De Utrechtse Heuvelrug

203 keer bekeken

De Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is één van de grote natuurparken in Nederland. Deze hoge zandrug bevindt zich in het zuiden van de provincie Utrecht.

Lees meer

De Utrechtse Heuvelrug is één van de grote natuurparken in Nederland. Deze hoge zandrug bevindt zich tussen het Gooimeer in het noorden en de rivier de Nederrijn in het zuiden van de provincie Utrecht. De Utrechtse Heuvelrug is ongeveer 30 kilometer lang en strekt zich uit van Hilversum tot aan Rhenen. 

Indeling natuurpark

De Utrechtse Heuvelrug is zo groot dat Het Utrechts Landschap dit gebied heeft opgedeeld in de Heuvelrug Noord, de Heuvelrug Noord-Midden, de Heuvelrug Midden-Zuid en de Heuvelrug Zuid. Het hoogste punt is de Amerongse berg, 68 meter boven zeeniveau. 

Van bos tot stuifzand

De bebossing bestaat vooral uit beuken, eiken en grove dennen. De laatste decennia is er ook veel douglas en lariks bij gekomen. Overal in het nationale park vindt u heide en stuifzand. De grotere aaneengesloten heideterreinen zijn het Leersumse veld en het Breeveen. Een groot stuifzandgebied is het Ginkelduin. 

Dieren op de Utrechtse Heuvelrug

Wanneer de avond valt is de kans groot dat u een ree tegenkomt. Ook de vos en de das leven in het bos, maar die houden zich beter verborgen. Wilt u vogels kijken? Ga dan naar het Leersume Veld. Vanuit de vogelkijkhut ziet u de zeldzame dodaars, de blauwborst en de nachtzwaluw voorbij komen. De Utrechtse Heuvelrug is uitermate geschikt om per fiets te verkennen

Ontdek meer in de omgeving
Google map

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer