Franeker

431 keer bekeken

Franeker

Bezoek in Franeker het Eise Eisinga Planetarium en de kaatswedstrijd op het Sjûkelân.

Lees meer

Hoewel de universiteit van Franeker niet meer bestaat, hangt in de straten nog steeds de sfeer van de academie die in 1811 door Napoleon werd opgeheven. Wandel langs de professorenhuizen en neem een biertje in het studentencafé Bogt van Guné.

Sjûkelân kaatswedstrijd

Op de vijfde woensdag in augustus is de spanning in Franeker om te snijden. Dan wordt de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar op het Sjûkelân, het bekendste kaatsveld van Nederland, gehouden. Dé kans om een onvergetelijk, typisch Fries sportevenement mee te maken. De beste kaatser van het winnende trio wordt tot Koning van de PC gekozen. Hij krijgt de zilveren kaatsbal omgehangen.

Eise Eisinga Planetarium

Het Eise Eisinga Planetarium geeft het exact de stand aan van de hemellichamen aan. Wolkammer Eise Eisinga werkte er in de achttiende eeuw zeven jaar aan. Hij wilde de sterrenkunde voor de gewone mensen begrijpelijker maken. Als u de deur uit stapt, ziet u het stadhuis uit 1591. Al wandelend kunt u de knusse binnenstad van Franeker verkennen. Werp in ieder geval even een blik in het superkleine korendragershuisje en vergeet ook niet het weeshuis, de Martinikerk en museum ‘t Coopmanshûs.

Ontdek meer in de omgeving
Franeker

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer