Het Lauwersmeer

26 keer bekeken

Voor 1969 stond dit gebied nog in open verbinding met de zee. Uit angst voor overstromingen werd er een afsluitdijk gebouwd, waardoor dit zoute kweldergebied veranderde in een wijds zoetwatergebied met rietvelden, bossen en grote wateroppervlakten. Het open water, de graslanden, loofbossen, orchideeënvelden, ondiepe waterpartijen en brede rietkragen maken van het Lauwersmeer een ongekend vogelgebied.

Vogelen rond het Lauwersmeer

Vogelaars kunnen hun hart ophalen in Nationaal Park Lauwersmeer. De wulp, fuut, dwerggans, brandgans, lepelaar en het paapje zijn enkele vogelsoorten die kenmerkend zijn voor dit gebied. Verschillende uitzichtpunten en vogelkijkvoorzieningen maken het mogelijk om vogels in hun gewone doen en laten te observeren. Het Lauwersmeer is zowel een broedgebied als een tankstation tijdens de jaarlijkse vogeltrek. U kunt hier dus het hele jaar door vogels spotten.

Te voet, te fiets, te water

Het Lauwersmeer kunt u wandelend, fietsend of varend ontdekken. Er zijn routes van verschillende afstanden, die zowel de natuurrecreant als de sportieveling behagen. Op enkele beschermde gebieden van het Lauwersmeer na zijn er genoeg wateren waar u kunt kanoën, surfen en varen met een motor- en zeilboot. Rondom het Nationaal Park Lauwersmeer zijn veel overnachtingsmogelijkheden, die zich goed lenen voor een weekend bivakkeren in de natuur.

In de buurt
Toon op kaart