Hofjesroute Haarlem

7.977 keer bekeken

Hofjesroute Haarlem

Wandel van het ene verscholen, pittoreske hofje naar het andere met deze hofjesroute door Haarlem.

Lees meer

Haarlem ismet meer dan twintig hofjes een echte hofjesstad. Deze hofjesroute leidt ulangs veertien mooie binnentuinen en verstopte hofjes. Begin op de Grote Markten wandel de Barteljorisstraat in, waar het Hofje van Oorschot ligt (let op, dit hofje is op zaterdaggesloten).

  • Ontdek de verborgen hofjes in het centrum van Haarlem.
  • Zie hoe hulpbehoevende ouderen vroeger leefden.
  • Geniet onderweg van een heerlijk kop koffie of uitgebreide lunch.

Via deKrocht loopt u in een rechte lijn de Ursulastraat in, waar op nummer 16 het Remonstrantse Hofje ligt (let op, dithofje is niet vrij toegankelijk). Loop door via de Magdalenastraat naar dehofjesstraat van Haarlem: de Witte Herenstraat. Aan uw rechterhand liggenrespectievelijk het Luthers Hofje,het Frans Loenenhofje en het Coomanshofje.

Sla aanhet einde van de straat linksaf de Zijlstraat in en neem de derde straat rechts.’t Pand leidt u achter het stadhuis naar het Prinsenhof: een oude kruidentuin met een kleine vredestempel en eenbeeld van Laurens Jansz. Coster (volgens Nederlanders de uitvinder van deboekdrukkunst). Vervolg het pad langs het Stedelijk Gymnasium en ga links viade Jacobijnestraat naar het Huis vanSchagen op Koningstraat 20. Wanneer de deur open is, moet u even naarbinnen en een blik werpen op de binnentuin. Loop de Koningstraat uit en ga viade Gierstraat rechts naar de Botermarkt. Gebruik uw speurneus om de vierwoningen van het verstopte Bruiningshofjeaan uw rechterhand te ontdekken. Sla aan het einde van de straat linksaf deTuchthuisstraat in en bezoek het Brouwershofjeop nummer acht. Ga aan het einde links de Breestraat in en vervolgens rechtsafnaar de Gierstraat waar zich de bijzondere Wijnkoperij Okhuysen bevindt.

Via deKorte Gierstraat loopt u naar het Hofjevan Guurtje de Waal op de Lange Annastraat 40. Vervolg uw weg naar hetNieuwe Kerksplein en open de deur bij het rode nummer 11. Via een gangetje komtu uit in het Proveniershof, dat uweer kunt verlaten via de grote poort naar de Grote Houtstraat. Loop in de richtingvan de rivier Spaarne en sla rechtsaf de Korte Houtstraat in, die ook welbekend staat als de groenste straat van Haarlem.

Nu moet ueven slingeren door de stad. Ga rechtsaf de Lange Annastraat in, sla linksaf deDoelstraat in en direct weer rechtsaf de Lange Raamstraat naar het plein ‘devijfhoek’ dat zijn naam dankt aan de vijf straten, die hierop uitkomen. Loopdoor de Drapenierstraat, ga rechts de Vlamingstraat in zo wandelt u in eenrechte lijn tegen het Hofje van Loo.

Voor de laatste drie hofjes van deze route moet ueerst terug over de Botermarkt, Gedempte Oude Gracht, de Schagchelstraat naarde Warmoesstraat. Op nummer 23 ligt het HofjeIn den Groenen Tuyn. Dit hof is geopend tussen 10.00 en 12.00 uur en u moetaanbellen om binnen te komen. Ga de hoek om over de Oude Groenmarkt enDamstraat en sla linksaf de Nieuwe Appelaarsteeg en rechtsaf de WijdeAppelaarsteeg in. Op nummer 11 vindt u het Hofjevan Bakenes, het oudste en nog bestaande hofje van Nederland dat dateertuit 1395. Langs de tuin komt u uit bij het nieuwste hofje van Haarlem, het Johannes Enschedéhof uit 2007. U kunthet hof verlaten via een grote grijze deur en over de Lange Begijnstraat en Riviervismarktterugkeren naar het beginpunt: de Grote Markt.

Overnachten in Haarlem

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Haarlem vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!

Ontdek meer in de omgeving
Hofjesroute Haarlem