part1
part2

De Nederlandse keuken

In tegenstelling tot wat sommigen geloven, gaat de Nederlandse keuken veel verder dan haring en kaas. Ontmoet culinaire ondernemers en mensen met een passie voor eten. Proef intrigerende Nederlandse food trends. En ontdek de meest trendy restaurants, lokale favorieten en gerechten die u moet proberen. Eet smakelijk!

 • Het swingende zuiden
  Marloes Tervoort, dinsdag 14 juli 2015

  Een diehard dansliefhebber ben ik niet. Toch bezocht ik in mijn leven al best wat dansvoorstellingen, van klassiek tot modern. Ik probeer de dingen nou eenmaal graag uit. Zo herinner ik me een dansvoorstelling van een niet nader te noemen gezelschap over de dood, waar mijn vriendin en ik zwaar depressief uit kwamen. Dat vonden we niet de bedoeling. De lichtere, moderne dans is dan ook meer aan mij besteed.

  lees meer
 • Hippe kip
  Denise Kortlever, donderdag 2 april 2015

  De trend is ontstaan in de Verenigde Staten en het lijkt erop dat de gegrilde kip inmiddels ook de Nederlandse restaurantmenu’s heeft veroverd. Voor de komst van deze culinaire trend werd kip vaak gezien als saai en goedkoop vlees, vooral aantrekkelijk voor strenge lijners of kieskeurige kinderen. Maar toen kwamen trendy restaurants als Nomad in New York – met hun gegrilde kip met foie gras en truffel – en de Chicken Shop in Londen, waar kip aan het spit het enige hoofdgerecht is. Ineens bleek gegrilde kip een echt culinair genot, een gerecht waarmee chef-koks hun kwaliteit kunnen aantonen, en een perfect voorbeeld van het comfort food waar we allemaal naar verlangen. Het is ook een goed voorbeeld van ‘sociaal eten’, omdat kip ideaal is om met elkaar te delen. Bovendien is het relatief goedkoop en dat is zowel prettig voor restauranteigenaren als voor gasten met een krap budget, die wel goed willen eten.

  lees meer
 • Pop-ups: korte smaaksensatie
  Denise Kortlever, dinsdag 10 februari 2015

  Pop-up restaurants zijn gebaseerd op de Londense supperclubs uit het begin van deze eeuw en bieden culinaire ondernemers of chefs een interessante manier om naam te maken zonder al te veel uit te hoeven geven aan vaste huur of medewerkers. Pop-ups geven chef-koks ook de kans om te experimenteren met nieuwe technieken, smaken en gerechten, en om zichzelf continu opnieuw uit te vinden.

  lees meer
 • Culiburgers
  Denise Kortlever, vrijdag 19 december 2014

  De afgelopen jaren zijn er verschillende Nederlandse concepten ontstaan die de hamburger in een compleet nieuw daglicht hebben gezet. Deze burgers worden gemaakt van biologisch, verantwoord vlees van de allerbeste kwaliteit of juist van creatieve ingrediënten als gegrilde aubergines en zeewier. Andere opvallende kenmerken van deze burgerconcepten zijn hun moderne design, de uitgebreide reeks opties en de hoogwaardige kwaliteit: tja, het is bijna alsof ik hier een dure auto sta aan te prijzen…

  lees meer
 • Met melk en suiker?
  Denise Kortlever, vrijdag 21 november 2014

  Nederlanders kunnen zich geen dag zonder koffie thuis of op kantoor voorstellen maar ze drinken niet vaak een kop koffie buitenshuis. Slechts dertig procent van de koffie wordt in Nederland buitenshuis gedronken. Dat is veel minder dan in andere landen.

  lees meer
 • Honger of niet, de Markthal Rotterdam moet u hebben gezien
  Heather Tucker, dinsdag 21 oktober 2014

  Na vijf jaar bouwwerkzaamheden werd de langverwachte Markthal in Rotterdam op 1 oktober 2014 officieel geopend door Koningin Máxima.

  De bouw startte op 1 oktober 2009. Omdat ik in Rotterdam woon, kan ik stellen dat het jarenlang voelde alsof er niets gebeurde. Toch wist (de meerderheid van) Rotterdam niet dat er juist verre van niets gebeurde.

  lees meer
 • Cool hangen in de hotelbar
  Marloes Tervoort, vrijdag 13 juni 2014

  Als ik uit winkelen ben, vind ik het vaak leuk om een hotel binnen te lopen en me als een toerist in eigen stad te voelen. Door het tijdloze gevoel van de reiziger in een vreemd land op te zoeken, word ik even uit de dagelijkse sleur getild. En gezien de groeiende populariteit van de hotelbar ben ik daarin niet de enige. Gelukkig zijn deze bars niet meer het alleenrecht van de hotelgast.

  lees meer
 • LED the show begin!
  Marloes Tervoort, vrijdag 9 mei 2014

  Ik ben gek op uitgaan. Lekker eten, een drankje aan de bar, een tentoonstelling of een mooi toneelstuk... Ik houd ook van concerten maar als oer-Nederlandse geef ik de voorkeur aan locaties met een gezellige sfeer. Daarom houd ik van poptempel Paradiso in de hoofdstad of het intieme Bitterzoet, waar je de artiesten bijna kunt aanraken.

  lees meer
 • Zeeuwse oesters
  Ulrike Grafberger, dinsdag 15 april 2014

  Als je zoals ik uit Beieren komt, heb je eigenlijk niet zo veel met mosselen en oesters. Ik had ze allebei al wel eens geproefd, maar om nu zelf een heel bord oesters te bestellen, zag ik niet zo zitten. Daarom wist ik ook niet zo goed wat ik ervan moest denken, toen we naar Yerseke gingen om oesters te eten. Yerseke is een van de belangrijkste oesterkweekgebieden van Europa. In de zeearmen van de Oosterschelde en het Grevelingenmeer groeit de beroemde Zeeuwse oester. Het Zeeuwse dorp Yerseke zelf is één lange aaneenschakeling van oesterkwekerijen.

  lees meer
 • Voorjaar op Texel
  Ulrike Grafberger, maandag 14 april 2014

  De lente laat zich op Texel van zijn allermooiste kant zien. De zon schijnt hier gemiddeld vaker dan elders in het land. Door de heerlijk warme zonnestralen komen de narcissen tot bloei in uitgestrekte velden die tot de horizon reiken. Ernaast, op de sappig groene weilanden, dartelen de pasgeboren lammetjes vrolijk rond.

  lees meer
 • Het beste brood
  Denise Kortlever, maandag 17 maart 2014

  Gebr. Niemeijer is een van de beste bakkerijen in Amsterdam. Alles in deze Franse bakkerij, van brood tot viennoiseries en pâtisseries, wordt met de hand gemaakt en gebakken in een grote steenoven. De croissants zijn zeer geliefd bij Amsterdammers en zelfs de meest kritische Franse klant staat graag in de rij voor de pains au chocolat en baguettes. Niemeijer is te vinden op de Nieuwendijk en is zowel bakkerij als charmant café in Art Decostijl, waar fantastische Zuid-Italiaanse koffie wordt geserveerd. Hier koop je desembrood voor thuis of geniet je van een lunch met walnotenbrood en zelfgemaakte vijgenjam. Laat wat ruimte over voor de tartelettes au citron of verrukkelijke macarons!

  lees meer
 • Say cheese
  Denise Kortlever, maandag 27 januari 2014

  Betty Koster is de ultieme kaaskenner in Nederland. Ze runt l’Amuse, een geliefde kaaswinkel die te vinden is in Santpoort en Amsterdam. Er zijn maar weinig mensen met zoveel kennis over en passie voor kaas als Betty. Wat onze kaas volgens haar zo bijzonder maakt, is dat ons kleine landje zoveel verschillende regio’s heeft. Die bepalen de smaak. “In Nederland heb je oudere kazen uit het Groene Hart en zoete, smeuïge kaas uit de provincie Brabant, waar de koeien op vol gras grazen. Er zijn pré-salé schapenkazen van het eiland Texel en Terschelling, waar de schapen grazen op zilte weiden. En natuurlijk de intense zuivelproducten uit de provincie Noord-Holland. Een trip langs een aantal verschillende kazen die je zeker moet proeven als je in Nederland bent:

  lees meer
 • Oliebollen en appelbeignets
  Denise Kortlever, maandag 16 december 2013

  Deze zoete gefrituurde lekkernijen maken deel uit van de viering rond Oud en Nieuw, meestal met een glas champagne om middernacht. Oliebollen zijn deegballen gemaakt van een beslag dat bestaat uit meel, eieren, gist en melk, die worden gefrituurd in hete olie. Soms wordt bier gebruikt in plaats van gist en worden krenten, sukade en/of appel toegevoegd. Oliebollen worden rijkelijk bestrooid met poedersuiker voordat ze worden geserveerd. Appelbeignets zijn ronde appelschijven die in een zoet beslag worden gedoopt, gefrituurd en dan geserveerd met kaneel en suiker.

  lees meer
 • Theaterrenaissance
  Marloes Tervoort, vrijdag 15 november 2013

  Het toneel. Ooit was ik theatercriticus, waardoor ik veel tijd doorbracht in de Amsterdamse theaters. Alhoewel ik ze mooi vond, waren ze met hun sombere foyers, suffe vestiaires, slechte koffie en dat soort dingen ook nogal ouderwets.

  lees meer
 • Cultureel gerechtvaardigd voyeurisme
  Marloes Tervoort, zondag 20 oktober 2013

  Amsterdammers zijn trots op “hun” IDFA, dat in 1988 is gestart om de documentairecultuur nationaal en internationaal te stimuleren. In de voorverkoop moet je er vroeg bij zijn met kaartjes maar ik heb gelukkig een kennis die me jaarlijks een overzicht stuurt van de films die ik moet zien. Ik hoef me dan alleen nog maar in te schrijven en mijn kennis regelt de kaartjes voor deze juweeltjes op het programma.

  lees meer
 • Buiten de hokjes genieten
  Marloes Tervoort, woensdag 16 oktober 2013

  Met een traditie van ruim twintig jaar heeft het Crossing Border festival internationaal een belangrijke positie veroverd. Zo traden Rufus Wainwright en Patti Smith er in 2007 op. En in 2012 sprak Robert Kaplan er tijdens het nieuwe festivalonderdeel Border Sessions, waar schrijvers en filosofen hun visie op de wereld delen. Maar het leukst aan Crossing Border vind ik toch wel de mix van gevestigde artiesten en nieuw talent.

  lees meer
 • Een nacht in het museum
  Marloes Tervoort, woensdag 10 april 2013

  Ik herinner me die eerste Museumnacht in Amsterdam nog goed. Mijn collega’s en ik hadden ruim van tevoren kaartjes gekocht en verheugden ons erop de hele nacht de dansen in het museum. We wisten zeker dat we dit evenement niet wilden missen. Ik zie mezelf nog dansen op de set van DJ Per in het Tropenmuseum. Daarvoor waren we al in het Stedelijk, het Rijksmuseum en het Joods Historisch Museum geweest om maar niets te missen. Want voor zoveel leuke dingen op één avond moet je goed plannen – en een goede fiets regelen.

  lees meer
 • Het wilde Oosten
  Denise Kortlever, dinsdag 3 september 2013

  Ook al is Nederland een klein en dichtbevolkt landje, dankzij zorgvuldig natuurbeheer hebben we toch een relatief hoge wildpopulatie. Onze bossen en velden worden bewoond door grote aantallen hazen, zwijnen, fazanten en herten. Vooral oostelijk Nederland staat bekend om de goede kwaliteit van zijn wild. De reden hiervoor is dat op de zandgronden van de Veluwe, dieren echt moeten zoeken naar hun eten. Al die beweging is goed voor de vleeskwaliteit, waardoor het mooi zacht wordt. Wild wordt vaak gezien als eerlijk en is misschien wel de ultieme vorm van duurzaam scharrelvlees.

  lees meer
 • We eten samen
  Denise Kortlever, maandag 29 juli 2013

  Dankzij het internet en de sociale media zijn we verbonden met de hele wereld. Tegelijkertijd lijken mensen steeds vaker het persoonlijke, “echte” contact op te zoeken. We willen onze buren echt leren kennen, samen eten met inspirerende nieuwe mensen en het beste proeven van andere culturen. Eten delen met anderen is misschien wel de beste manier om verbinding te krijgen met mensen.

  lees meer
 • Wil je een stukje echte Nederlandse kaas?
  Ulrike Grafberger, maandag 10 juni 2013

  Wij hebben het hier maar makkelijk in Nederland. Als we zin hebben in een stukje kaas, lopen we gewoon even een van de vele kaaswinkels binnen. Daar staan de Goudse wielen opgestapeld tot aan het plafond en ruikt het heerlijk naar kaas. We halen er stevige oude kaas, kopen een stukje boerenkaas en knabbelen op de uitgestalde kaasblokjes om te proeven hoe ze smaken. Maar wat doe je als je ontzettende trek krijgt in Nederlandse kaas maar in Berlijn, London of Kopenhagen woont?

  lees meer
 • De Parade is back in town!
  Marloes Tervoort, donderdag 6 juni 2013

  Het reizende theaterfestival De Parade is beroemd in Nederland. Van juni tot augustus spelen ze achtereenvolgens in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Zelfs al staan de Nederlandse zomers nu niet bepaald bekend om de tropische hitte, De Parade maakt van elke zomer een feest. Persoonlijk denk ik dat dit door de nostalgische  sfeer komt, met de kleine circustenten als theater, de  hutten die dienstdoen als tijdelijke restaurants en de zweefmolen als middelpunt. De Parade heeft een vrolijke uitstraling die een magneetwerking heeft op het publiek, voornamelijk hippe dertigers.

  lees meer
 • Meer dan een jazzfeestje
  Marloes Tervoort, dinsdag 4 juni 2013

  Traditiegetrouw was Den Haag de thuishaven van Nederlands grootste en internationaal toonaangevende jazzfestival. Toen North Sea Jazz in 2006 verhuisde naar Rotterdam, was dat voor de trouwe schare fans van het festival even wennen. Hoewel de twee steden niet ver uit elkaar liggen, kennen ze allebei een heel andere sfeer. Daarbij was het festival zo nauw verbonden met de stad Den Haag, dat er in Rotterdam een nieuwe traditie opgebouwd moest worden.

  lees meer
 • West is het beste
  Marloes Tervoort, maandag 27 mei 2013

  Het is een flink stuk rijden vanaf waar ik woon. Langs het Scheepvaartmuseum en Centraal Station en door de Haarlemmerstraat. Maar het is het stuk fietsen elke keer weer waard. Soms ga ik picknicken op het Westerparkterrein en soms bestel ik scones en koffie bij de Bakkerswinkel voordat ik door het donker loop voor een film in de knusse Ketelhuis bioscoop.

  lees meer
 • Het geheim van Texels lam
  Denise Kortlever, maandag 6 mei 2013

  Texels lamsvlees wordt over de hele wereld geprezen. Naar verluidt is zelfs de Nederlandse Koningin Beatrix een liefhebber. Men zegt dat dit gerecht wordt geserveerd tijdens staatsbanketten voor buitenlandse staatshoofden. Het geheim van het Texels lamsvlees is de smaak: een lichtzoute noot die afkomstig is van de zilte lucht en grond op het eiland. Het vlees is bijzonder zacht en smeuïg.

  lees meer
 • Feesten voor de vrijheid
  Marloes Tervoort, woensdag 24 april 2013

  Op Bevrijdingsdag viert Nederland dat er op 5 mei 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ook al vragen sommigen zich af of en hoe lang we deze dag moeten blijven herdenken, ben ik van mening dat je nooit vaak genoeg kunt stilstaan bij de vrijheid waarin we leven, zodat we die niet zomaar voor lief nemen.

  lees meer
 • Feest smakelijk
  Denise Kortlever, woensdag 24 april 2013

  In de lente en zomer kan het voor foodies lastig zijn om te beslissen welk festival ze zullen bezoeken, want het aanbod culinaire evenementen is ontzettend groot. Het oudste en grootste Nederlandse culinaire festival is Preuvenemint in Maastricht (22-25 augustus) en in Amsterdam is het internationale festival Taste (6-9 juni) – waar restaurants hun signature dishes presenteren – een bewezen succes. Relatieve nieuwkomer is Rollende Keukens (9-12 mei), waar de grote verscheidenheid aan bijzondere mobiele stands en foodtrucks een jong en hip publiek trekt. En dit zijn nog maar drie voorbeelden.

  lees meer
 • Grijs en cool
  Marloes Tervoort, woensdag 24 april 2013

  Als je op het Museumplein staat en het neoklassieke Concertgebouw ziet, kun je je moeilijk voorstellen dat dit in 1881, toen de bouwvergunning werd verleend, nog moerasland buiten de grenzen van de stad was. Sinds de heropening van het Stedelijk Museum schuin tegenover het Concertgebouw en het gerenoveerde Rijksmuseum ertegenover is dit de plek om van cultuur te genieten.

  lees meer
 • Leve de koningin!
  Marloes Tervoort, dinsdag 23 april 2013

  Een rood-wit-blauw-vlaggetje op mijn wang. Oranje jurkje aan. De straat gevuld met mensen. Biertaps op elke hoek. De gezellige vrijmarkt, waar iedereen zijn zolder staat leeg te verkopen. De geur van warm vlees op de plaat. Muziek die uit de boxen schalt. Oh, how I loooooove Koninginnedag!

  lees meer
 • Wandelen op het strand van Scheveningen
  Ulrike Grafberger, dinsdag 16 april 2013

  Als Zuid-Duitse zit ik bij stormachtig weer het liefst met een goed boek op de bank maar een Nederlander gaat dan liever naar het strand om “lekker uit te waaien”. Ik vind het maar een rare combinatie: “lekker” en “uitwaaien”, want het betekent bij windkracht 6 op het strand lopen terwijl je wordt gezandstraald.

  lees meer
 • Een kathedraal voor de kunst
  Ulrike Grafberger, maandag 15 april 2013

  Het staat op het punt te gebeuren: op 13 april 2013 opent het Rijksmuseum opnieuw haar deuren. Koningin Beatrix zal het museum officieel inwijden, dit is haar laatste officiële taak als koningin. In de periose voor de heropening staan de media, en niet alleen de Nederlandse media, vol artikelen over het Rijksmuseum, de supermarkten van Albert Heijn verkopen pakken melk en yoghurt met meesterwerken van het Rijksmuseum erop en de terugkeer van De Nachtwacht van Rembrandt is zelfs uitgezonden op de Duitse televisie. Wat is de reden van deze mediahype? Is het Rijksmuseum niet gewoon een museum zoals alle andere? Absoluut niet.

  lees meer
 • Trendy worst
  Denise Kortlever, maandag 18 maart 2013

  Vroeger was worst een inferieur gerecht dat eigenlijk alleen als snelle, vette hap werd gegeten. Maar dat is nu helemaal anders. Nu consumenten zich steeds meer bewust worden van de ethische vraagstukken rond vlees, lijkt het of iedereen ineens zijn eigen worst maakt. Dat varieert van mensen die houden van koken en zelf in de keuken bezig gaan tot chef-koks in een groot aantal restaurants.

  lees meer
 • Het Internationaal Film Festival Rotterdam
  Heather Tucker, dinsdag 5 maart 2013

  Dit jaar (23 januari - 3 februari 2013) werd het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) voor de 42e keer gehouden. Ik ging in 2010 voor het eerst naar het festival. Ik had op straat een poster gezien en had geen idee wat het inhield. Elk jaar verrast het me weer hoe leuk ik het vind en elk jaar probeer ik meer films te zien dan het jaar ervoor (niet moeilijk als je ooit bent begonnen met 1 film!). Dit jaar ging het niet anders.

  lees meer
 • Leven voor live muziek
  Candy Dulfer , dinsdag 5 maart 2013

  Sommige artiesten sluiten zichzelf op in een studio wanneer ze een cd opnemen. Ze zijn ook niet gek op het podium en lijken bang te zijn om fouten te maken. Ikzelf vind dat er niets mooiers is dan live optreden. Zelfs de kleinste fouten worden opgemerkt maar dat is prima. Soms hoop ik zelfs dat er iets fout gaat, want dan wordt het echt leuk: ik houd van spontaniteit en improviseren. Muzikanten voelen het wanneer ze hun publiek echt raken; daarom houd ik niet van locaties waar het licht wordt gedimd. Ik wil de gezichten zien en de reacties inschatten.

  lees meer
 • Marqt en de markt
  Denise Kortlever, dinsdag 5 maart 2013

  Marqt is een nieuwe marktplaats, een winkelketen die authentieke voeding verkoopt als alternatief op de traditionele supermarkt. De winkels in Amsterdam, Haarlem en Den Haag Rotterdam verkopen vers, biologisch voedsel in een inspirerende en aantrekkelijke omgeving. Oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren, die beiden voor internationale etenswarenbedrijven hebben gewerkt, zagen dat er niet veel ruimte was voor verse, echte voeding en vonden dat het tijd was voor een verandering. “Klanten staan steeds meer stil bij het welzijn en de oorsprong van de producten die zij kopen en kunnen vaak in de traditionele supermarkt geen echt eten krijgen. Marqt brengt klanten samen met boeren en producenten die juist die authentieke producten aanbieden”.

  lees meer
 • Zoeken naar traditionele Hollandse gerechten
  Denise Kortlever, dinsdag 5 maart 2013

  Vraag een Fransman naar het typisch Franse eten en hij zal je waarschijnlijk alles vertellen over croissants en bouillabaisse. De Spanjaard prijst de tapas aan en Italianen zijn gek op hun “pasta di mamma”. Maar hoe zit het met Nederlands eten? Is er zoiets als de traditionele Nederlandse keuken? Het antwoord is ja en de populariteit van deze gerechten lijkt groeiende.

  lees meer
 • Altijd blijven lachen!
  Marloes Tervoort, woensdag 13 februari 2013

  Een avond in een kelder doet iets met me. Zonder daglicht ben ik op een bepaalde manier meteen in mijn element. Dat was het geval in de kelderbar van het gebouw waar ik studeerde. Als ik om 5 uur ’s middags binnenliep voor een drankje, rolde ik zes uur later dronken naar buiten. Ik gedraag me beter in de Toomler comedy club maar vind het daar net zo gezellig.

  lees meer
 • Food=Design
  Denise Kortlever, woensdag 13 februari 2013

  Waarom zit thee in een theezakje? Waarom wordt er zoveel eten verspild in restaurants? Katja Gruijters begint haar projecten altijd door het vanzelfsprekende in twijfel te trekken. Alhoewel eten een basisbehoefte is voor de mens, maakt het ook deel uit van onze cultuur. Zo is eten verbonden met rituelen en menselijke interactie. Gruijters wil een positieve bijdrage leveren aan onze eetcultuur en ontwerpt innovatieve etenswaren, zoals bloemensnoep, eetbare borden en kanten chocoladetegels. Tegenwoordig richt ze zich vooral op de duurzaamheid van onze voeding. Vreemde Europese wetgeving (er zijn strenge regels voor de maat en vorm van fruit en groenten, zo moeten bananen echt krom zijn) heeft Gruijters ervan overtuigd dat nu het moment is om de manier waarop we eten zien te herdefiniëren. We moeten echte, eerlijke producten willen. Daarom werkt ze aan projecten die letterlijk “food for thought” bieden, zoals een restaurant zonder verspilling en een heel diner bereid met restjes.

  lees meer
 • Viva España en Holanda
  Racheda Kooijman, maandag 7 januari 2013

  Zou er stiekem in elke Nederlander een gepassioneerde Spanjaard kunnen schuilen? Zijn de kalme en bedaarde Nederlanders in werkelijkheid vol vuur en passie? Dat zou in ieder geval verklaren waarom Spanje een favoriete vakantiebestemming is. En ook waarom flamenco zo populair is in Nederland. Elke grote stad heeft zijn flamencoscholen en wanneer Spaanse artiesten het podium betreden, zijn de kaartjes al snel uitverkocht. De eerste Biënnale in 2006 was daarom een kwestie van tijd en sindsdien verzamelen de beste Spaanse flamencoartiesten zich hier om het jaar om de laatste ontwikkelingen te laten zien. Dankzij de kruisbestuiving met andere muziekculturen en genres noemen de organisatoren het inmiddels “Flamenco in alle toonaarden”.

  lees meer
 • Appeltaart!
  Denise Kortlever, woensdag 13 februari 2013

  Vraag een willekeurige Nederlander welke taart hij het liefst eet en hij antwoordt waarschijnlijk "appeltaart". De meeste mensen hebben een favoriet recept, dat vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Elke generatie geeft het recept een eigen draai. Wat alle recepten gemeen hebben, is de warme geur van kaneel en vers geklopte slagroom die erbij wordt geserveerd.

  lees meer
part51
part52
part53
part100
part101