part1
part2

Dutch design & architectuur

De Hollandse architectuur staat bekend om zijn vaak gedurfde, speelse en slimme ontwerpoplossingen. Het werk van meesters als Rem Koolhaas en Ben van Berkel is in steden over de hele wereld te bewonderen. Maar u kunt het ook zien in hun thuisland. Onze bloggers vertellen u waar u heen moet.

 • Polderglamour
  Elleke van Duin, dinsdag 10 maart 2015

  In de oudheid veroverde een man het hart van een vrouw door haar juwelen te schenken. Een vrouw die droop van de juwelen was goed voor de reputatie van haar man. Anno 2015 hoeft de man een vrouw niet meer op deze manier te overtuigen. Vrouwen beslissen zelf met wie ze samen willen zijn. En ze zoeken ook graag hun eigen juwelen uit. Die moeten authentiek zijn en aansluiten op de look en persoonlijkheid van hun draagster.

  lees meer
 • De vintage verzamelwoede van Nederland
  Elleke van Duin, donderdag 26 februari 2015

  Wie wat bewaart, die heeft wat. Vintage is niet alleen duurzaam, het is nog authentiek ook. Karaktervol dus. Wij zijn fervente verzamelaars en dus staan de Nederlandse interieurs vol vintage curiosa of retrodesign. De een spaart serviezen, de ander antieke Mariabeelden of lampen van Deense ontwerpers uit de jaren vijftig. Door heel Nederland vind je dan ook zogenoemde vintagewinkels en retroshops. Vaak biedt de collectie een allegaartje van curiosa en nepantiek, maar soms ook is het aanbod een serieuze verzameling van authentieke interieurstukken uit voorgaande decennia, ontworpen door bekende designers.

  lees meer
 • Hip handwerk
  Elleke van Duin, maandag 2 februari 2015

  Nederlanders zijn een vlijtig volk. Voordat er tv was, werd er driftig gebreid. Dat was leuk en nuttig omdat je voordat je het wist een ovenwant of een paar sokken had. In de zeventiger jaren werd het mode om je eigen identiteit in je interieur te verweven als reactie op de industrialisering. Dus deed men aan macramé, plantenhangers, kunst op de muur en tassen. Er werden tapijten gestikt en bedspreien gehaakt. De huiselijke gezelligheid regeerde.

  lees meer
 • Hollandse verleiding
  Elleke van Duin, vrijdag 10 oktober 2014

  Je zou het misschien niet verwachten maar Nederlanders hebben iets met ondergoed. Eeuwenlang hielden hemden, lange onderbroeken en pyjama’s ons warm tijdens de lange, koude winters. De degelijke stoffen van Jansen&Tilanus (sinds 1869) verkochten daarom goed totdat het bedrijf het na de Tweede Wereldoorlog aflegde tegen de lageloonlanden. Ten Cate nam de teugels in handen en voorziet Nederlanders tot op de dag van vandaag van functioneel en comfortabel ondergoed. En praktisch als we zijn, is een goede pasvorm van belang.

  lees meer
 • Het betere voetenwerk
  Elleke van Duin, maandag 10 maart 2014

  Als ik in het buitenland ben en ik krijg het over een van mijn favoriete onderwerpen, schoenen, dan merk ik dat onze eigen Jan Jansen flink aan de weg heeft getimmerd. Maar hij is dan ook meteen de enige vaderlandse schoenontwerper die wereldfaam geniet. Jammer, want sinds de ArtEZ, de Kunstacademie in Arnhem een masteropleiding voor schoenontwerpers heeft, komen er ieder jaar nieuwe talenten bij.

  lees meer
 • Eindhoven, de hoofdstad van Dutch design
  Jeroen Apers, woensdag 16 oktober 2013

  Het was de innovatiedrang van de familie Philips die het rustige dorp Eindhoven op de kaart zette. Philips was een van de eerste massaproductiebedrijven van gloeilampen. Veel later had het bedrijf enorm veel succes met cassettebandjes en compact discs. Omdat Eindhoven bekend werd door innovatief design was het logisch dat de stad de eerste Design Academy in Nederland oprichtte. Dit opleidingsinstituut kwam voort uit een oude ontwerpschool en produceerde vele wereldberoemde ontwerpers.

  lees meer
 • Manhattan aan de Maas
  Jeroen Apers, dinsdag 15 oktober 2013

  Vergeleken met andere steden is de skyline van de gemiddelde Nederlandse stad niet indrukwekkend. Maar gezien de slappe Nederlandse grond zijn de nieuwe hoge gebouwen in Rotterdam best wel spectaculair.

  Het nieuwste hoogbouwproject in de stad heet De Rotterdam. Het is niet alleen naar de stad vernoemd maar herbergt ook een hele stad. Het 149 meter hoge gebouw biedt onderdak aan kantoren, bars en restaurants, winkels en een bioscoop. Rem Koolhaas van bureau OMA ontwierp het als drie samen versmolten torens. Het is interessant dat de realisatie van dit ontwerp pas mogelijk werd door de economische crisis. Tien jaar lang was het te duur om te bouwen, totdat de prijs van staal een paar jaar geleden scherp daalde. Het gebouw wordt volgend jaar geopend dankzij de stugge doorzettersmentaliteit van de Rotterdammers. 

  lees meer
 • Tweedehands horeca
  Jeroen Apers, maandag 5 augustus 2013

  Ik kom graag bij de Noorderparkbar in Amsterdam-Noord. Dit is een klein barretje dat helemaal gebouwd is van materialen afkomstig van Marktplaats, zeg maar de Nederlandse eBay. Het eindresultaat lieten de ontwerpers geheel afhangen van wat ze op deze website tegenkwamen. Omdat alle bouwmaterialen bij particulieren zijn opgehaald, heeft elk onderdeel van de bar zijn eigen verhaal. Dit is uitgebreid gedocumenteerd op de (Nederlandstalige) weblog hetkomtaltijdgoed.nl. Leuk om te lezen als je er van je kopje koffie geniet.

  lees meer
 • HEMA: betaalbaar Dutch design
  Jeroen Apers, vrijdag 26 juli 2013

  Net als eigenlijk alle Nederlanders kom ik graag en frequent bij HEMA. Omdat je er vrijwel alles vindt: van paperclip tot gordijnen en van (kinder)ondergoed tot broodje worst (aanrader!). Negentig jaar geleden werd de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam opgezet als koopjeswinkel met vaste prijzen. En nog steeds blinken ze uit door een ongekende value for money. Maar wat ze echt onderscheidt van andere prijsvechters is hun heldere filosofie, die stelt dat goedkoop niet meteen grauw of lelijk hoeft te zijn. De producten zijn no-nonsense; je moet direct kunnen zien wat ze doen. Overtollige details worden weggelaten.

  lees meer
 • Dutch design op twee wielen
  Jeroen Apers, dinsdag 25 juni 2013

  De Nederlandse steden zou niet hetzelfde zijn zonder de trendy moeders op hun bakfietsen. Omdat het gebruik van de auto wordt ontmoedigd in de stad maar ouders hun kinderen toch naar school moeten brengen, spelen de fietsenfabrikanten daar handig op in. Er zijn nu veel modellen maar de verlengde fiets met een bak voorop voor de kinderen en boodschappen wordt zo langzamerhand een klassieker.

  lees meer
 • Architectuur aan de Nederlandse kust
  Jeroen Apers, woensdag 15 mei 2013

  Scheveningen is een vissersdorp dat is uitgegroeid tot Nederlands grootste badplaats. De bijbehorende boulevard is onlangs volledig getransformeerd van een rechte stoep in een sierlijk promenade. Je kan er nu heerlijk flaneren op z'n Spaans. Niet zo vreemd, aangezien het ontworpen is door de Catalaanse architect Manuel De Solà-Morales. En als je er toch je wandelingetje maakt, bekijk ook eens de leuke paviljoentjes die er staan. Zoals ‘Fiets&Stal’ van kunstenaar John Körmeling, een fietsreparatiewinkeltje dat eerder doet denken aan een vooroorlogs tankstation. Ook het museum Beelden aan Zee is een bezienswaardigheid. Waar je bij een museum een opvallend gebouw aan de boulevard verwacht, is dit museum helemaal verscholen in de duinen onder het Koninklijke Paviljoen de Witte. Een prestatie om te vinden!

  lees meer
 • Art Rotterdam
  Ulrike Grafberger, donderdag 4 april 2013

  Vandaag staat een bezoek aan Art Rotterdam op het programma. Art Rotterdam is een van de meest toonaangevende kunsttentoonstellingen in Holland. Zo’n 70 galeries uit heel Europa, waaronder Hollandse topgaleries als West en Grimm, tonen contemporaine kunst. Alleen de locatie is al briljant: de Cruise Terminal op de Wilhelminapier, in mijn ogen de mooiste wijk in Rotterdam. Hier staan de beroemde Erasmusbrug, het legendarische New York Hotel, de spannendste wolkenkrabbers en een aantal leegstaande pakhuizen die momenteel als locatie voor evenementen worden gebruikt.

  lees meer
 • Drijvende architectuur
  Jeroen Apers, maandag 18 maart 2013

  Nederlanders willen niet alleen wonen bij het water (denk aan de beroemde grachtenhuizen) maar ook op het water. De Omval woonboot in Amsterdam, die is ontworpen door de jonge architecten van +31 architects, is een spectaculair voorbeeld. Met zijn ronde hoeken en glazen façade is het een futuristische woning. Binnen is de ruimte open van het dakterras tot de slaapkamer op de begane grond. Door het uitzicht op het water vergeet je bijna dat je middenin een drukke stad woont.

  lees meer
 • Architectuur aan ‘t IJ
  Jeroen Apers, dinsdag 5 maart 2013

  De meeste mensen die een bezoek brengen aan onze hoofdstad gaan direct van het Centraal Station naar de Dam, de grachten of het Museumplein. En dat is jammer want als je de achteruitgang van het station neemt, word je beloond met een geweldig uitzicht over ‘t IJ, het water dat het stadscentrum scheidt van Noord-Amsterdam. Op de oevers zijn in de loop der jaren vele architectonische hoogstandjes verrezen.

  lees meer
 • Deze horlogemaker reikt naar de sterren
  Elleke van Duin, woensdag 13 februari 2013

  Stel dat u een nieuw horloge wilt kopen. U kunt natuurlijk een trendy horloge van de een of andere modeontwerper kopen maar als u echt wilt opvallen, kiest u voor een miniatuurkunstwerk van horlogemaker Christiaan van der Klaauw (1944). Deze Fries die in 1974 in zijn atelier in Joure klokken begon te maken, is al zijn hele leven gefascineerd door ons zonnestelsel. Zozeer dat hij zich in 1992 specialiseerde in horloges met astronomische complicaties. Als het nodig is, bouwt hij een heel planetarium in een polshorloge. “De afstanden tussen de planeten zijn enorm en toch draaien ze om elkaar heen met magische precisie. Ik wilde dit wonderlijke mechanisme vangen op een wijzerplaat,” zegt hij zelf.

  lees meer
 • Dress Dutch
  Elleke van Duin, woensdag 13 februari 2013

  Toen Iris van Herpen in 2011 haar debuut maakte tijdens de Paris Haute Couture Week, was de internationale modepers wild enthousiast. De Washington Post noemde haar “een Nederlands genie met een indrukwekkende collectie”. Dat had ze in 2007 tijdens haar eerste AFW alleen kunnen dromen. Haar futuristische leren topstukken met lange vissenstaarten en enorme vleugels maakten direct indruk. Ze won verscheidene modeprijzen en Björk en Lady Gaga droegen haar creaties. Omdat ze wil aantonen dat ze meer kan dan “kunstige” mode maken, werkt Iris momenteel aan haar eerste pret-à-portercollectie, die in maart 2013 wordt uitgebracht. Intussen moeten diegenen die een echte Van Herpen willen dragen het doen met een paar schoenen van haar schoenenmerk United Nude.

  lees meer
part51
part52
part53
part100
part101