Rembrandt van Rijn

7 keer bekeken

Het leven van Rembrandt van Rijn, een van de belangrijkste Hollandse meesters van de 17e eeuw kende vele hoogte- en dieptepunten. In combinatie met zijn ongekende talent hebben ze geleid tot een wereldberoemd oeuvre.

  • Ontdek meer over het leven en werk van Rembrandt van Rijn.
  • Lees over zijn unieke kwaliteiten als kunstenaar en als leermeester.
  • Weet waar zijn beroemdste werken hangen en bezoek de tentoonstellingen.

Rembrandt van Rijn (1606-1669), wellicht de beroemdste Nederlandse kunstenaar, werd geboren in Leiden, als zoon van een rijke molenaar. Op zijn achtiende vertrok hij naar Amsterdam om te werken voor Pieter Lastman, een populaire schilder. Zes maanden keerde hij terug om zijn eigen werkplaats te openen in Leiden.

In Leiden nam hij zijn eerste leerlingen aan, onder wie Gerrit Dou, en groeide zijn populariteit snel. In 1931 besloot hij terug te gaan naar de bloeiende stad Amsterdam waar hij zijn eerste grote opdrachten kreeg, bijvoorbeeld van Nicolaes Tulp, voor wie hij een beroemd werk maakte. Drie jaar later trouwde hij met Saskia van Uylenburgh.

Hoewel hij een zeer getalenteerd en gewaardeerd kunstenaar was, leefde Rembrandt zijn laatste jaren in trieste omstandigheden. Zijn geliefde Saskia overleed en de vele schulden die Rembrandt had dwongen hem ertoe zijn huis en bezittingen te verkopen. Enkele jaren later overleden ook zijn minnares Hendrickje Stoffels en zijn zoon Titus. Uiteindelijk stierf Rembrandt berooid in 1669. 

Het Werk van Rembrandt van Rijn

Rembrandt wordt vooral geprezen voor de manier waarop hij schaduwen en licht (de zogeheten clair-obscurtechniek) gebruikte om gebeurtenissen en figuren in zijn schilderijen naar voren te brengen. Deze stijl gaf zijn schilderijen iets dramatisch en dynamisch. Hij durfde ook creatief te zijn. 

Zijn beroemdste werk De Nachtwacht is een levendige compositie die zichzelf duidelijk onderscheidt van andere belangrijke groepsportretten. Rembrandt heeft in zijn leven vermoedelijk 300 schilderijen, 300 etsen en 2000 tekeningen gemaakt. Beroemde leerlingen van Rembrandt waren Gerard Dou, Ferdinand Bol en Govert Flinck. 

Waar vindt u Rembrandt van Rijn

In het Rijksmuseum in Amsterdam kunt u tientallen van Rembrandts werken bewonderen, waaronder het beroemde schilderij De Nachtwacht. In het Mauritshuis in Den Haag hangen ook 10 van zijn schilderijen, waaronder 'Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’. Als u geïnteresseerd bent in het leven van Rembrandt, dan kunt u Museum het Rembrandthuis bezoeken. Daar zijn veel van zijn etsen te zien.

Tentoonstelling Late Rembrandt

Tussen 12 februari en 17 mei 2015 kunt u in het Rijksmuseum de tentoonstelling 'Late Rembrandt' bekijken. Hier ziet u meer dan 80 werken in bijzondere  grafiek- en schildertechnieken uit de laatste periode van Rembrandt's leven.