Jheronimus Bosch in het Noordbrabants Museum

3643 keer bekeken

11 juni 2016 - 18 september 2016

Jheronimus Bosch in het Noordbrabants Museum

In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch (ca 1450 -1516), wellicht de bekendste en belangrijkste middeleeuwse kunstenaar van Nederland, overleed. Als eerbetoon organiseert Het Noordbrabants Museum de unieke overzichtstentoonstelling expositie Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie.

Lees meer

In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch (ca 1450 – 1516) overleed, wellicht de bekendste en belangrijkste middeleeuwse kunstenaar van Nederland. Als eerbetoon organiseert Het Noordbrabants Museum unieke tentoonstellingen waarin het werk en de nalatenschap van Jheronimus Bosch zichtbaar zijn.

  • Bekijk hier het overzicht van de tentoonstellingen.
  • Lees meer over het belang van deze geniale, maar ook ‘duivelse’ kunstenaar.

1. Jan Fabre: Bosch in Congo

Datum: 11 juni t/m 18 september 2016
Fabre’s monumentale ‘mozaïekpanelen’ uit de serie Tribute to Jheronimus Bosch in Congo verbeelden de wreedheden en de absurditeit die de voormalige Belgische kolonie Congo heeft ondergaan. Lees meer

2. Meesterwerken uit de collectie Brukenthal

Datum: 18 juni t/m 9 oktober 2016
Vlaamse en Hollandse meesters uit de tijd voor en na Bosch uit de Roemeense collectie Brukenthal. Schilders als Jan van Eyck, Jacob Jordaens en Pieter Brueghel de Jonge brachten samen met Bosch de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau. Lees meer

3. De terugkeer van de olifant


Datum: 29 oktober 2016 t/m 29 januari 2017
Jheronimus Bosch vond veel navolging, in schilderijen en grafische reproducties en zelfs in wandtapijten. De expositie toont 16de- eeuwse gravures, houtsneden én het nieuwe, door Jan Fabre ontworpen wandtapijt geweven in het TextielMuseum.

4. De Zeven Hoofdzonden: Gurt Swanenberg en Pieter Bruegel

Datum: 29 oktober 2016 t/m 29 januari 2017
De Zeven Hoofdzonden is een inspiratiebron voor beeldend kunstenaar Gurt Swanenberg. Met een zeer fijn penseel beschildert hij dierlijke skeletten met waanzinnige details. De gravures van de beroemde Pieter Breugel, eveneens geïnspireerd door dit thema, worden naast het werk van Swanenberg getoond.

Thema’s van de tijd

Jheronimus Bosch werd bekend met zijn voorliefde voor fantasierijke werken vol monsters, duivels, engelen en heiligen. Deze figuren werden verwerkt in afbeeldingen vol illusies, hallucinaties en nachtmerries en met die combinatie kon hij perfect de thema’s van zijn tijd uitbeelden, namelijk verleiding, zonde en rekenschap.

Inspirerend

Aangezien hij werkte in de periode rond 1500, een overgangsperiode tussen de middeleeuwen en de renaissance, weerspiegelen Jheronimus’ schilderijen en tekeningen op bijzondere wijze de relatie tussen de mens, zijn omgeving en zijn schepper. Jheronimus Bosch geldt als een geniale kunstenaar, die in zijn werk werelden toonde die zijn tijdgenoten niet voor mogelijk hielden. Het is een kunstenaar die tot de absolute wereldtop behoort, wiens werk navolging kreeg bij generaties na hem en die tot op de dag van vandaag ook nieuwe kunstenaars weet te inspireren. Door de vele bruiklenen van beroemde musea als Musée du Louvre, Museo Nacional del Prado en Metropolitan Museum kunt u nu eenmalig genieten van een ongekend breed overzicht van het werk van Jheronimus Bosch.

Grootschalig onderzoek

De voorbereidingen voor de expositie in Het Noordbrabants Museum zijn reeds gestart in 2007. De basis voor de uitzonderlijke bruiklenen is gelegd met het Bosch Research and Conservation Project (BRCP), een ambitieus, grootschalig internationaal kunsthistorisch onderzoek, opgezet samen met de Stichting Jheronimus Bosch 500 en de Radboud Universiteit Nijmegen. Een team van internationale deskundigen, verenigd in het BRCP heeft in de afgelopen zes jaar voor het eerst vrijwel het gehele oeuvre van de meester Bosch wereldwijd intensief en systematisch onderzocht en gedocumenteerd. Bovendien is in vervolg op dat onderzoek en ter voorbereiding op de expositie in 's-Hertogenbosch een groot aantal schilderijen gerestaureerd. De resultaten van het Bosch Research and Conservation Project vormen de basis van de tentoonstelling in 2016.

Jheronimus Bosch 500: een jaar vol festiviteiten

De tentoonstelling is het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500 dat in 2016 wordt gevierd, naar aanleiding van het 500ste sterfjaar van de kunstenaar. Naast deze grote tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum zullen in het Jheronimus Bosch jaar in 2016 vele andere festiviteiten rond het leven en werk van Jheronimus Bosch georganiseerd worden.

Overnacht in Den Bosch

Combineer een bezoek aan Jheronimus Bosch met een overnachting in Den Bosch en haal het meeste uit uw verblijf in deze historische stad.

Ontdek meer in de omgeving
Google map
Adres: 
Verwersstraat 41
s-Hertogenbosch

Helse pijnen en hemelse vreugde: “Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie”

  1. Ulrike Grafberger

Helse pijnen en hemelse vreugde: Een bezoek aan de tentoonstelling “Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie”

Lees meer

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer