broedgebieden in Siberië en Scandinavië en hun overwintergebieden in Europa of Afrika even langs de Wadden om hun vetreserves aan te vullen. Een maximum van 6,1 miljoen vogels is tegelijkertijd aanwezig in de Waddenzee. Texel huist de grootste lepelaarkolonie van Nederland.
Tenslotte zijn er ook veel unieke plantensoorten te vinden op de Waddeneilanden.

De Wadden als toeristische bestemming
Met zo’n rijke flora en fauna ligt het voor de hand dat veel toeristen de Waddeneilanden bezoeken voor de rust en om te genieten van de natuur. Onder leiding van gespecialiseerde gidsen is het mogelijk om te wandelen door de Waddenzee als die tijdens eb is drooggevallen (wadlopen). Naast de uitgebreide wandelmogelijkheden, lenen de eilanden zich bij uitstek voor fietstochten. De afstanden zijn overzichtelijk, het landschap gevarieerd en met kilometers aan fietspaden is het op de autoluwe eilanden een rustige onderneming. Voor natuurliefhebbers die ook op zoek zijn naar een sportieve uitdaging, is het mogelijk het wadfietsen te combineren met het eilandhoppen per zeilboot.

Ook de sportieve mogelijkheden zijn legio: van parachutespringen, vlieg- of kitesurfen, blokarten, catamaranzeilen, brandingkanoën tot paardrijden of een tochtje in de huifkar.

En wie geïnteresseerd is in cultuur treft op de eilanden prachtige authentieke boerderijen, nostalgische dorpjes, maar ook moderne uitgaansgelegenheden, gezellige café’s, goede restaurants, kunstgalerieën en antiekboerderijen.

Uiteindelijk krijgen de Waddeneilanden de bezoeker in haar ban vanwege de gemoedelijke sfeer die er heerst. Vanwege het milde klimaat zijn de eilanden het hele jaar door te bezoeken, hoewel in het najaar natuurlijk rekening gehouden moet worden met meer regen- en winterse buien.

Verbinding vasteland en de Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn goed en snel bereikbaar vanaf het vasteland. Vanuit Den Helder varen elk uur twee dubbeldeks veerboten in twintig minuten naar Texel. Vlieland en Terschelling zijn beiden te bereiken vanuit Harlingen met zowel een sneldienst (duur: ca. 45 minuten) als een reguliere dienst (max. 120 minuten). Ameland bereik je vanaf Holwerd in ongeveer drie kwartier. En vanaf het Groningse Lauwersoog vaart de veerboot ongeveer vier maal per dag. Met speciale Hopboten is het ook mogelijk om meerdere eilanden te bezoeken, het zogenaamde wadhoppen.

Vervoer op de Waddeneilanden

Op Texel en Terschelling zijn auto’s toegestaan. Op Vlieland en Schiermonnikoog zijn auto’s alleen toegestaan voor vergunninghouders. Maar op elk eiland kun je met het openbaar vervoer goed uit de voeten. En een favoriet transportmiddel op alle eilanden is uiteindelijk toch de fiets. Of het nu een elektrische fiets, een mountainbike of een tandem is. Er zijn volop fietsverhuurmogelijkheden.

Texel

Jaarlijks bezoeken ruim 900.000 mensen (incl. dagbezoek) het grootste Waddeneiland Texel (lengte 25 km, gemiddelde breedte 8 km), bijgenaamd het Gouden Boltje. Texel staat bekend als vogel- en schapeneiland. De meeste overnachtingen vinden plaats in de kampeersector, gevolgd door vakantiehuizen, appartementen, hotels, pensions en groepsverblijven.

Toeristische trekpleisters

 • Ecomare: centrum voor Wadden- en Noordzee en bezoekerscentrum Nationaal Park ‘Duinen van Texel’ huisvest een permanente zeehondenpopulatie en biedt een impressie van het leven onder water.
 • Eierland (vuurtoren): de naam verwijst naar het eilandje dat halverwege de zeventiende eeuw ten noorden van Texel lag. In de polder Eierland staat het enige Moai-beeld buiten Paaseiland.
 • Ateliers en galerieën
 • Natuurgebieden Muy en de Slufter
 • Horeca en winkelplezier in het grootste dorp Den Burg
 • Grootste Juttersmuseum

Evenementen

 • Ronde om Texel: grootste catamaranrace ter wereld
 • Klifhanger editie: tweejaarlijkse manifestatie van kunst
 • Zandsculpturenfestival
 • Bluesfestival 2010: 8,9 en 10 oktober 2010
 • Wekelijkse markten en braderieën (zomermaanden)
 • Meierblis (traditioneel feest waar vreugdevuren aangestoken worden)
 • Ouwe Sundeklaas (12 december; traditioneel kinderverkleedfeest)

Eilanddelicatessen

 • Het Texels lamsvlees, zout van smaak door het zilte gras dat de schapen eten
 • Diverse kaas- en koeksoorten

Vlieland

Vlieland ligt het verst verwijderd van de kust. Het rustige Vlieland telt één dorp, dat met haar monumentale panden de sfeer van 100 jaar terug uitademt. Het eiland is verder relatief bosrijk. Maar het heeft daarnaast ook de in het oog springende Vuurboetsduin, met een hoogte van veertig meter met op de top een rode vuurtoren. Het is ongeveer 12 km lang en nergens breder dan 2 km.

Vlieland kent een grote variëteit aan vakantiewoningen in en om het dorp, in het bos, in de duinen bij het Noordzeestrand of langs het wad: van hotels, via vakantiehuizen, appartementen en tenthuizen tot tenten.

Toeristische trekpleisters

 • Museum Tromp’s Huys: historisch en maritiem verleden van Vlieland
 • Vliehors express: ‘Woestijn’safari met een ongebouwde legertruck over de zandvlakte de Vliehors
 • Zeehondentocht: met de boot de Waddenzee op 

Evenementen

 • ‘Into The Great Wide Open’: popfestival voor alle leeftijden (3, 4 en 5 september 2010) 

Eilanddelicatessen

 • Al het denkbare gemaakt van de cranberry

Meer informatie
www.vlieland.nl
http://vlieland.startpagina.nl

Terschelling

Terschelling is het een na grootste Waddeneiland. Hier verwelkomt de oudste vuurtoren in Nederland, de Brandaris uit 1594, haar bezoekers. Door de samenwerking tussen mens en natuur is er op Terschelling een gevarieerd landschap ontstaan van een strandwal met daarachter kwelders en bossen.

Op Terschelling zijn meer dan 70 voornamelijk kleinschalige kampeerterreinen, 11 groepsaccommodaties en ruim 30 ho­tels/pensions. De zomerwoningen en appartementen op Terschelling bieden slaap­plaats aan ruim 5.000 badgasten. Daarnaast biedt de passantenhaven in West-Terschelling ligplaats aan zo'n 350 schepen en is de haven voor de zogenaamde bruine vloot (charterzeilschepen) regelmatig gevuld met rond de 30 vaartuigen. Exclusief de havens heeft Terschelling een totale capaciteit van ongeveer 19.500 bedden.

Toeristisch trekpleisters

‘Oude ambachten’: boerderijen waar kaas of ijs gemaakt wordt of verwerking van de typisch Terschellingse bes, de Cranberry

 • Natuurgebied Boschplaat (4400 ha) met unieke plantensoorten, vlinders en grootste vogelkolonie.
 • Diverse galerieën en expositieruimten
 • Wadlopen
 • Uitgebreide uitgaansmogelijkheden

Evenementen

 • Oerol Festival: 11 tot en met 20 juni 2010. Een week lang is Terschelling een groot podium voor Kleine kunsten als cabaret, zang en dans en verwelkomt jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers.

Eilanddelicatessen

 • Cranberry-producten

Ameland

Het natuurschoon en de rust op Ameland, de ‘Waddendiamant’, hebben dit eiland in 2009 het keurmerk Quality Coast Award opgeleverd. De twee natuurgebieden De Hộn en Het Oerd bieden een prachtige flora en fauna. Het eilandje heeft een rijke historie in de walvisvaart en de koopvaardij.

Toeristische trekpleisters

Strandexpress

 • Robbenboot: uitvaren naar robbenkolonie op nabijgelegen zandbank
 • Paardenreddingsbrigade: maandelijkse demonstratie
 • Beklimming van de 24 meter hoge duin ‘de Oerdblinkert’
 • Karakteristieke dorpen en boerderijen
 • Commandeurswoning: het oudste pand van het eiland (1625)
 • Sportvissen/makreelvissen
 • De Amelander vuurtoren (56 m)

Eilanddelicatessen

 • Amelander roggebrood, boerenkaas, mosterd en meerval

Schiermonnikoog

Met een lengte van 16 km en een breedte van 4 km is Schiermonnikoog het kleinste bewoonde Waddeneiland. In het enige dorp, het gelijknamige Schiermonnikoog, zijn de wegen van oost naar west aangelegd om zo min mogelijk last van de wind te hebben. Vanwege het gevarieerde landschap van duinen, bossen, wad en polders alsmede de gevarieerde flora en fauna heeft het eiland de status van Nationaal Park. Ook ligt hier het breedste strand van Europa.

Jaarlijks bezoeken ongeveer 300.000 (dag-)toeristen het eiland. Op Schiermonnikoog zijn ongeveer 6.200 recreatieve slaapplaatsen verdeeld over hotels en pensions, zomerhuizen, appartementen, kampeerboerderijen, particuliere verhuur, de camping en de jachthaven. Alle horeca en winkelmogelijkheden zijn te vinden in het dorp.

Toeristische trekpleisters

 • 30 km fietspad
 • Het is mogelijk een rondvaart te maken naar het Rif en de Engelsmanplaat, of om het oostelijk gedeelte van Schiermonnikoog met een buswagentocht te verkennen.
 • Dorpsgezicht en monumentale woningen
 • De eendenkooi

Evenementen

 • Kallemooifeest (traditioneel feest in mei)
 • Klozum (traditioneel verkleedfeest in december)

Delicatessen

 • Schiermonniker honing en boerenkaas

Rottumeroog en Rottumerplaat

Rottumeroog en Rottumerplaat zijn onbewoonde eilandjes die bijzondere bescherming genieten. Rottumerplaat is niet voor publiek toegankelijk, alleen in de zomer onder begeleiding van boswachters van Staatsbosbeheer. In het broedseizoen van 15 april tot 1 augustus is Rottumeroog niet toegankelijk.