De thuishavens van De Stijl

49 keer bekeken

De thuishavens van De Stijl

Ontdek meer over Piet Mondriaan en de oprichters van De Stijl in Den Haag en Leiden.

Lees meer

Van Mondriaan tot Dutch Design – vier 100 jaar De Stijl in het gebied waar de kunststroming ontstond. Zowel Leiden, waar Theo van Doesburg en Piet Mondriaan de beweging oprichtten in 1917, als Den Haag blijven de internationale thuishavens van de kunstenaars van De Stijl, hun werken en diens verregaande invloed. Gehuisvest in een iconisch art-decogebouw van de beroemde Nederlandse architect H.P. Berlage, biedt het Gemeentemuseum Den Haag een collectie met circa 300 Mondriaanwerken en daarmee een onvergetelijke manier om oog in oog te komen ​​met de beweging.

  • Reis door het leven en de 300 werken van Mondriaan in het Gemeentemuseum Den Haag vanaf 10 juni 2017.
  • Bekijk de iconen van De Stijl waarmee Mondriaan en zijn collega’s een nieuwe wereld vormden.
  • Ontdek waarom De Stijl nog steeds relevant is voor Dutch Design(ers).

De Stijl - ofwel neoplasticisme - is een van de belangrijkste kunststromingen van de 20ste eeuw en Nederlands invloedrijkste bijdrage aan de moderne kunst. De (inter)nationale impact op kunst en design is misschien wel even verreikend als die van Rembrandt en Vincent van Gogh in de voorgaande eeuwen.

De beweging ontstond bescheiden in Leiden in 1917, waar de Nederlandse kunstenaars Theo van Doesburg en Piet Mondriaan de artistieke publicatie 'De Stijl' lanceerden om hun nieuwe ideologie mee te verspreiden. Terwijl ze samenwerkten met tijdgenoten als Bart van der Leck, M.H.J. Schoenmaekers, J.J.P. Oud en Vilmos Huszár, werd hun werk al snel meer dan een kunsttijdschrift. Een steeds groter wordende groep Nederlandse en internationale kunstenaars en ontwerpers omarmden het ethos van de beweging; het maken van een speelse, visuele en optimistische impact op levens middels schilderijen, interieurs of architectuur. De concepten van de kunstenaars hadden altijd een ziel; de uitgesproken primaire kleuren werden gecombineerd met zwart, wit en grijstinten om de geometrische, rechte lijnen scherp af te laten steken tegen de asymmetrie. Dit resulteerde in levendige beelden en weerspiegelde een optimistische toekomst in een periode waarin de nasleep van de Eerste Wereldoorlog nog over de hele wereld voelbaar was.

Ontdek de ideeën en werken die De Stijl inspireerden en bezoek de tentoonstelling 'Piet Mondriaan en Bart van der Leck - De uitvinding van de nieuwe kunst' in het Gemeentemuseum Den Haag, van 11 februari tot 21 mei 2017. De tentoonstelling laat zien hoe deze twee gerenommeerde kunstenaars zij aan zij werkten in de drie jaar lange periode waarin De Stijl ontstond. Een andere tentoonstelling over Van der Leck vindt plaats in het Kröller-Müller Museum vanaf 14 oktober 2017.

De Stijls invloed op Dutch Design

Doe nieuwe inspiratie op in de tentoonstelling 'De architectuur en interieurs van De Stijl' in het Gemeentemuseum Den Haag van 10 juni tot 17 september 2017. De expositie toont hoe deze werken uit de vorige eeuw een blik in de toekomst wierpen en de basis legden voor hedendaagse ontwerpen die nog steeds invloed hebben op ons leven. Deze tentoonstelling is daarmee niet te missen voor liefhebbers van Dutch Design.

Ervaar 100 jaar De Stijl in Leiden

Een van de oudste monumenten van Leiden, Museum de Lakenhal, heeft een collectie van ongeveer 23.000 voorwerpen die de hoekstenen van de Nederlandse kunst en geschiedenis zijn – van Rembrandt tot Van Doesburg. Het museum is tot 2018 gesloten voor restauratie, maar speelt een belangrijke rol bij de 100ste verjaardag van De Stijl door de tentoonstelling 'Openlucht Museum De Lakenhal. 100 jaar na De Stijl' te presenteren, van 1 juni tot 3 september 2017. Bezoek het Pieterskerkplein voor werken van hedendaagse kunstenaars en een prototype van 'Maison d'Artiste', een kubistisch huis ontworpen door Van Doesburg en architect Cor van Eesteren in 1923.

Verken de omgeving: Den Haag & Leiden

Den Haag is niet alleen de thuishaven voor de koninklijke familie en regering, maar biedt ook historische monumenten, musea van wereldklasse, moderne winkelstraten en een van de populairste badplaatsen van Nederland. Op slechts een half uur afstand ligt de levendige studentenstad Leiden met zijn schitterende, historische centrum. Deze stad en geboorteplaats van Rembrandt van Rijn is het drukst in het voorjaar, wanneer de kleurrijke bloemenvelden rondom de stad in bloei staan.

Bereikbaarheid

  • Reis naar Leiden in minder dan 30 minuten.
  • U bereikt Utrecht, Amersfoort, Brabant, Amsterdam of Schiphol in minder dan een uur.
  • Drachten ligt op bijna twee uur afstand, maar daar krijgt u wel een fraaie landschapsroute langs de Afsluitdijk voor terug.

Accommodatie

Geniet van een verblijf in Boutique Hotel Corona, een voortreffelijk 17de-eeuws hotelgebouw in het politieke hart van Den Haag. Of ervaar de grandeur van historisch Leiden in het luxueuze Villa Rameau, naast de iconische Pieterskerk.

Tip van de redactie

Ontdek de wortels van De Stijl in Utrecht en Amersfoort. Bezoek de geboorteplaats van Piet Mondriaan en bekijk ’s werelds grootste Gerrit Rietveld-collectie.

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer

Mondriaan tot Dutch Design

De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaags Dutch Design nog steeds.

Lees meer