Piet Mondriaan

1096 keer bekeken

Piet Mondriaan

Pieter Cornelis Mondriaan, beter bekend als Piet Mondriaan, werd in 1872 geboren in Amersfoort. Hij zou later een briljante pionier van de abstracte kunst worden.

Lees meer

Geboren: 7 maart 1872

Overleden: 1 februari 1944 

Gebied: Schilderkunst

Stijl: Impressionisme, expressionisme, kubisme en De Stijl

De beroemdste werken van Mondriaan:

  • Victory Boogie Woogie
  • Veel composities met primaire kleuren zoals: Compositie met rood, geel en blauw

Het leven van Piet Mondriaan 

Pieter Cornelis Mondriaan, beter bekend als Piet Mondriaan, werd in 1872 geboren in Amersfoort. Hij zou later een briljante pionier van de abstracte kunst worden.  

Zijn carrière begon in 1892 op de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, waar hij voornamelijk landschappen schilderde. Na zijn studie begon Mondriaan te experimenteren met licht, kleuren en vormen. Zijn vroege werk vertoont gelijkenissen met de traditie van de Haagse School en Amsterdamse impressionisten, maar rond 1909 begon Mondriaan te experimenteren met schilderen in een abstractere stijl.  

In 1911 verhuisde hij naar Parijs, waar hij zich meer thuis voelde, tussen schilders van abstracte en kubistische kunst zoals Picasso en Braque. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte Mondriaan in Nederland. Hij was een van de stichters van De Stijl, een kunststroming die invloed had op Europese schilderkunst, architectuur en design. Hij begon ook zijn eigen esthetische theorieën te formuleren. Hij noemde zijn stijl en de onderliggende artistieke principes Nieuwe Beelding.  

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte Mondriaan naar New York. Hier raakte hij geïnspireerd door jazzmuziek en moderne kunst. In 1944 belandde Mondriaan met longontsteking in het ziekenhuis en stierf hij enkele dagen later. Hij heeft zijn bekende werk Victory Boogie Woogie nooit af kunnen maken.  

Het werk van Piet Mondriaan 

Het werk uit Mondriaans abstracte periode is wereldberoemd. Abstracte kunstenaars vonden dat schilders, beeldhouwers en architecten samen moesten werken om een nieuwe wereld op te bouwen, waar mensen in balans konden leven met de wetten van het universum.  

De vormen van deze filosofie moesten helder zijn. Er werd gebruik gemaakt van rechte lijnen en hoeken. De oppervlakken werden in de primaire kleuren rood, blauw en geel geschilderd, gecombineerd met wit, grijs en zwart.  

Alle onnodige vormen en kleuren werden weggelaten en de kunstwerken bleven beperkt tot basiskleuren gescheid door absolute horizontale en verticale lijnen. Deze universele visie was gebaseerd op Mondriaans inzichten en intuïtie en zorgden voor een ordelijke en gebalanceerde schoonheid.   

Waar vindt u Piet Mondriaan 

De grootste collectie Mondriaans ter wereld vindt u in het Gemeentemuseum Den Haag. Bezoekers kunnen de ontwikkelingen van de kunstenaar volgen, van zijn vroege jaren in Amsterdam tot zijn laatste jaren in New York. Victory Boogie Woogie, Mondriaans laatste en onvoltooide werk, is ook te zien in dit museum.

Ontdek meer in de omgeving
Google map
Adres: 
Stadhouderslaan 41
2517HV Den Haag

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer

Mondriaan tot Dutch Design

De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaags Dutch Design nog steeds.

Lees meer