De Afsluitdijk

2368 keer bekeken

De Afsluitdijk

Rijd over de Afsluitdijk tussen Noord-Holland en Friesland: 32 kilometer tussen zee en zoetwater.

Lees meer

Molens, polders, sluizen en gemalen… Nederland heeft een unieke historie als het gaat om watermanagement. Maar het meest indrukwekkende voorbeeld is waarschijnlijk wel de Afsluitdijk.

  • Geniet van een uniek uitzicht.
  • Fiets over de 32 km lange Afsluitdijk.
  • Met 300.000 bezoekers per jaar een van de populairste waterwerken in Nederland.

Geniet van prachtig uitzicht

Vandaag de dag is de Afsluitdijk meer dan een bescherming tegen overstromingen. Het is ook een snelweg die dagelijks door duizenden mensen wordt gebruikt. U kunt van de ene naar de andere kant rijden, fietsen of lopen en genieten van het bijzondere uitzicht: aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant het IJsselmeer.

Ongeveer 8 kilometer van de Noord-Hollandse kant van de Afsluitdijk passeert u het monument van Cornelis Lely. Hij is verantwoordelijk voor het grootste inpolderingsproject ooit; het ontstaan van Flevoland. U kunt daar ook een kopje koffie drinken bij Lunchroom Het Monument, annex uitkijktoren, ontworpen door Dudok.

Van zee naar meer

De 32 kilometer lange Afsluitdijk, gebouwd tussen 1927 en 1933, vormt een belangrijk onderdeel van de Zuiderzeewerken en verbindt de provincies Friesland en Noord-Holland. Bovendien veranderde de dijk de zoute Zuiderzee in een zoet IJsselmeer. De Zuiderzeewerken bestonden uit twee onderdelen. Het eerste stadium was het indammen van de Zuiderzee, waardoor het een zoetwatermeer werd. Het tweede deel van het plan was het inpolderen van nieuw land. Dat hield in dat men, na het afsluiten van de Zuiderzee, de volledig nieuwe provincie Flevoland kon winnen op het water.

Meer in de omgeving.

Steekt u de Afsluitdijk over wilt u meer van de omgeving zien? Dan zijn beroemde Zuiderzeeplaatsjes in Friesland als Makkum, Stavoren en Hindelopen of de zeehaven Harlingen een aanrader. Maar ook authentieke vissersplaatsen als  Enkhuizen en Hoorn (in Noord-Holland) zijn bijzonder leuk om te bezoeken. U kunt er heerlijk een visje eten aan de haven en wandelen door de eeuwenoude straatjes.

Tip van de redactie

Direct aan de Afsluitdijk vindt u ook het Wad, een uniek UNESCO Werelderfgoed waar u, bij laag water, fantastisch kunt ‘wadlopen’. Zorg wel dat u onder begeleiding gaat of goed weet wat de gevaren zijn.

Beleef de omgeving
Ontdek meer in de omgeving
De Afsluitdijk

Nederland Waterland

Maar liefst 26 procent van ons land ligt onder de zeespiegel. Hoe we omgaan met het water en ervan genieten ziet en beleeft u op meerdere plaatsen.

Lees meer