Spaanse Meesters

310 keer bekeken

28 november 2015 - 26 mei 2016

Spaanse Meesters

Op zaterdag 28 november 2015 opent de Hermitage Amsterdam de langverwachte kunsttentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya.

Lees meer

Op zaterdag 28 november 2015 opent de Hermitage Amsterdam de langverwachte kunsttentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya.

  • Hermitage Amsterdam brengt zeldzaam overzicht Spaanse Meesters.
  • Meer dan zestig meesterwerken, naast een schat aan grafiek en werken van toegepaste kunst.
  • Niet eerder was in Nederland zo’n breed overzicht te zien van Spaanse kunst, die ook nauwelijks in Nederlandse museumcollecties vertegenwoordigd is.

Topstukken

Er bevinden zich topstukken onder als De apostelen Petrus en Paulus van El Greco (1587– 92), Velázquez’ Portret van graaf-hertog Olivares (ca. 1638), Murillo’s Onbevlekte Ontvangenis (ca. 1680) en Goya’s Portret van de actrice Antonia Zárate (1810–11), naast schilderijen van leerlingen en latere schilders, tot en met Picasso. Samen vertellen ze van de opkomst en glorie van de Spaanse kunst, de Gouden Eeuw, waarvan de invloed tot in de moderne tijd zou reiken.

Spanjes Gouden Eeuw

De late zestiende en zeventiende eeuw gelden als de Gouden Eeuw van de Spaanse schilderkunst, net als van de Nederlandse. In de tijd dat de Nederlanden zich tegen de Spaanse overheersing begonnen te keren, ontwikkelde Spanje zijn eigen artistieke signatuur. Filips II, absoluut monarch in een door de katholieke kerk gedomineerde maatschappij, gaf in 1563 opdracht tot de bouw van El Escorial. Het enorme paleis-kloostercomplex nabij Madrid werd gedecoreerd door grote Spaanse en Italiaanse meesters. De onvoorstelbare rijkdom, vooral te danken aan de koloniale goudkoorts – Spanje noemde zichtzelf ‘het Rijk waar de zon nooit ondergaat’ – bracht schilders vele opdrachten voor de koning, kerken en particulieren. De Spaanse kunst floreerde.

Opmerkelijk in de werken van de grote Spaanse schilders is een schitterende samenkomst van het spirituele en het theatrale. Beïnvloed door de Italianen ontwikkelden El Greco, Ribera en Zurbarán een herkenbare Spaanse karakteristiek, met nog intensere licht-donkercontrasten. Hun werken ademen het temperament en de trots van het Iberische schiereiland. Murillo en de toonaangevende Velázquez voegden daaraan hun eigen handschrift toe en kwamen tot nieuwe hoogtepunten. Later trad het al even imponerende talent Goya in hun voetsporen met een confronterend realisme. Beroemd zijn ook diens indringende grafiekseries, waarvan meesterlijke gravures te zien zullen zijn, onder meer uit Los Desastres de la Guerra, over de verschrikkingen van de Napoleontische bezetting van Spanje.

De negentiende- en twintigste-eeuwse schilders zetten de traditie voort met een contrastrijke blik op de maatschappij, die nu eens de zonnige Spaanse cultuur, dan weer de duistere kanten van de geschiedenis weerspiegelen.

De Spaanse kunst vormt een uniek hoofdstuk in de kunstgeschiedenis. Tot en met 29 mei 2016 geven meer dan honderd topwerken uit de grootste en meest diverse collectie Spaanse kunst buiten Spanje, die van de Hermitage in St.-Petersburg, daarvan een krachtig beeld.

Ontdek meer in de omgeving
Google map

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer