Nederland – Ruslandjaar 2013

5 keer bekeken

1 januari 2013 - 31 december 2013

Sinds de Gouden Eeuw zijn Nederland en Rusland handelspartners van elkaar. Tsaar Peter de Grote bezocht in die tijd Nederland en was zo onder de indruk van de Amsterdamse grachten dat het hem inspireerde tot de aanleg van Sint-Petersburg. In Zaandam verbleef hij geruime tijd om de scheepsbouw te bestuderen. De banden tussen Nederland en Rusland werden nog sterker toen grootvorstin van Rusland Anna Paulowna in 1816 trouwde met de Nederlandse prins Willem II. In 2013 staat men stil bij de lange geschiedenis en bijzondere relatie tussen Nederland en Rusland.

De Hermitage Amsterdam

In 2009 werd het enige Europese satellietmuseum van het beroemde museum in Sint-Petersburg geopend: de Hermitage Amsterdam. In 2013 staat de Hermitage Amsterdam stil bij de bijzondere band tussen Nederland en Rusland met een tentoonstelling over Peter de Grote. Hij was een bevlogen en nieuwsgierige tsaar die lange tijd in Nederland verbleef, waar hij kennis vergaarde die hij later toepaste om Rusland te moderniseren. De tentoonstelling bevat veel persoonlijke voorwerpen, die een goed beeld geven van Peter de Grote, zijn leven en westerse opvattingen. Kom daarom naar de Hermitage Amsterdam en leer Peter de Grote kennen.

Zaanse Schans

Zaanse Schans was het eerste industriegebied in de wereld, waar rond 1600 honderden molens draaiden. Er werd van alles geproduceerd, van mosterd en papier tot olie en verf. Tsaar Peter de Grote verbleef hier enige tijd om de fijne kneepjes van het scheepsbouwvak te leren.

Tegenwoordig is de Zaanse Schans een openluchtmuseum en is het huisje waar de tsaar ooit verbleef omgedoopt tot het ‘Czaar Peterhuisje’. In 2013 organiseert de Zaanse Schans in het kader van het Ruslandjaar diverse bijzondere exposities en is er zelfs een Russische voorstelling in het Zaantheater.

In de buurt
Toon op kaart

Peter de Grote in de Hermitage

Een unieke tenstoonstelling over een unieke tsaar: bekijk het leven van Peter de Grote in de Hermitage in Amsterdam.

Lees Meer

ANNE in Theater Amsterdam

Bezoek ANNE in Theater Amsterdam! Een unieke theatervoorstelling, in 8 talen vertaald, over het leven van Anne Frank.

Lees Meer