part1
part2

Cultureel uitgaansleven

Dans met Rembrandt in het Rijksmuseum, verlies uzelf in kermisachtige festivaldecors op een zomeravond of ga op stap zonder zelfs maar uw hotel te verlaten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat het Hollandse nachtleven te bieden heeft. Onze bloggers nemen u graag mee op stap. Bent u er klaar voor?

 • Het swingende zuiden
  Marloes Tervoort, dinsdag 14 juli 2015

  Een diehard dansliefhebber ben ik niet. Toch bezocht ik in mijn leven al best wat dansvoorstellingen, van klassiek tot modern. Ik probeer de dingen nou eenmaal graag uit. Zo herinner ik me een dansvoorstelling van een niet nader te noemen gezelschap over de dood, waar mijn vriendin en ik zwaar depressief uit kwamen. Dat vonden we niet de bedoeling. De lichtere, moderne dans is dan ook meer aan mij besteed.

  lees meer
 • Cool hangen in de hotelbar
  Marloes Tervoort, vrijdag 13 juni 2014

  Als ik uit winkelen ben, vind ik het vaak leuk om een hotel binnen te lopen en me als een toerist in eigen stad te voelen. Door het tijdloze gevoel van de reiziger in een vreemd land op te zoeken, word ik even uit de dagelijkse sleur getild. En gezien de groeiende populariteit van de hotelbar ben ik daarin niet de enige. Gelukkig zijn deze bars niet meer het alleenrecht van de hotelgast.

  lees meer
 • LED the show begin!
  Marloes Tervoort, vrijdag 9 mei 2014

  Ik ben gek op uitgaan. Lekker eten, een drankje aan de bar, een tentoonstelling of een mooi toneelstuk... Ik houd ook van concerten maar als oer-Nederlandse geef ik de voorkeur aan locaties met een gezellige sfeer. Daarom houd ik van poptempel Paradiso in de hoofdstad of het intieme Bitterzoet, waar je de artiesten bijna kunt aanraken.

  lees meer
 • Theaterrenaissance
  Marloes Tervoort, vrijdag 15 november 2013

  Het toneel. Ooit was ik theatercriticus, waardoor ik veel tijd doorbracht in de Amsterdamse theaters. Alhoewel ik ze mooi vond, waren ze met hun sombere foyers, suffe vestiaires, slechte koffie en dat soort dingen ook nogal ouderwets.

  lees meer
 • Cultureel gerechtvaardigd voyeurisme
  Marloes Tervoort, zondag 20 oktober 2013

  Amsterdammers zijn trots op “hun” IDFA, dat in 1988 is gestart om de documentairecultuur nationaal en internationaal te stimuleren. In de voorverkoop moet je er vroeg bij zijn met kaartjes maar ik heb gelukkig een kennis die me jaarlijks een overzicht stuurt van de films die ik moet zien. Ik hoef me dan alleen nog maar in te schrijven en mijn kennis regelt de kaartjes voor deze juweeltjes op het programma.

  lees meer
 • Buiten de hokjes genieten
  Marloes Tervoort, woensdag 16 oktober 2013

  Met een traditie van ruim twintig jaar heeft het Crossing Border festival internationaal een belangrijke positie veroverd. Zo traden Rufus Wainwright en Patti Smith er in 2007 op. En in 2012 sprak Robert Kaplan er tijdens het nieuwe festivalonderdeel Border Sessions, waar schrijvers en filosofen hun visie op de wereld delen. Maar het leukst aan Crossing Border vind ik toch wel de mix van gevestigde artiesten en nieuw talent.

  lees meer
 • Een nacht in het museum
  Marloes Tervoort, woensdag 10 april 2013

  Ik herinner me die eerste Museumnacht in Amsterdam nog goed. Mijn collega’s en ik hadden ruim van tevoren kaartjes gekocht en verheugden ons erop de hele nacht de dansen in het museum. We wisten zeker dat we dit evenement niet wilden missen. Ik zie mezelf nog dansen op de set van DJ Per in het Tropenmuseum. Daarvoor waren we al in het Stedelijk, het Rijksmuseum en het Joods Historisch Museum geweest om maar niets te missen. Want voor zoveel leuke dingen op één avond moet je goed plannen – en een goede fiets regelen.

  lees meer
 • De Parade is back in town!
  Marloes Tervoort, donderdag 6 juni 2013

  Het reizende theaterfestival De Parade is beroemd in Nederland. Van juni tot augustus spelen ze achtereenvolgens in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Zelfs al staan de Nederlandse zomers nu niet bepaald bekend om de tropische hitte, De Parade maakt van elke zomer een feest. Persoonlijk denk ik dat dit door de nostalgische  sfeer komt, met de kleine circustenten als theater, de  hutten die dienstdoen als tijdelijke restaurants en de zweefmolen als middelpunt. De Parade heeft een vrolijke uitstraling die een magneetwerking heeft op het publiek, voornamelijk hippe dertigers.

  lees meer
 • Meer dan een jazzfeestje
  Marloes Tervoort, dinsdag 4 juni 2013

  Traditiegetrouw was Den Haag de thuishaven van Nederlands grootste en internationaal toonaangevende jazzfestival. Toen North Sea Jazz in 2006 verhuisde naar Rotterdam, was dat voor de trouwe schare fans van het festival even wennen. Hoewel de twee steden niet ver uit elkaar liggen, kennen ze allebei een heel andere sfeer. Daarbij was het festival zo nauw verbonden met de stad Den Haag, dat er in Rotterdam een nieuwe traditie opgebouwd moest worden.

  lees meer
 • West is het beste
  Marloes Tervoort, maandag 27 mei 2013

  Het is een flink stuk rijden vanaf waar ik woon. Langs het Scheepvaartmuseum en Centraal Station en door de Haarlemmerstraat. Maar het is het stuk fietsen elke keer weer waard. Soms ga ik picknicken op het Westerparkterrein en soms bestel ik scones en koffie bij de Bakkerswinkel voordat ik door het donker loop voor een film in de knusse Ketelhuis bioscoop.

  lees meer
 • Feesten voor de vrijheid
  Marloes Tervoort, woensdag 24 april 2013

  Op Bevrijdingsdag viert Nederland dat er op 5 mei 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ook al vragen sommigen zich af of en hoe lang we deze dag moeten blijven herdenken, ben ik van mening dat je nooit vaak genoeg kunt stilstaan bij de vrijheid waarin we leven, zodat we die niet zomaar voor lief nemen.

  lees meer
 • Grijs en cool
  Marloes Tervoort, woensdag 24 april 2013

  Als je op het Museumplein staat en het neoklassieke Concertgebouw ziet, kun je je moeilijk voorstellen dat dit in 1881, toen de bouwvergunning werd verleend, nog moerasland buiten de grenzen van de stad was. Sinds de heropening van het Stedelijk Museum schuin tegenover het Concertgebouw en het gerenoveerde Rijksmuseum ertegenover is dit de plek om van cultuur te genieten.

  lees meer
 • Leve de koningin!
  Marloes Tervoort, dinsdag 23 april 2013

  Een rood-wit-blauw-vlaggetje op mijn wang. Oranje jurkje aan. De straat gevuld met mensen. Biertaps op elke hoek. De gezellige vrijmarkt, waar iedereen zijn zolder staat leeg te verkopen. De geur van warm vlees op de plaat. Muziek die uit de boxen schalt. Oh, how I loooooove Koninginnedag!

  lees meer
 • Een kathedraal voor de kunst
  Ulrike Grafberger, maandag 15 april 2013

  Het staat op het punt te gebeuren: op 13 april 2013 opent het Rijksmuseum opnieuw haar deuren. Koningin Beatrix zal het museum officieel inwijden, dit is haar laatste officiële taak als koningin. In de periose voor de heropening staan de media, en niet alleen de Nederlandse media, vol artikelen over het Rijksmuseum, de supermarkten van Albert Heijn verkopen pakken melk en yoghurt met meesterwerken van het Rijksmuseum erop en de terugkeer van De Nachtwacht van Rembrandt is zelfs uitgezonden op de Duitse televisie. Wat is de reden van deze mediahype? Is het Rijksmuseum niet gewoon een museum zoals alle andere? Absoluut niet.

  lees meer
 • Het Internationaal Film Festival Rotterdam
  Heather Tucker, dinsdag 5 maart 2013

  Dit jaar (23 januari - 3 februari 2013) werd het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) voor de 42e keer gehouden. Ik ging in 2010 voor het eerst naar het festival. Ik had op straat een poster gezien en had geen idee wat het inhield. Elk jaar verrast het me weer hoe leuk ik het vind en elk jaar probeer ik meer films te zien dan het jaar ervoor (niet moeilijk als je ooit bent begonnen met 1 film!). Dit jaar ging het niet anders.

  lees meer
 • Leven voor live muziek
  Candy Dulfer , dinsdag 5 maart 2013

  Sommige artiesten sluiten zichzelf op in een studio wanneer ze een cd opnemen. Ze zijn ook niet gek op het podium en lijken bang te zijn om fouten te maken. Ikzelf vind dat er niets mooiers is dan live optreden. Zelfs de kleinste fouten worden opgemerkt maar dat is prima. Soms hoop ik zelfs dat er iets fout gaat, want dan wordt het echt leuk: ik houd van spontaniteit en improviseren. Muzikanten voelen het wanneer ze hun publiek echt raken; daarom houd ik niet van locaties waar het licht wordt gedimd. Ik wil de gezichten zien en de reacties inschatten.

  lees meer
 • Altijd blijven lachen!
  Marloes Tervoort, woensdag 13 februari 2013

  Een avond in een kelder doet iets met me. Zonder daglicht ben ik op een bepaalde manier meteen in mijn element. Dat was het geval in de kelderbar van het gebouw waar ik studeerde. Als ik om 5 uur ’s middags binnenliep voor een drankje, rolde ik zes uur later dronken naar buiten. Ik gedraag me beter in de Toomler comedy club maar vind het daar net zo gezellig.

  lees meer
 • Viva España en Holanda
  Racheda Kooijman, maandag 7 januari 2013

  Zou er stiekem in elke Nederlander een gepassioneerde Spanjaard kunnen schuilen? Zijn de kalme en bedaarde Nederlanders in werkelijkheid vol vuur en passie? Dat zou in ieder geval verklaren waarom Spanje een favoriete vakantiebestemming is. En ook waarom flamenco zo populair is in Nederland. Elke grote stad heeft zijn flamencoscholen en wanneer Spaanse artiesten het podium betreden, zijn de kaartjes al snel uitverkocht. De eerste Biënnale in 2006 was daarom een kwestie van tijd en sindsdien verzamelen de beste Spaanse flamencoartiesten zich hier om het jaar om de laatste ontwikkelingen te laten zien. Dankzij de kruisbestuiving met andere muziekculturen en genres noemen de organisatoren het inmiddels “Flamenco in alle toonaarden”.

  lees meer
part51
part52
part53
part100
part101