Rembrandt van Rijn

4 keer bekeken

Geboren: 15 juli 1606

Overleden: 4 oktober 1669 

Vakgebied: Schilderkunst en etsen

Stijl: Barok 

De beroemdste werken van Rembrandt:

  • De Nachtwacht
  • Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp
  • Het Joodse Bruidje
  • Portret van Jan Six
  • Titus in een habijt
  • Verschillende zelfportretten 

Het Leven van Rembrandt van Rijn 

De beroemdste Nederlandse kunstenaar werd in 1606 geboren in Leiden, als zoon van een rijke molenaar. Toen hij achttien was, ging Rembrandt Harmenszoon van Rijn naar Amsterdam om te werken voor Pieter Lastman, een populaire schilder. Zes maanden later kon hij zijn eigen studio openen in Leiden. 

Niemand kon spelen met schaduwen en licht zoals Rembrandt dat kon. Hij werd al snel een populaire schilder en besloot in 1631 terug te gaan naar de bloeiende stad Amsterdam. Drie jaar later trouwde hij met Saskia van Uylenborch. 

Hoewel hij een zeer getalenteerd en gewaardeerd kunstenaar was, leefde Rembrandt zijn laatste jaren in trieste omstandigheden. Zijn geliefde Saskia overleed en de vele schulden die Rembrandt had dwongen hem ertoe zijn huis en bezittingen te verkopen. Enkele jaren later overleden ook zijn minnares Hendrickje Stoffels en zijn zoon Titus. Uiteindelijk stierf Rembrandt berooid in 1669.  

Het Werk van Rembrandt van Rijn 

Rembrandt wordt vooral geprezen voor de manier waarop hij schaduwen en licht (de zogeheten clair-obscurtechniek) gebruikte om gebeurtenissen en figuren in zijn schilderijen naar voren te brengen. Deze stijl gaf zijn schilderijen iets dramatisch. Hij durfde ook creatief te zijn.  

Zijn beroemdste werk De Nachtwacht is een levendige compositie die zichzelf duidelijk onderscheidt van andere belangrijke groepsportretten. Rembrandt heeft in zijn leven 300 schilderijen, 300 etsen en 2000 tekeningen gemaakt. Beroemde leerlingen van Rembrandt waren Gerard Dou, Ferdinand Bol en Govert Flinck.  

Waar vindt u Rembrandt van Rijn 

In het Rijksmuseum in Amsterdam kunt u 21 van Rembrandts werken bewonderen, waaronder het beroemde schilderij De Nachtwacht. In het Mauritshuis in Den Haag hangen ook 10 van zijn schilderijen, waaronder 'Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’. Als u geïnteresseerd bent in het leven van Rembrandt, dan kunt u Museum het Rembrandthuis bezoeken. Daar zijn bijna al zijn etsen te zien.