Het Spoorwegmuseum in Utrecht

1.502 keer bekeken

Spoorwegmuseum in Utrecht

In het Spoorwegmuseum vind je historische apparatuur van de Nederlandse Spoorwegen.

Lees meer

Geschiedenis van het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is een bekende attractie die in 1927 is opgericht en als doel heeft om de historische apparatuur van de Nederlandse Spoorwegen te conserveren. In 1954 kreeg het museum zijn permanente huisvesting in het Maliebaanstation in Utrecht. Aan het einde van de twintigste eeuw onderging het museum een grondige renovatie, waarbij moderne faciliteiten werden gebouwd. In 2002 was het gebouw volledig verbouwd en kreeg het een publieksvriendelijkere uitstraling en interactieve tentoonstellingen waar honderduizenden enthousiaste bezoekers op af komen.

Wonderful Worlds

De 'vier werelden' van het Spoorwegmuseum geven bezoekers een kijkje in de spannende geschiedenis van spoorwegontwikkeling in Nederland en de luxe waarin de Europese adel ooit reisde.

Wereld 1, 'De Grote Ontdekking' richt zich op de stoomlocomotief. Hier kun je De Arend bezichtigen, de eerste trein die in Nederland reed. 

Wereld 2, 'Droomreizen' neemt bezoekers mee op een reis naar exotische bestemmingen van het einde van de 19e eeuw.

Wereld 3, 'Stalen Monsters' toon krachtige treinen zoals de Locomotive 6300, de grootste van alle Nederlandse treinen.

In wereld 4, 'de Werkplaats' kunnen bezoekers zelf treinervaring opdoen.

Bezoek aan het Spoorwegmuseum

Station Maliebaan is prachtig gerestaureerd om de luxe van treinreizen in de 19e eeuw te weerspiegelen, inclusief kaartjesbalie, een grote stationshal, wachtruimtes en twee restaurants. Het museum is te bereiken met een pendeltrein vanaf Utrecht Centraal en voor bezoekers die per auto komen is er een handige parkeerplaats beschikbaar. Het Spoorwegmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur, en de toegang voor kinderen onder de 4 jaar is gratis.

Tip van de redactie

Dagtrip naar Utrecht

Boek een dagtrip om de geschiedenis van het treinreizen te verkennen in het Spoorwegmuseum Utrecht. Met één combikaartje vanaf elk station in Nederland en toegang tot het museum.

Meer informatie