Ontdek Jheronimus Bosch in Den Bosch

445 keer bekeken

11 juni 2016 - 9 oktober 2016

Jheronimus Bosch in Den Bosch

Lees meer

In het Boschjaar 2016 blijft Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch, thuisstad van Jheronimus Bosch stilstaan bij de nalatenschap van Jheronimus Bosch.  Na de internationale succesvolle tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’ zijn er opnieuw twee op Jheronimus Bosch geïnspireerde tentoonstellingen.

  • Twee tentoonstellingen geïnspireerd door één inspiratiebron; Jheronimus Bosch
  • Overzichtstentoonstelling met moderne kunst van hedendaags kunstenaar Jan Fabre
  • Meesterwerken uit de collectie Brukenthal: Van Eyck, Brueghel, Jordaens
  • Te combineren met een bezoek aan de bourgondische historische stad ’s-Hertogenbosch en de andere activiteiten van het Boschjaar 2016

Oude meesters uit de Lage Landen

De tentoonstelling ‘Van Eyck, Brueghel, Jordaens – Meesterwerken uit Roemenië’ toont vijftig topstukken van Vlaamse, maar ook Zuid-Nederlandse en Hollandse meesters uit de tijd voor en na Bosch en is afkomstig van het Brukenthal Museum uit Roemenië. De omvangrijke collectie van dit museum is aangelegd door Baron Samuel von Brukenthal als geschenk voor zijn stad Sibiu. Tot de selectie behoren bijzondere bruiklenen van Jan van Eyck, Hans Memling, Jacob Jordaens, David Teniers, Leonaert Bramer en Pieter Brueghel de Jonge. Het geheel vormt een mooi beeld van deze kunsthistorisch rijke periode. Samen met Jheronimus Bosch brachten deze schilders de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau. Deze tentoonstelling is tot 9 oktober te zien.

Overzichtstentoonstelling Jan Fabre

De overzichtstentoonstelling van hedendaags kunstenaar Jan Fabre toont een serie mozaïekpanelen onder de titel ‘Tribute to Hieronymus Bosch in Congo’ . De reeks maakt deel uit van zijn kritische reflecties over het koloniale verleden van Belgisch-Congo. Gebruikmakend van de beeldtaal van Jheronimus Bosch brengt modern kunstenaar Fabre de wreedheden en de absurditeit die Congo heeft ondergaan onder de aandacht. De rest van het museum blijft ook niet onberoerd door Fabre. In de Tuingalerij creëert hij met bijzondere vogelsculpturen een eigen interpretatie van de Tuin der Lusten. De vaste collectie Zuid-Nederlandse meesters van het museum is door Fabre aangevuld met werken uit zijn grote oeuvre. Fabre gaat in deze tentoonstelling een eigenzinnige dialoog aan met zijn voorgangers en landgenoten uit de 17e eeuw. Deze tentoonstelling is tot 18 september te zien.

Ontdek meer in de omgeving
Google map

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer