Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection

131 keer bekeken

7 september 2016 - 15 december 2016

Hollanders in huis

Hollanders in huis: een unieke tentoonstelling van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw

Lees meer

Van 29 september 2016 tot en met 8 januari 2017 toont het Mauritshuis in Den Haag de tentoonstelling Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection met de belangrijkste Hollandse genrestukken uit de befaamde collectie van het Engelse koningshuis.

  • Unieke kans om topstukken van de befaamde collectie van het Engelse koningshuis te zien
  • Zelden in het openbaar vertoond
  • Kom oog in oog met het hoogtepunt van de tentoonstelling: De muziekles van Johannes Vermeer.

The Royal Collection

De Royal Collection is een kunstcollectie van wereldklasse. De befaamde collectie van het Engelse koningshuis, beheerd door Hare Majesteit Koningin Elizabeth II, bevat hoogtepunten uit de oeuvres van bekende schilders als Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu en Jan Steen. De collectie wordt zelden tentoongesteld en is de grootste verzameling bruiklenen van de Royal Collection, die ooit werd gedaan aan een Nederlands museum.

De tentoonstelling

Voor de tentoonstelling is een gevarieerde selectie gemaakt van de beste Hollandse genrestukken uit de Royal Collection. Het zijn voornamelijk schilderijen uit de 17de eeuw. Exposities uitgebeeld door verschillende meesters van de Nederlandse Gouden Eeuw tonen onder andere scènes uit het dagelijkse leven.

22 schilderijen van het Britse Koningshuis

In totaal gaat het om 22 schilderijen uit de collectie van het Britse koningshuis. Sleutelstukken in de tentoonstelling zijn De muziekles van Johannes Vermeer en Het ochtendtoilet van Jan Steen. Daarnaast worden topstukken van de andere grote meesters van het Hollandse genrestuk getoond, zoals Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Willem van Mieris en Gabriël Metsu.

De Muziekles van Vermeer

Absoluut hoogtepunt van de tentoonstelling is De muziekles van Johannes Vermeer, het enige werk afkomstig  van het Mauritshuis.  Dit schilderij was tot omstreeks 1700 onderdeel van de Royal Collection en kwam via koning-stadhouder Willem III in Nederlands bezit.

Meer in Den Haag

In en rond Den Haag is van alles te beleven. Naast het Mauritshuis zijn Escher in het paleis, Panorma Mesdag en het Gemeentemuseum Den Haag ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Ook in het naastgelegen Binnenhof zult u beslist een indrukwekkende ervaring beleven!

Koop hier uw toegangskaartje voor het Mauritshuis

Vanaf half september is het ook mogeijk om kaarten te kopen voor een bepaald tijdstip. Dit doet u hier: https://www.mauritshuis.nl/en/visit/plan-your-visit/online-ticket-sales/

Ontdek meer in de omgeving
Google map
Adres: 
Plein 29
2511CS Den Haag

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer