A Different Vision on Fashion Photography

182 keer bekeken

10 september 2016 - 12 februari 2017

A Different Vision on Fashion Photography

Vanaf 10 september 2016 is in de Kunsthal Rotterdam de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan de Duitse fotograaf Peter Lindbergh te zien. De Kunsthal stelt de tentoonstelling – die uit meer dan 220 foto’s bestaat – samen en zorgt voor de internationale tournee. Het spectaculaire overzicht van Lindberghs oeuvre bevat exclusief materiaal, van niet eerder getoonde beelden, persoonlijke aantekeningen, storyboards, rekwisieten, polaroidfoto’s, contactafdrukken, films en monumentale afdrukken.

Lees meer

Vanaf 10 september 2016 is in de Kunsthal Rotterdam de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan de Duitse fotograaf Peter Lindbergh te zien. De Kunsthal stelt de tentoonstelling – die uit meer dan 220 foto’s bestaat – samen en zorgt voor de internationale tournee. Het spectaculaire overzicht van Lindberghs oeuvre bevat exclusief materiaal, van niet eerder getoonde beelden, persoonlijke aantekeningen, storyboards, rekwisieten, polaroidfoto’s, contactafdrukken, films en monumentale afdrukken. Lindberghs pure zwart-witfoto’s zijn al vanaf het begin van de jaren tachtig koersbepalend voor de modefotografie, en nu samengebracht in een omvangrijk retrospectief.

Kate Moss, Paris, 2015 (Giorgio Armani, S/S 2015) © Peter Lindbergh Studio, Paris / Gagosian Gallery

Peter Lindbergh wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke modefotografen. ‘A Diff erent Vision on Fashion Photography’ is een ode aan zijn veelzijdige oeuvre van 1978 tot nu. De multimediale tentoonstelling presenteert, met aandacht voor Lindberghs creatieve wereld en passies, negen verschillende thema’s : Supermodellen, Modeontwerpers, Zeitgeist, Dans, Doka, Het onbekende, Het witte doek, Iconen en een exclusieve Rotterdam Gallery. De Rotterdam Gallery – gefotografeerd voor het oktobernummer van de Nederlandse Vogue en speciaal voor de tentoonstelling gemaakt – toont Lindberghs shoot met Nederlands topmodel Lara Stone en opkomend talent Elisa Hupkes in de haven van Rotterdam.

Peter Lindbergh introduceert een nieuw realisme in de modefotografie. Met tijdloze beelden herdefinieert hij de normen van schoonheid. Lindberghs beeldspraak wordt beïnvloed door de taal van film en door een spel met de sterke, eigenzinnige vrouw, de femme fatale, de heldin, de danseres en de actrice. Zijn oeuvre kenmerkt zich door portretten die een zekere onbevangenheid en fysieke gratie uitstralen. Curator Thierry-Maxime Loriot, die het concept bedacht, licht toe: ‘Deze tentoonstelling is niet een chronologisch overzicht, maar een verhaal waarin je de wereld van Peter Lindbergh ontdekt door zijn unieke kijk, thematiek en zijn samenwerkingen met kunstenaars als Pina Bausch en Jenny Holzer. Het laat ook het humanisme in zijn werk zien vanuit een sociale context. De tentoonstelling zegt veel over zijn eigen visie op leeftijdsdiscriminatie, schoonheid en vrouwelijkheid, over sociale kwesties en over de grenzeloze creativiteit en verbeelding in zijn foto’s.’

Ontdek meer in de omgeving
Google map
Adres: 
Westzeedijk 341
3015AA Rotterdam

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer