Grijs en cool

Marloes Tervoort, woensdag 24 april 2013, 108 keer bekeken

Grijs en cool

In 2013 bestaat het Amsterdam Concertgebouw 125 jaar. Deze prachtige concertzaal trekt doorgaans een grijs en welwarend publiek. Maar weinigen weten dat het ook veel geweldige concerten organiseert voor jongere stedelingen, zoals Marloes Tervoort ontdekt.

Lees meer

Als je op het Museumplein staat en het neoklassieke Concertgebouw ziet, kun je je moeilijk voorstellen dat dit in 1881, toen de bouwvergunning werd verleend, nog moerasland buiten de grenzen van de stad was. Sinds de heropening van het Stedelijk Museum schuin tegenover het Concertgebouw en het gerenoveerde Rijksmuseum ertegenover is dit de plek om van cultuur te genieten.

Ik heb veel tijd doorgebracht in het Concertgebouw. Ik zag er Wouter Hamel als rijzende ster en ging er vaak naar de klassieke concerten op zondagochtend, halfslapend tussen een voornamelijk grijzend publiek.  De TRACKS (korte, krachtige concerten van een uur op de laatste donderdagavond van de maand) zijn mijn favoriet, niet in de laatste plaats vanwege de borrel na het concert in de glazen foyer aan de zijkant van het gebouw. Ik geniet ook van het publiek hier: de dertigers en veertigers die genieten van een geweldig concert maar niet altijd de tijd hebben omdat ze moeten werken, sporten, rusten en kinderen grootbrengen.

In 2013 viert het Concertgebouw zijn 125e verjaardag. In die tijd is het wereldberoemd geworden. Er stonden grootheden als Rachmaninov, Mahler, Strauss, Maria Callas en Cecilia Bartoli op het podium. Om dit rijke verleden te eren, heeft elke maand in het feestjaar een ander thema, van “The Roaring Twenties” in april en “The Sixties” in augustus tot “Notenkrakers en diva’s” in september. Kijk op de website voor de concertagenda.

Het feit dat ik binnenkort een “kleuterconcert” zal bijwonen toont aan dat het Concertgebouw van alle leeftijden is. Ik neem drie kleine meisjes mee naar een strijkconcert, een geweldige kans om de gemiddelde leeftijd te drukken!

Het Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, Amsterdam

Ontdek meer in de omgeving
Grijs en cool

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer