Bosch Grand Tour

809 keer bekeken

19 december 2015 - 29 januari 2017

Bosch Grand Tour

In 2016 staan ’s-Hertogenbosch en Brabant in het teken van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516), Nederlands’ beroemdste schilder uit de middeleeuwen. Zijn universele beeldtaal vol menselijke emoties en surreële visioenen vormt 500 jaar na zijn sterfdag nog steeds een bron van inspiratie voor kunstenaars in binnen- en buitenland. Onder de naam Bosch Grand Tour presenteren 7 vooraanstaande Brabantse musea in 2016 een hedendaags tentoonstellingsprogramma, naast de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie (13 februari – 8 mei 2016) in Het Noordbrabants Museum.

Lees meer

In 2016 staan ’s-Hertogenbosch en Brabant in het teken van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516), Nederlands’ beroemdste schilder uit de middeleeuwen. Zijn universele beeldtaal vol menselijke emoties en surreële visioenen vormt 500 jaar na zijn sterfdag nog steeds een bron van inspiratie voor kunstenaars in binnen- en buitenland. Onder de naam Bosch Grand Tour presenteren 7 vooraanstaande Brabantse musea in 2016 een hedendaags tentoonstellingsprogramma, naast de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie (13 februari – 8 mei 2016) in Het Noordbrabants Museum.

  • Bosch Grand Tour: Een tentoonstellingsprogramma in 4 Brabantse steden, 7 musea, met 13 tentoonstellingen, ter ere van de 500ste sterfdag van Jheronimus Bosch.
  • Bekijk hier het overzicht van de tentoonstellingen van de Bosch Grand Tour.

Bosch als inspiratie

Laat u inspireren en verrassen tijdens een ontdekkingstocht langs actuele kunst, design en cultuur in ‘s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Tilburg. Het programma van de Bosch Grand Tour loopt van 19 december 2015 tot 29 januari 2017: meer dan een jaar Jheronimus Bosch als inspiratie voor jong en oud!

Het Noordbrabants Museum

1. Jan Fabre: Bosch in Congo
Datum: 11 juni t/m 18 september 2016

Fabre’s monumentale ‘mozaïekpanelen’ uit de serie Tribute to Jheronimus Bosch in Congo verbeelden de wreedheden en de absurditeit die de voormalige Belgische kolonie Congo heeft ondergaan.

2. Meesterwerken uit de collectie Brukenthal
Datum: 18 juni t/m 9 oktober 2016

Vlaamse en Hollandse meesters uit de tijd voor en na Bosch uit de Roemeense collectie Brukenthal. Schilders als Jan van Eyck, Jacob Jordaens en Pieter Brueghel de Jonge brachten samen met Bosch de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau.

3. De terugkeer van de olifant
Datum: 29 oktober 2016 t/m 29 januari 2017

Jheronimus Bosch vond veel navolging, in schilderijen en grafische reproducties en zelfs in wandtapijten. De expositie toont 16de- eeuwse gravures, houtsneden én het nieuwe, door Jan Fabre ontworpen wandtapijt geweven in het TextielMuseum.

4. De Zeven Hoofdzonden: Gurt Swanenberg en Pieter Bruegel
Datum: 29 oktober 2016 t/m 29 januari 2017

De Zeven Hoofdzonden is een inspiratiebron voor beeldend kunstenaar Gurt Swanenberg. Met een zeer fijn penseel beschildert hij dierlijke skeletten met waanzinnige details. De gravures van de beroemde Pieter Breugel, eveneens geïnspireerd door dit thema, worden naast het werk van Swanenberg getoond.

Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch

5. Jeroen Kooijmans  - The Fish Pond Song
Datum: 19 december 2015 t/m 5 juni 2016

Aan het begin van het Jheronimus Bosch-jaar 2016 gaat het monumentale videodrieluik The Fish Pond Song van beeldend kunstenaar Jeroen Kooijmans in première. Dit epische kunstwerk in drie delen is de culminatie van tien jaar filmen in Nederland, Hongarije en op Curaçao. Belangrijke inspiratiebronnen zijn de beroemde Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch en de eigentijdse geschiedenis sinds ‘9/11’, een gebeurtenis die Jeroen Kooijmans van nabij meemaakte.

6. Nacho Carbonell
Datum: 18 juni t/m 11 september 2016

Nacho Carbonell (Valencia 1980) beschouwt zijn stoelen, banken en lampen als levende wezens met een eigen persoonlijkheid. Ze zijn met hun bizarre vormen ternauwernood als gebruiksvoorwerp herkenbaar. De surreële en sculpturale vormen van Carbonell vertonen opmerkelijke overeenkomsten met elementen uit schilderijen van Jheronimus Bosch.

7. Fernando Sánchez Castillo
Datum: 18 juni t/m 11 september 2016

De Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo (Madrid, 1970)  is geïnteresseerd in de verhouding tussen kunst en macht. Vanuit een sterk politiek engagement - op een even ernstige als speelse en humoristische manier - maakt hij installaties, sculptuur en videokunst. Zo kocht hij in 2011 het afgedankte plezierjacht van dictator Franco, dat hij transformeerde tot een sculptuur van brokstukken.Sánchez Castillo maakt een nieuw werk in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch met als uitgangspunt de fascinatie van Koning Filips II van Spanje (1527 – 1598) voor Jheronimus Bosch.

8. Heaven, Hell & Earth
Datum: 24 september 2016 t/m 15 januari 2017 

De tentoonstelling Heaven, Hell & Earth is een drieluik met werk van internationaal bekende kunstenaars gebaseerd op de grote thema’s van Jheronimus Bosch. Centraal staat de eeuwige strijd tussen de essentiële en tegenstrijdige krachten in het leven, de wereld, en de psyche van de mens.

Het Britse duo Jake & Dinos Chapman verbeeldt de hel, de Zwitserse videokunstenaar Pipilotti Rist komt met een hemelse bijdrage en de Nederlandse kunstenaar en filmmaker Gabriel Lester zal deze uitersten in een nieuwe installatie verbinden.

Van Abbemuseum

9. Het begin van vandaag. De lange jaren ‘80
Datum: 16 april t/m 2 oktober 2016

Jheronimus Bosch gaf met zijn monsterlijke voorstellingen commentaar op de samenleving van zijn tijd. Deze tentoonstelling over de demonen van de jaren tachtig illustreert in hoeverre Bosch’ kritische blik nog steeds relevant is.

De Pont museum, Tilburg

10. Atelier van Lieshout - SlaveCity
Datum: 11 juni t/m 30 oktober 2016

Van Lieshout laat een fascinatie zien voor vergankelijkheid, dystopie en verregaande efficiëntie. Thema’s die in het werk van Bosch prominent aanwezig zijn.

Textielmuseum, Tilburg

11. De terugkeer van de olifant
Datum: 8 april t/m 30 september 2016

Tussen 1530 en 1540 ontstond in Brussel een bijzondere serie van vijf tapijten, vervaardigd naar de composities van één kunstenaar: Jheronimus Bosch. De 5 tapijten kennen de thema’s: De Tuin der Lusten, De Hooiwagen, Sint Antonius in de Wildernis, Sint Maarten verlaat de stad en De Olifant. Vandaag de dag is slechts een incomplete serie bekend in de collectie van het Spaanse Patrimonio Nacional: De Olifant ontbreekt.  TextielMuseum en Het Noordbrabants Museum werken samen in De terugkeer van de olifant, waarbij het verloren gegane wandtapijt van Bosch opnieuw tot leven komt in een interpretatie van Jan Fabre. In het TextielMuseum is het proces van ontwerp naar vervaardiging te zien.

Natuurmuseum Brabant, Tilburg

12. Dieren van Jeroen Bosch
Datum: 1 april t/m 31 december 2016 

In het werk van Bosch spelen dieren een belangrijke rol. Een tentoonstelling voor jong én oud over symboliek, fantasie en werkelijkheid.

Museum of the Image/MOTI, Breda

13. Tuin der Lusten
Datum: 2 april t/m 31 december 2016

Het iconische drieluik Tuin der Lusten houdt schrijvers, kunstenaars en wetenschappers al meer dan een half millennium in de ban. MOTI vertaalt het triptiek naar het heden: verschillende onderdelen worden tot leven gewekt door middel van spannende animaties van Persijn Broersen & Margit Lukács, Studio Smack, Eelco Brand en Floris Kaayk.

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer