Friesland

Wist u dat Friesland als enige provincie een officiële taal heeft? En dit is niet het enige dat de provincie uniek maakt. De wadden vormen een uniek natuurgebied dat tussen eb en vloed compleet verandert. Breng ook een bezoek aan de pittoreske dorpjes Stavoren en Dokkum en natuurlijk de eilanden.

Waddeneilanden van Friesland
 • Vlieland

  Ver van de kust, slechts één dorpje, Vlieland is hét eiland voor rust en ruimte.

  Lees meer
 • Terschelling

  De eeuwenoude vuurtoren, maar ook bos strand en wad vindt u op Terschelling.

  Lees meer
 • Ameland

  Ontdek de geschiedenis van de walvisvaart op Ameland of kijk uit vanaf de 56 meter hoge vuurtoren.

  Lees meer
 • Schiermonnikoog

  Dit kleinste bewoonde eiland is benoemd tot één Nationaal Park en heeft slechts één dorpje.

  Lees meer
Plaatsen om te bezoeken in Friesland

Accommodatie in Friesland

Zoekt u een accommodatie in Friesland? Bekijk het aanbod aan hotels en vakantiehuizen in deze regio met prachtig uitgestrekte natuurgebieden en de Friese meren. Breng ook een bezoekje aan de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Lees meer

Ontdek Friesland

Elke winter is het een van de belangrijkste vragen in Nederland: komt er een Elfstedentocht? Tijdens deze tocht schaatsen liefhebbers langs elf steden die via water aan elkaar verbonden zijn. Maar ook in de andere seizoenen is Friesland prachtig. Over de Friese meren kunt u varen, in Leeuwarden kunt u op zoek naar de stadse gezelligheid en het Friese wad is een uniek landschap dat een paar keer per dag compleet verandert dankzij de getijden.

Friese Waddeneilanden

De provincie kent vier eilanden: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ze zijn allemaal met de boot bereikbaar. Op de eilanden geniet u van de uitzonderlijke natuur en het bijzondere leven in de kleine pittoreske dorpjes.

Activiteiten in Friesland

Watersport is misschien wel de beste reden om naar Friesland te komen. Het uitgebreide netwerk van sloten en meren leent zich uitstekend voor mooie vaar- en zeiltochten. Bezoek bijvoorbeeld de jaarlijkse Sneekweek.

Ook voor cultuurliefhebbers is Friesland bijzonder. Bij het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium ziet u het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Bij het Woudagemaal ziet u het grootste door stoom aangedreven gemaal. En het werkt nog steeds.

Bereikbaarheid

Komt u met de auto naar Friesland? Als u vanuit Amsterdam komt, is de Afsluitdijk een mooie route. Wilt u met het openbaar vervoer reizen? Vanuit Schiphol, Den Haag en Rotterdam rijden directe treinen naar Leeuwarden. De meeste kleinere plaatsen kunt u goed per bus bereiken.

Naar de eilanden gaan boten. De tijden zijn afhankelijk van het seizoen, dus raadpleeg de website voor de juiste vertrektijden. Wilt u uw eigen auto meenemen? Informeer op de website of dit mogelijk is. Een reservering maken is in de meeste gevallen noodzakelijk.

Kaart van Friesland