part1
part2

De Nederlandse keuken

In tegenstelling tot wat sommigen geloven, gaat de Nederlandse keuken veel verder dan haring en kaas. Ontmoet culinaire ondernemers en mensen met een passie voor eten. Proef intrigerende Nederlandse food trends. En ontdek de meest trendy restaurants, lokale favorieten en gerechten die u moet proberen. Eet smakelijk!

 • Hippe kip
  Denise Kortlever, donderdag 2 april 2015

  De trend is ontstaan in de Verenigde Staten en het lijkt erop dat de gegrilde kip inmiddels ook de Nederlandse restaurantmenu’s heeft veroverd. Voor de komst van deze culinaire trend werd kip vaak gezien als saai en goedkoop vlees, vooral aantrekkelijk voor strenge lijners of kieskeurige kinderen. Maar toen kwamen trendy restaurants als Nomad in New York – met hun gegrilde kip met foie gras en truffel – en de Chicken Shop in Londen, waar kip aan het spit het enige hoofdgerecht is. Ineens bleek gegrilde kip een echt culinair genot, een gerecht waarmee chef-koks hun kwaliteit kunnen aantonen, en een perfect voorbeeld van het comfort food waar we allemaal naar verlangen. Het is ook een goed voorbeeld van ‘sociaal eten’, omdat kip ideaal is om met elkaar te delen. Bovendien is het relatief goedkoop en dat is zowel prettig voor restauranteigenaren als voor gasten met een krap budget, die wel goed willen eten.

  lees meer
 • Pop-ups: korte smaaksensatie
  Denise Kortlever, dinsdag 10 februari 2015

  Pop-up restaurants zijn gebaseerd op de Londense supperclubs uit het begin van deze eeuw en bieden culinaire ondernemers of chefs een interessante manier om naam te maken zonder al te veel uit te hoeven geven aan vaste huur of medewerkers. Pop-ups geven chef-koks ook de kans om te experimenteren met nieuwe technieken, smaken en gerechten, en om zichzelf continu opnieuw uit te vinden.

  lees meer
 • Culiburgers
  Denise Kortlever, vrijdag 19 december 2014

  De afgelopen jaren zijn er verschillende Nederlandse concepten ontstaan die de hamburger in een compleet nieuw daglicht hebben gezet. Deze burgers worden gemaakt van biologisch, verantwoord vlees van de allerbeste kwaliteit of juist van creatieve ingrediënten als gegrilde aubergines en zeewier. Andere opvallende kenmerken van deze burgerconcepten zijn hun moderne design, de uitgebreide reeks opties en de hoogwaardige kwaliteit: tja, het is bijna alsof ik hier een dure auto sta aan te prijzen…

  lees meer
 • Met melk en suiker?
  Denise Kortlever, vrijdag 21 november 2014

  Nederlanders kunnen zich geen dag zonder koffie thuis of op kantoor voorstellen maar ze drinken niet vaak een kop koffie buitenshuis. Slechts dertig procent van de koffie wordt in Nederland buitenshuis gedronken. Dat is veel minder dan in andere landen.

  lees meer
 • Honger of niet, de Markthal Rotterdam moet u hebben gezien
  Heather Tucker, dinsdag 21 oktober 2014

  Na vijf jaar bouwwerkzaamheden werd de langverwachte Markthal in Rotterdam op 1 oktober 2014 officieel geopend door Koningin Máxima.

  De bouw startte op 1 oktober 2009. Omdat ik in Rotterdam woon, kan ik stellen dat het jarenlang voelde alsof er niets gebeurde. Toch wist (de meerderheid van) Rotterdam niet dat er juist verre van niets gebeurde.

  lees meer
 • Zeeuwse oesters
  Ulrike Grafberger, dinsdag 15 april 2014

  Als je zoals ik uit Beieren komt, heb je eigenlijk niet zo veel met mosselen en oesters. Ik had ze allebei al wel eens geproefd, maar om nu zelf een heel bord oesters te bestellen, zag ik niet zo zitten. Daarom wist ik ook niet zo goed wat ik ervan moest denken, toen we naar Yerseke gingen om oesters te eten. Yerseke is een van de belangrijkste oesterkweekgebieden van Europa. In de zeearmen van de Oosterschelde en het Grevelingenmeer groeit de beroemde Zeeuwse oester. Het Zeeuwse dorp Yerseke zelf is één lange aaneenschakeling van oesterkwekerijen.

  lees meer
 • Voorjaar op Texel
  Ulrike Grafberger, maandag 14 april 2014

  De lente laat zich op Texel van zijn allermooiste kant zien. De zon schijnt hier gemiddeld vaker dan elders in het land. Door de heerlijk warme zonnestralen komen de narcissen tot bloei in uitgestrekte velden die tot de horizon reiken. Ernaast, op de sappig groene weilanden, dartelen de pasgeboren lammetjes vrolijk rond.

  lees meer
 • Het beste brood
  Denise Kortlever, maandag 17 maart 2014

  Gebr. Niemeijer is een van de beste bakkerijen in Amsterdam. Alles in deze Franse bakkerij, van brood tot viennoiseries en pâtisseries, wordt met de hand gemaakt en gebakken in een grote steenoven. De croissants zijn zeer geliefd bij Amsterdammers en zelfs de meest kritische Franse klant staat graag in de rij voor de pains au chocolat en baguettes. Niemeijer is te vinden op de Nieuwendijk en is zowel bakkerij als charmant café in Art Decostijl, waar fantastische Zuid-Italiaanse koffie wordt geserveerd. Hier koop je desembrood voor thuis of geniet je van een lunch met walnotenbrood en zelfgemaakte vijgenjam. Laat wat ruimte over voor de tartelettes au citron of verrukkelijke macarons!

  lees meer
 • Say cheese
  Denise Kortlever, maandag 27 januari 2014

  Betty Koster is de ultieme kaaskenner in Nederland. Ze runt l’Amuse, een geliefde kaaswinkel die te vinden is in Santpoort en Amsterdam. Er zijn maar weinig mensen met zoveel kennis over en passie voor kaas als Betty. Wat onze kaas volgens haar zo bijzonder maakt, is dat ons kleine landje zoveel verschillende regio’s heeft. Die bepalen de smaak. “In Nederland heb je oudere kazen uit het Groene Hart en zoete, smeuïge kaas uit de provincie Brabant, waar de koeien op vol gras grazen. Er zijn pré-salé schapenkazen van het eiland Texel en Terschelling, waar de schapen grazen op zilte weiden. En natuurlijk de intense zuivelproducten uit de provincie Noord-Holland. Een trip langs een aantal verschillende kazen die je zeker moet proeven als je in Nederland bent:

  lees meer
 • Oliebollen en appelbeignets
  Denise Kortlever, maandag 16 december 2013

  Deze zoete gefrituurde lekkernijen maken deel uit van de viering rond Oud en Nieuw, meestal met een glas champagne om middernacht. Oliebollen zijn deegballen gemaakt van een beslag dat bestaat uit meel, eieren, gist en melk, die worden gefrituurd in hete olie. Soms wordt bier gebruikt in plaats van gist en worden krenten, sukade en/of appel toegevoegd. Oliebollen worden rijkelijk bestrooid met poedersuiker voordat ze worden geserveerd. Appelbeignets zijn ronde appelschijven die in een zoet beslag worden gedoopt, gefrituurd en dan geserveerd met kaneel en suiker.

  lees meer
 • Het wilde Oosten
  Denise Kortlever, dinsdag 3 september 2013

  Ook al is Nederland een klein en dichtbevolkt landje, dankzij zorgvuldig natuurbeheer hebben we toch een relatief hoge wildpopulatie. Onze bossen en velden worden bewoond door grote aantallen hazen, zwijnen, fazanten en herten. Vooral oostelijk Nederland staat bekend om de goede kwaliteit van zijn wild. De reden hiervoor is dat op de zandgronden van de Veluwe, dieren echt moeten zoeken naar hun eten. Al die beweging is goed voor de vleeskwaliteit, waardoor het mooi zacht wordt. Wild wordt vaak gezien als eerlijk en is misschien wel de ultieme vorm van duurzaam scharrelvlees.

  lees meer
 • We eten samen
  Denise Kortlever, maandag 29 juli 2013

  Dankzij het internet en de sociale media zijn we verbonden met de hele wereld. Tegelijkertijd lijken mensen steeds vaker het persoonlijke, “echte” contact op te zoeken. We willen onze buren echt leren kennen, samen eten met inspirerende nieuwe mensen en het beste proeven van andere culturen. Eten delen met anderen is misschien wel de beste manier om verbinding te krijgen met mensen.

  lees meer
 • Wil je een stukje echte Nederlandse kaas?
  Ulrike Grafberger, maandag 10 juni 2013

  Wij hebben het hier maar makkelijk in Nederland. Als we zin hebben in een stukje kaas, lopen we gewoon even een van de vele kaaswinkels binnen. Daar staan de Goudse wielen opgestapeld tot aan het plafond en ruikt het heerlijk naar kaas. We halen er stevige oude kaas, kopen een stukje boerenkaas en knabbelen op de uitgestalde kaasblokjes om te proeven hoe ze smaken. Maar wat doe je als je ontzettende trek krijgt in Nederlandse kaas maar in Berlijn, London of Kopenhagen woont?

  lees meer
 • Het geheim van Texels lam
  Denise Kortlever, maandag 6 mei 2013

  Texels lamsvlees wordt over de hele wereld geprezen. Naar verluidt is zelfs de Nederlandse Koningin Beatrix een liefhebber. Men zegt dat dit gerecht wordt geserveerd tijdens staatsbanketten voor buitenlandse staatshoofden. Het geheim van het Texels lamsvlees is de smaak: een lichtzoute noot die afkomstig is van de zilte lucht en grond op het eiland. Het vlees is bijzonder zacht en smeuïg.

  lees meer
 • Feest smakelijk
  Denise Kortlever, woensdag 24 april 2013

  In de lente en zomer kan het voor foodies lastig zijn om te beslissen welk festival ze zullen bezoeken, want het aanbod culinaire evenementen is ontzettend groot. Het oudste en grootste Nederlandse culinaire festival is Preuvenemint in Maastricht (22-25 augustus) en in Amsterdam is het internationale festival Taste (6-9 juni) – waar restaurants hun signature dishes presenteren – een bewezen succes. Relatieve nieuwkomer is Rollende Keukens (9-12 mei), waar de grote verscheidenheid aan bijzondere mobiele stands en foodtrucks een jong en hip publiek trekt. En dit zijn nog maar drie voorbeelden.

  lees meer
 • Wandelen op het strand van Scheveningen
  Ulrike Grafberger, dinsdag 16 april 2013

  Als Zuid-Duitse zit ik bij stormachtig weer het liefst met een goed boek op de bank maar een Nederlander gaat dan liever naar het strand om “lekker uit te waaien”. Ik vind het maar een rare combinatie: “lekker” en “uitwaaien”, want het betekent bij windkracht 6 op het strand lopen terwijl je wordt gezandstraald.

  lees meer
 • Trendy worst
  Denise Kortlever, maandag 18 maart 2013

  Vroeger was worst een inferieur gerecht dat eigenlijk alleen als snelle, vette hap werd gegeten. Maar dat is nu helemaal anders. Nu consumenten zich steeds meer bewust worden van de ethische vraagstukken rond vlees, lijkt het of iedereen ineens zijn eigen worst maakt. Dat varieert van mensen die houden van koken en zelf in de keuken bezig gaan tot chef-koks in een groot aantal restaurants.

  lees meer
 • Marqt en de markt
  Denise Kortlever, dinsdag 5 maart 2013

  Marqt is een nieuwe marktplaats, een winkelketen die authentieke voeding verkoopt als alternatief op de traditionele supermarkt. De winkels in Amsterdam, Haarlem en Den Haag Rotterdam verkopen vers, biologisch voedsel in een inspirerende en aantrekkelijke omgeving. Oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren, die beiden voor internationale etenswarenbedrijven hebben gewerkt, zagen dat er niet veel ruimte was voor verse, echte voeding en vonden dat het tijd was voor een verandering. “Klanten staan steeds meer stil bij het welzijn en de oorsprong van de producten die zij kopen en kunnen vaak in de traditionele supermarkt geen echt eten krijgen. Marqt brengt klanten samen met boeren en producenten die juist die authentieke producten aanbieden”.

  lees meer
 • Zoeken naar traditionele Hollandse gerechten
  Denise Kortlever, dinsdag 5 maart 2013

  Vraag een Fransman naar het typisch Franse eten en hij zal je waarschijnlijk alles vertellen over croissants en bouillabaisse. De Spanjaard prijst de tapas aan en Italianen zijn gek op hun “pasta di mamma”. Maar hoe zit het met Nederlands eten? Is er zoiets als de traditionele Nederlandse keuken? Het antwoord is ja en de populariteit van deze gerechten lijkt groeiende.

  lees meer
 • Food=Design
  Denise Kortlever, woensdag 13 februari 2013

  Waarom zit thee in een theezakje? Waarom wordt er zoveel eten verspild in restaurants? Katja Gruijters begint haar projecten altijd door het vanzelfsprekende in twijfel te trekken. Alhoewel eten een basisbehoefte is voor de mens, maakt het ook deel uit van onze cultuur. Zo is eten verbonden met rituelen en menselijke interactie. Gruijters wil een positieve bijdrage leveren aan onze eetcultuur en ontwerpt innovatieve etenswaren, zoals bloemensnoep, eetbare borden en kanten chocoladetegels. Tegenwoordig richt ze zich vooral op de duurzaamheid van onze voeding. Vreemde Europese wetgeving (er zijn strenge regels voor de maat en vorm van fruit en groenten, zo moeten bananen echt krom zijn) heeft Gruijters ervan overtuigd dat nu het moment is om de manier waarop we eten zien te herdefiniëren. We moeten echte, eerlijke producten willen. Daarom werkt ze aan projecten die letterlijk “food for thought” bieden, zoals een restaurant zonder verspilling en een heel diner bereid met restjes.

  lees meer
 • Appeltaart!
  Denise Kortlever, woensdag 13 februari 2013

  Vraag een willekeurige Nederlander welke taart hij het liefst eet en hij antwoordt waarschijnlijk "appeltaart". De meeste mensen hebben een favoriet recept, dat vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Elke generatie geeft het recept een eigen draai. Wat alle recepten gemeen hebben, is de warme geur van kaneel en vers geklopte slagroom die erbij wordt geserveerd.

  lees meer
part51
part52
part53
part100
part101