Het witte dorpje Thorn

14508 keer bekeken

Thorn

Het witte dorpje Thorn was ooit een mini-vorstendom dat werd geleid door een abdis en een klooster met twintig adellijke dames. Nu is het een historische stad. De straten met kinderkopjes, de prachtige abdij en de karakteristieke witte huizen van Thorn met eigen ogen trekken veel bezoekers. Zelfs Koningin Beatrix bezocht Thorn!

Lees meer

Het witte dorpje Thorn was ooit een mini-vorstendom dat werd geleid door een abdis en een klooster met twintig adellijke dames. Nu is het een historische stad. De straten met kinderkopjes, de prachtige abdij en de karakteristieke witte huizen van Thorn met eigen ogen trekken veel bezoekers. Zelfs Prinses Beatrix bezocht Thorn!

De geschiedenis van Thorn

De geschiedenis van Thorn begint in de late 10e eeuw. Door de eeuwen heen ontwikkelde Thorn zich tot een klein vorstendom met zijn eigen rechtspraak en munteenheid. Toen in 1794 de Fransen arriveerden vluchtte de aristocratie. De Fransen hieven belasting gebaseerd op de grootte van de ramen. De arme bevolking woonde veelal in grote huizen die eerst van de rijken waren geweest, maar kon die belasting niet betalen. Daarom metselden ze vele ramen dicht en probeerden hun armoede te verbergen door hun huizen wit te schilderen. Het resultaat is werkelijk verbluffend!

Het Panorama van Thorn

In gemeentemuseum Het Land van Thorn kunt u het Panorama van Thorn bekijken. Dit is een driedimensionaal 'schilderij' van het historisch centrum van het dorp. Daarnaast kunt u de Kapel onder de Linden bezoeken. Dit ligt op slechts 2 kilometer van het historische centrum en is de wandeling meer dan waard.

Ontdek meer in de omgeving
Google map

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer