Kasteel Amerongen

270 keer bekeken

Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is van oudsher een pronkhuis en anno 2011 is het een nieuw kasteel. Het 17e-eeuwse kasteel was tien jaar gesloten in verband met een complexe restauratie van gebouw interieur, collectie en tuin. Tegenwoordig kunt u weer de kunstcollectie en de schitterende tuinen van Kasteel Amerongen bewonderen. Hoogtepunt van uw bezoek is de multimediaproductie waardoor u kennis maakt met de vroegere bewoners van het kasteel en hun belevenissen.

Lees meer

Kasteel Amerongen is van oudsher een pronkhuis en anno 2011 is het een nieuw kasteel. Het 17e-eeuwse kasteel was tien jaar gesloten in verband met een complexe restauratie van gebouw interieur, collectie en tuin. Tegenwoordig kunt u weer de kunstcollectie en de schitterende tuinen van Kasteel Amerongen bewonderen. Hoogtepunt van uw bezoek is de multimediaproductie waardoor u kennis maakt met de vroegere bewoners van het kasteel en hun belevenissen.

Filmmakers brengen 17e eeuw tot leven

Sinds de heropening van kasteel Amerongen in 2011 worden bezoekers verrast met een grootschalige multimediaproductie 'Midzomerdag 1680' van filmmakers Peter Greenaway en Saskia Boddeke. Hiermee komen de bewoners van het kasteel op theatrale wijze weer tot leven. De bewoners komen terug in de verschillende vertrekken: de adellijke bewoners en bedienden, keukenhulpen en hoveniers, huishoudsters en vroedvrouwen, minnaressen, Engelse en Duitse bezoekers, monarchisten en republikeinen. Fascinerende taferelen spelen zich af tegen een achtergrond van de politieke situatie van dat moment, namelijk net na het Rampjaar 1672, op weg naar de Vrede van Utrecht in 1713.

Vormbomen en bloemborders

De tuinen van kasteel Amerongen zijn historisch gegroeid. De structuur van de tuinen zijn 17e eeuws. Tuinarchitect Hugo Poortman heeft in de 19e eeuw zijn architectonische kwaliteiten op de tuinen losgelaten. Dit alles heeft een prachtig resultaat opgeleverd. Bloemborders, rosaria, een pluktuin en fraaie vormbomen. Bijzonder is dat de bloemenborders worden onderhouden door vrijwilligers.

Kasteeltuin

Ook de omliggende tuinen zijn schitterend. Een wandeling langs de borders, het rosarium, het kinderhuisje en de prachtige bomen, waaronder een driehonderd jaar oude eik is dan ook zeer aan te raden. In totaal bestaat de tuin uit tien hectare. In de tuin zijn vier eeuwen geschiedenis te zien.
Bij het koetshuis is een iristuin. Tegenover deze iristuin liggen verdiepte gazons. Hier bestaat de mooie naam ‘boulingrins’ voor. De tuinen worden verder opgesierd door historische tuinbeelden en prachtige marmeren vazen. Uitgekeken in de tuinen? Dan loopt u zo door in het enorme parkbos.

Ontdek meer in de omgeving
Kasteel Amerongen
Adres: 
Drostestraat 20
3958BK Amerongen

Kastelen en Buitenplaatsen

Bezoek de mooiste kastelen en buitenplaatsen in Nederland en bewonder de architectuur, kunstverzamelingen en tuinen.

Lees meer