Ervaar De Stijl in het noorden

36 keer bekeken

Ervaar De Stijl in het noorden

De levendige impact van De Stijl is overal in het noorden – van de huizen en bedrijven tot de musea.

Lees meer

Friesland heeft sterke banden met de abstracte, kleurrijke en optimistische stijlen van deze moderne kunst- en architectuurbeweging uit de 20ste eeuw. In 2017 viert De Stijl zijn 100ste verjaardag, en in Drachten kunnen bezoekers van dichtbij kennismaken met De Stijl in een unieke museumwoning of zich verdiepen in de uitgebreide collectie met avant-garde in MuseumDr888. Daarnaast kunt u in Eelde, een stad in de provincie Groningen, een voormalige luchtvaartschool bezoeken, die is geïnspireerd op de principes van De Stijl en recentelijk is getransformeerd tot thuisbasis van kunstenaars en ontwerpers.

  • Het Van Doesburg-Rinsemahuis, een unieke museumwoning in Drachten, opent op 1 juni 2017.
  • Bezoek de prikkelende tentoonstellingen gepresenteerd door MuseumDr888.
  • Beleef in juni het jaarlijkse Oerol festival op Terschelling.

Ervaar De Stijl in de Papegaaienbuurt en het museum voor moderne kunst in Drachten

Friesland heeft sterke banden met De Stijl. In Drachten kreeg Theo van Doesburg, een van de spilfiguren van De Stijl, zijn eerste grote opdracht: het ontwerpen van een gedurfd kleurenschema met primaire kleuren, kenmerkend voor De Stijl, voor het in- en exterieur van 16 residentiële woningen in de Papegaaienbuurt. In de zomer van 2017 opende een van deze huizen haar deuren voor publiek.

Een bezoek aan Museum Drachten, ook wel MuseumDr888 genoemd, is niet te missen voor wie De Stijl van dichtbij wil ervaren. Dit museum is de thuisbasis van meerdere belangrijke kunstwerken uit de Stijl- en dadabeweging. Ter ere van het 100-jarig bestaan van De Stijl, zullen ook andere evenementen worden georganiseerd in Drachten.

Museum Dr8888 – een tempel voor moderne kunst

MuseumDr888 is een bolwerk van moderne kunst en de thuisbasis van een belangrijke collectie met kunstwerken van De Stijl – maar ook dada is prima vertegenwoordigd. De vaste museumcollectie bevat een groot aantal werken van Van Doesburg, diens De Stijl-collega Thijs Rinsema, en de Duitse dadakunstenaar Kurt Schwitters. Vele van hun werken waren eerder te zien in het Centre Pompidou in Parijs en het Londense Tate Modern. Natuurlijk zal het museum het 100-jarig bestaan van De Stijl niet onopgemerkt voorbij laten gaan: in 2017 worden maar liefst vijf tentoonstellingen georganiseerd, onder meer gewijd aan de relatie tussen constructivisme en De Stijl, en de invloed van De Stijl op Drachten en Van Doesburgs kleurgebruik in de architectuur.

Herbeleef De Stijl in het Van Doesburg-Rinsemahuis

Als oprichter van kunsttijdschrift De Stijl, was Theo van Doesburg een leidend figuur van de beweging. In Drachten begon hij aan zijn eerste grootschalige project: 16 residentiële woningen, waarvoor hij een opvallend kleurenschema voor de in- en exterieurs had bedacht. Het resultaat was de Papegaaienbuurt, gekenmerkt door het gebruik van primaire kleuren die typerend zijn voor De Stijl. Hoewel de hele straat er spectaculair uitziet, zal ter ere van het 100-jarig bestaan van De Stijl, een van de woningen (Van Doesburg-Rinsemahuis) van 1 juni tot 31 december 2017 open zijn voor publiek. Hier kunt u teruggaan in de tijd om de vrolijke interieurs van Van Doesburg te betreden, waarin alles – van de muren tot de kozijnen – is geschilderd in heldere, levendige kleuren.

De luchtvaartschool in Eelde

Als u in Drachten bent tussen 9 en 18 juni 2017, mis dan niet het Oerol festival op Terschelling – een vermakelijk theater- en muziekfestival met het hele Waddeneiland als podium. Ter ere van de 100ste verjaardag van De Stijl, zal Terschelling ook omvangrijke landkunst in de vorm van een Mondriaanschilderij presenteren, genaamd 'Sense of Place'.

Bereikbaarheid

  • Reis naar Drachten in anderhalf tot twee uur vanaf Den Haag, Leiden, Utrecht, Amersfoort, Noord-Brabant, Amsterdam of Schiphol.
  • Of neem de landschapsroute – reizen via de Afsluitdijk van waterbeheer.
  • U kunt zich probleemloos verstaanbaar maken in Friesland; naast de Friese Taal, spreken de meeste Friezen ook Standaardnederlands.

Accommodatie

Boek een toepasselijk stijlvolle overnachting in Hostel De Stijl in Drachten.

Tip van de redactie

Vier de 100ste verjaardag van De Stijl met een bezoek aan het Dutch Design-district en dompel uzelf onder in unieke museumtentoonstellingen, designevenementen en rondleidingen.

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer

Mondriaan tot Dutch Design

De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaags Dutch Design nog steeds.

Lees meer