De vroege Van Gogh: ’werk tegen de onverschilligheid in’

329 keer bekeken

24 september 2016 - 9 april 2017

De vroege Van Gogh

Ontdek hier alles over de tijdelijke tentoonstelling De vroege Van Gogh in het Kröller-Müller Museum.

Lees meer

Van 24 september 2016 tot en met 9 april 2017 toont het Kröller-Müller Museum in Gelderland de tijdelijke tentoonstelling De vroege Van Gogh: ’werk tegen de onverschilligheid in’.

  • Bijna 120 werken uit de periode 1880-1885 die zelden worden vertoond.
  • Verdiep je in het werk van Van Gogh toen hij net begon met schilderen.
  • Boek uw toegangskaarten online.

De tentoonstelling

De tentoonstelling toont hoe Vincent van Gogh aan het begin van zijn loopbaan zichzelf leerde tekenen en schilderen. Hij richtte zijn blik op de mensen die hard moesten werken voor hun brood, in schamele werkplaatsen en op boerenakkers in weer en wind. Vincent wilde met zijn afbeeldingen ‘uit het volk voor het volk’ oprecht uitdrukking geven aan zijn mededogen met hun bestaan. Of zoals hij het zelf in een brief aan zijn broer Theo formuleerde: ’Ik zeg het nog eens – werk tegen de onverschilligheid in – het volhouden is niet makkelijk – maar wat makkelijk is beteekent ook weinig.’

Nadruk op Van Goghs tekeningen

De nadruk in de tentoonstelling ligt op tekeningen, die vanwege hun lichtgevoeligheid zelden zijn te zien. Juist in de tekeningen is goed te zien hoe Van Gogh worstelt om de techniek te leren beheersen en volume en beweging in zijn figuren te brengen. De werken worden door Van Gogh zelf becommentarieerd met citaten uit zijn brieven. Het museum heeft speciaal voor deze tentoonstelling uit de eigen omvangrijke Van Goghcollectie geput en circa 120 werken uit de periode 1880-1885 geselecteerd.

Meer Van Gogh

Beleef de roots van Vincent van Gogh in het Brabantse land en bezoek het Vincentre in Nuenen en ontdek wat hem inspireerde tijdens de eerste jaren als schilder. Sta waar Van Gogh stond en fiets een deel van de Van Gogh Fietsroute lang de locaties die hij schilderde. De fietsroute is gekozen tot Europese Fietsroute van het jaar 2015.

Meer in de omgeving

Het Kröller-Müller Museum is gelegen op Nationaal Park De Hoge Veluwe. U vindt er prachtige natuur, waar u heerlijk kunt wandelen. Ook kunt u  gratis “witte fietsen” lenen, de makkelijkste manier op dit uitgestrekte gebied te verkennen met meer dan 40 kilometer aan fietspaden.  Er zijn 1.800 gratis te gebruiken fietsen.

Openingstijden & prijzen

Het Kröller-Müller Museum is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag en op feestdagen van 10.00 – 17.00 uur, behalve op 1 januari.

Ontdek meer in de omgeving
De vroege Van Gogh
Adres: 
Houtkampweg 6
6731AW Otterlo

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer

Treed in de voetsporen van Van Gogh

Dit zijn de mooiste Van Gogh locaties in Nederland.

Lees meer