Vincent van Gogh

208 keer bekeken

Geboren: 30 maart 1853

Overleden: 29 juli 1890 

Vakgebied: Schilderkunst

Stijl: Post-impressionisme 

Van Goghs beroemdste werken:

De zelfportretten van Van Gogh

  • De zonnebloemen
  • De aardappeleters
  • De slaapkamer
  • De sterrennacht
  • Irissen 

Het leven van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in Groot-Zundert in het zuiden van Nederland. Voordat hij in 1880 besloot schilder te worden, was hij kunsthandelaar, leraar en predikant. Zijn eerste werken waren zeer donker, hoewel de meeste grote artiesten in die tijd heldere kleuren gebruikten. Toen hij in 1886 naar Parijs verhuisde, leerde hij portretten te schilderen en kleur te gebruiken. Hij heeft in deze periode minstens twintig zelfportretten gemaakt.  

Vincent hield niet van het leven in de stad en verhuisde in 1888 naar Arles in Zuid-Frankrijk. In deze laatste jaren van zijn leven maakte hij veel schilderijen en de meeste van zijn meesterwerken. In deze periode voerde hij echter ook een innerlijke strijd met zichzelf en liet hij zichzelf opnemen. Op 27 juni 1890 schoot hij zichzelf in zijn borst. Hij overleed twee dagen later. Zijn broer Theo, die hem onderhield, heeft zijn collectie geërfd.

Het werk van Vincent van Gogh 

Van Gogh werd beroemd vanwege zijn gebruik van licht en kleur. Hij smeerde zijn verf dik op het doek, met zware penseelstreken of een paletmes. Zijn post-impressionistische werk is van invloed geweest op de meeste grote kunststromingen van de 20e eeuw.  

Van Gogh heeft tijdens zijn leven slechts een paar werken verkocht. Vandaag de dag is zijn werk ontzettend populair en worden zijn werken voor torenhoge bedragen verkocht. In het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn 200 doeken, 500 tekeningen en 750 geschreven documenten te zien. Het museum trekt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers.  

Waar vindt u Vincent van Gogh 

Als u meer informatie wilt over het werk, het leven en de invloeden van Vincent van Gogh, moet u zeker een bezoek brengen aan het Van Gogh Museum in Amsterdam. Hier is een enorme collectie met schilderijen en tekeningen van Van Gogh en zijn tijdgenoten te zien. Ook het Kröller-Müller Museum in nationaal park de Hoge Veluwe bezit een indrukwekkende collectie met werken van Van Gogh.

Van Gogh 125 jaar inspiratie

In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh stierf. Het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en Het Noordbrabants Museum in Den Bosch, waar gedeeltes van Van Gogh’s collectie te zien is, eren  de schilder volgend jaar met bijzondere tentoonstellingen in het thema ‘Van Gogh 125 jaar inspiratie’. Daarnaast zijn in 2015 tal van jubileumactiviteiten te beleven rondom het culturele erfgoed van Vincent van Gogh in Nederland. Meer informatie volgt binnenkort.