Van Gogh en zijn grootste fan

Ulrike Grafberger, woensdag 21 september 2016 , 75 keer bekeken

Van Gogh en zijn grootste fan

Vincent van Gogh wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders uit de moderne tijd. Dat heeft hij deels te danken aan een heel bijzondere vrouw: Helene Kröller-Müller. Alhoewel Van Gogh het eind van zijn leven in armoede doorbracht, investeerde zij een deel van haar miljoenen in zijn werk.

Lees meer

Vincent van Gogh wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders uit de moderne tijd. Dat heeft hij deels te danken aan een heel bijzondere vrouw: Helene Kröller-Müller. Alhoewel Van Gogh het eind van zijn leven in armoede doorbracht, investeerde zij een deel van haar miljoenen in zijn werk. Hij heeft er zelf niet van kunnen profiteren, want Van Gogh stierf 18 jaar voordat Helene zijn werk begon te verzamelen. Ze leverde echter wel een grote bijdrage aan de erkenning van zijn talent als schilder.

Helena werd in 1869 geboren in de buurt van Essen en was een liefhebber van kunst. In de loop der tijd kocht ze zo’n 90 schilderijen en meer dan 180 tekeningen van Van Gogh. Bij haar selectie werd ze geadviseerd door kunstpedagoog Henricus Petrus Bremmer. Haar collectie van Vincent van Gogh begon met De zaaier en Stilleven met fles en citroenen op een bord. Daarnaast verwierf Helene ook een schilderij uit de Zonnebloemenserie. Vele andere werken volgden, zoals De aardappeleters, De brug van Langlois, Caféterras bij nacht en Landschap met korenschelven en opkomende maan.

Tezamen vormen deze werken, die te zien zijn in het Kröller-Müller Museum in Nationaal Park De Hoge Veluwe, de op een na grootste verzameling ter wereld. Helene doneerde haar verzameling, die bestond uit ongeveer 11.500 kunstwerken, aan de Nederlandse Staat op voorwaarde dat er een museum voor zou worden ingericht. En dat gebeurde. Onder leiding van de architect Henry van de Velde werd in 1938 een prachtig laag gebouw van beton, glas en metaal opgetrokken in een prachtig landschap. Door de dakvensters schijnt zacht natuurlijk licht het gebouw in. De grote ramen bieden een prachtig uitzicht op het groene boslandschap.

De werken van Vincent van Gogh hebben een nieuw thuis gevonden in deze vriendelijke omgeving. Maar hij is niet alleen, want ook Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan zijn hier vertegenwoordigd. Het museumpark van 25 hectare is indrukwekkend en herbergt met 160 werken de grootste beeldentuin in Europa. In de tuin is werk te vinden van o.a. Aristide Maillol, Rodin, Christo, Armando, Marta Pan en Pierre Huyghe. Kinderen zijn vooral gecharmeerd van het enorme kunstwerk Jardin d’émail van Jean Dubuffet met zijn ongelijke zwart-wit gestreepte vloer.

De fantastische collectie werken van Vincent van Gogh en andere kunstenaars, de enorme beeldentuin omringd door hoge bomen, rododendrons en grasvelden, en de prachtige natuurlijke omgeving van Nationaal Park De Hoge Veluwe maken een bezoek aan het Kröller-Müller Museum tot een onvergetelijke ervaring.

In september 2016 is er nog een extra reden om het museum te bezoeken: de tekeningen van Vincent van Gogh, die maar zelden te zien zijn omdat ze zeer gevoelig zijn voor licht, worden dan tentoongesteld. Tijdens de tentoonstelling De vroege Van Gogh (24‑9‑2016 tot en met 9‑4‑2017) zijn er ongeveer 120 werken uit de periode 1880-1885 te zien. Het gaat dan vooral om zijn tekeningen.

Raadpleeg voor meer informatie de website van het Kröller-Müller Museum

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer

Vincent van Gogh in Brabant

Ontdek de roots van Vincent Van Gogh in Brabant.

Lees meer