part1
part2

Net even anders

Holland biedt volop mogelijkheden om actief te ontspannen. Fiets door bossen en duinlandschappen of laat uzelf verwennen in een prachtige spa. Ga op stedensafari en ontmoet de exotische dieren in de stad. Laat u inspireren door deze blogs!

 • Gassan Diamonds: Het gaat om meer dan diamanten
  Heather Tucker, dinsdag 28 april 2015

  De woorden “Amsterdam” en “diamanten” worden al sinds het einde van de 16e eeuw in één adem genoemd, toen Amsterdam hét centrum van de Europese diamanten- en handelsindustrie werd. Een positie die Amsterdam van de 17e eeuw tot en met het eind van de 19e eeuw wist te behouden.

  lees meer
 • High heels, high horses
  Denise Mosbach, vrijdag 19 september 2014

  Dat polo een elitesport is, valt niet te ontkennen. De paarden alleen al, thoroughbred polo ponies, kosten een klein fortuin. Het zijn prachtige dieren, die speciaal voor deze sport worden gefokt en getraind. Ze zijn super snel en super wendbaar en gaan voor een kleine honderdduizend euro van de hand. Een beetje polospeler heeft er wel vijf per wedstrijd nodig. Precies de reden waarom het niet bepaald een sport voor mij is en polo in Nederland ook op kleine schaal wordt beoefend. Toch wint de sport aan populariteit met een aantal mooie toernooien en zijn er steeds meer plekken om zelf eens mee te spelen.

  lees meer
 • DOMunder in Utrecht
  Ulrike Grafberger, dinsdag 12 augustus 2014

  Wie in Utrecht is, kijkt omhoog. De imposante Domtoren is met 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland en hét symbool van de stad. Waar je ook bent in de Utrechtse binnenstad, de Domtoren is altijd te zien.

  Anna van Kooij

  Maar heb je al wel eens naar beneden gekeken? En met 'beneden' bedoel ik niet de hobbelige straatstenen van het Domplein, maar dieper nog: de wereld onder de grond van Utrecht. Sinds juni 2014 kan het publiek hier een kijkje nemen. En er valt heel veel te ontdekken. Want op geen enkele andere plaats in Nederland zijn zo veel getuigen uit zo veel tijdvakken te zien als onder het Domplein. Meegaan op een rondleiding met de toepasselijke naam 'Dom under' is dan ook een must.

  Maar voordat we via de trap afdalen op onze ondergrondse tocht begint de rondleiding met een film over deze historische plek. Want hier op het Domplein stond in het jaar 45 n.Chr. een Romeins fort waarvan de overblijfselen nu nog te zien zijn, in de ondergrondse filmzaal om precies te zijn.

  Na de Romeinen bouwden christenen op deze plaats eerst verschillende kleine kerken en later een grote kathedraal, waarvan het schip in 1674 instortte toen een verwoestende storm over de stad raasde. Sindsdien zijn de Domtoren en de kerk van elkaar gescheiden. Daartussen ligt het Domplein waaronder behalve de brokstukken van de kathedraal nog veel meer geheimen verborgen liggen. Wie ontdekken wil welke dat zijn, moet een bezoek brengen aan DOMunder.

  Onder de grond is het donker. Alleen het looppad langs de eeuwenoude stenen muren, puinresten en archeologische vondsten is verlicht. Een 'slimme zaklamp' schijnt je bij op je ontdekkingsreis. Wanneer je hiermee op een 'vondst' schijnt, krijg je via de koptelefoon het verhaal over het object te horen. Zo kom ik op mijn ondergrondse reis langs de kolossale pijlerfundamenten van de Dom met daartussen stapels Romeinse dakpannen. Op een van die dakpannen zie ik pootafdrukken van een hond. Of Romeinse honden er net zo uitzagen als onze trouwe viervoeters nu? En er is nog veel meer te ontdekken: vroegmiddeleeuwse munten, Romeinse sluitspelden, fibula's genoemd, overblijfselen van een Romeinse weg en zelfs een volledig bewaard gebleven skelet.

  Wie weet liggen hier onder de grond, onder het puin van de ingestorte Dom, nog veel meer geheimen te wachten op hun ontdekking. Daarvoor moeten we gewoon nog even geduld hebben. Want terwijl wij met onze ultramoderne, interactieve zaklamp tweeduizend jaar Utrechtse geschiedenis belichten, graven de archeologen naast ons druk verder. De toekomst zal leren wat het verleden nog allemaal voor ons in petto heeft.

  Informatie:

  DOMunder, Domplein 4, Utrecht, rondleidingen dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur, duur van de ontdekkingstocht: 75 minuten.

 • Net als de Romeinen
  Denise Mosbach, maandag 6 januari 2014

  Ik begon met een kuuroord in de Beemster, een typisch Nederlands landschap. Samen met het oude fort dat hier ligt, is het gebied door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Beter nog, het fort is vorig jaar omgebouwd tot een prachtig kuuroord: Fort Resort Beemster. In dit kuuroord wordt het oude met het nieuwe verenigd. Het was heerlijk ontspannen in de openluchtjacuzzi die verborgen ligt achter de oude muren van het fort. Ik vervolgde met de sfeervolle vleermuizensauna, een grot waarin eerst vleermuizen huisden. Alhoewel het een klein kuuroord is, heeft het alles wat je je kunt wensen. Je kunt er ook overnachten in een van de voormalige barakken van de wacht, die zijn omgetoverd tot comfortabele suites.

  lees meer
 • Happy New Years dive!
  Denise Mosbach, maandag 23 december 2013

  Stel je het volgende voor: met een kater van de overvloedige champagne van de vorige nacht sla je op 1 januari de gordijnen open. Je kijkt naar buiten. Het ziet er koud uit en je vraagt je bezorgd af hoe koud het water in de Noordzee is. Je moet er niet aan denken daar zelf achter te moeten komen, maar je hebt een afspraak gemaakt: over een paar uur neem je voor het eerst van je leven een Nieuwjaarsduik...

  lees meer
 • Trek je schaatsen maar aan!
  Denise Mosbach, dinsdag 29 oktober 2013

  Ik ben altijd gek geweest op schaatsen, als kind al. Eerst vooral ijshockey maar later ook toerschaatsen. Het mooiste is het natuurlijk op natuurijs: uitgestrekte, prachtige landschappen met besneeuwde bossen en eindeloze ijsvlakten. Schaatsen is ontstaan uit pure noodzaak. In de prehistorie gebruikten onze voorouders runder- of hertenbotten om enorme ijsvelden over te steken. Dergelijke schaatsen zijn in veel Europese landen gevonden, waaronder ook in Nederland.

  lees meer
 • Op zoek naar de nieuwe Rembrandt
  Denise Mosbach, woensdag 23 oktober 2013

  Jaarlijks wordt in november de PAN Amsterdam gehouden. Het is de belangrijkste Nederlandse kunst- en antiekbeurs die op gelijke voet staat met prestigieuze beurzen als de FIAC in Parijs, Art Basel en Art Brussels. Bezoekers maken echt een reis door de tijd. Je vindt er prachtige beelden uit het oude Griekenland die schouder aan schouder staan met hypermoderne werken van het avant-gardistische Studio Job. Dat moet je echt zien.

  lees meer
 • Op safari
  Denise Mosbach, vrijdag 30 augustus 2013

  Amsterdam kent een ongelooflijke biodiversiteit. Het is niet moeilijk te zien waarom: de stad wordt omringd door een aantal natuurgebieden die elk een eigen karakter hebben. Er is bosgebied (Amsterdamse Bos), graslanden (Waterland), moerasland (IJburg) en vooral heel veel water. Van sloten tot meren tot het Amsterdamse IJ, dat zout water bevat. Al deze gebieden hebben hun eigen flora en fauna. “Als je veel verschillende planten en dieren wilt zien, is Amsterdam de juiste plek,” vertelt Remco Daalder enthousiast. Tot 1999 was hij de boswachter van het Amsterdamse Bos maar tegenwoordig werkt hij als stadsecoloog. “De stad is thuis voor 30 verschillende zoogdieren, 60 vissoorten en 150 vogelsoorten.”

  lees meer
 • Eilandhoppen
  Denise Mosbach, vrijdag 26 juli 2013

  Als wij het over de Waddeneilanden hebben, dan bedoelen we Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Eilanden in het noorden van ons land die op het eerste oog sterk op elkaar lijken. Maar al ‘island-hoppend’ kwam ik er al snel achter dat elk eiland toch een heel eigen karakter heeft.

  lees meer
 • Nederland vanaf het water
  Denise Mosbach, donderdag 6 juni 2013

  Mijn zoektocht begon dichtbij huis in Amsterdam. Ik heb inmiddels waarschijnlijk zo’n honderd kanaalcruises meegemaakt maar het blijft leuk. Met de vriendelijke sfeer aan boord, de indrukwekkende grachtenpanden, een glas wijn en wat Nederlandse en Franse kazen kan mijn dag niet meer stuk.

  Toch vond ik dat ik eens iets anders moest proberen en dus stapte ik achter het Centraal Station op een zogenaamde draagvleugelboot. Het was een geweldige en vooral snelle ervaring. De boot ziet eruit alsof hij op waterski’s staat. Bij voldoende snelheid komt de boot omhoog uit het water, waardoor er snelheden tot 60 km/u kunnen worden gehaald. Binnen korte tijd vaar je (wat zeg ik, vlieg je bijna!) vanuit Amsterdam naar het strand in IJmuiden.

  lees meer
 • I want to ride my bicycle
  Denise Mosbach, maandag 27 mei 2013

  De meeste toeristen die een fiets huren, doen dat in Amsterdam. En, toegegeven: fietsen over de Amsterdamse grachten blijft een feest. Maar ons land heeft nog zoveel méér aan bijzondere fietsroutes te bieden.

  lees meer
 • Let’s go outside!
  Denise Mosbach, woensdag 15 mei 2013

  Laat ik als warming-up beginnen met iets rustigs: jeu de boules. Elke grote stad heeft wel ergens een charmant baantje, maar mijn favoriet is die op het Amsterdamse Museumplein. Een groot, weids, groen plein grenzend aan drie van onze bekendste musea: het Rijks, het Van Gogh en het Stedelijk. Als je zin hebt in een potje maar de metalen balletjes niet in je koffer hebt meegenomen, kan je naar het plaatselijke café Cobra. Vraag daar om jeu de boules-ballen, en spelen maar!

  lees meer
 • Fix it!
  Denise Mosbach, maandag 6 mei 2013

  Ze zijn cool, clean en superhip en de versnellingen zijn vastgezet. Daarom worden ze “fixies” genoemd. Wat maar weinig mensen weten, is dat de fixie eigenlijk behoorlijk “old school” is. “De eerste fiets is 100 jaar geleden uitgevonden en ook die had geen achteruittraprem, versnellingen of andere technische nieuwigheden,” zegt Sammy Dirksz. Hij is de eigenaar van Pristine, de eerste Nederlandse fixie-winkel. Als je echt niet weet waar ik het over heb: fixie is de afkorting van “fixed gear”. De fiets heeft een vaste verzet, wat betekent dat je trappers in directe verbinding staan met je achterwiel. Het is een soort moderne versie van de fietsen die bij baanwielrennen worden gebruikt.

  lees meer
 • From Russia with love
  Denise Mosbach, dinsdag 23 april 2013

  Ik moet natuurlijk beginnen bij de Hermitage in Amsterdam. Als iets symbool staat voor de Russische invloed, dan is het wel deze kleinere versie van een van de beroemdste musea ter wereld. De oorspronkelijke Hermitage is het voormalige Winterpaleis van Tsaar Peter de Grote. Hij was de eerste Tsaar die buiten de grenzen van zijn land reisde. Daarbij kocht hij kunst, heel veel kunst. Zijn “hobby” liep ietwat uit de hand en zijn echtgenote deed graag mee. Het resultaat is een kunstverzameling die zo groot is, dat er maar een klein deel in St. Petersburg kan worden getoond. Daarom werden delen van de collectie in kleinere versies van de Hermitage gehuisvest, zoals hier in Amsterdam.

  lees meer
 • Attractiepark Duinrell
  Ulrike Grafberger, maandag 15 april 2013

  Over de vraag hoe de perfecte dag er voor hem uitziet, hoefde mijn zoon geen seconde na te denken: lekker op stap met zijn vrienden, eindeloos in de achtbaan, een paar rondjes in de Mad Mill, tussendoor nog een ijsje eten of misschien wel twee, daarna het water op in een roeiboot en elkaar nat spetteren, een suikerspin voor de lekkere trek, naar beneden roetsjen in de Super Slide en via een vrije val in het bad duiken, heel veel frites en tot slot proberen de voeten droog te houden in de zweefmolen. Thatʼs it ... de perfecte dag voor mijn zoon is een dag in Duinrell.

  lees meer
 • Een wandeling door Koninklijk Den Haag, deel 2
  Ulrike Grafberger, maandag 15 april 2013

  In mijn ogen is het Lange Voorhout, een L-vormig plein waarop lindebomen staan, het juweel onder de Nederlandse pleinen. Het wordt omrand door prachtige, statige panden. Zoals het legendarische vijfsterrenhotel Hotel Des Indes, het favoriete verblijfsoord voor staatshoofden en andere beroemdheden. Als je wilt genieten van een high tea of een luxe drankje, moet je echt even Hotel Des Indes binnenlopen. Je voelt je net een koning in het sfeervolle hotel met zijn dikke Perzische tapijten en sprankelende kroonluchters.

  lees meer
 • Drie bijzondere plekken om te bezoeken aan de Amsterdamse grachtengordel
  Heather Tucker, maandag 15 april 2013

  De meeste mensen die Amsterdam bezoeken, ontdekken tijdens hun bezoek al snel de grachten. Ze zijn dan ook moeilijk te missen. Je gebruikt ze om te bepalen waar je bent in de stad en neemt toeristische foto’s met de grachten op de achtergrond. En dit jaar zijn de grachten 400 jaar oud.

  De grachtengordel werd in 2010 op de werelderfgoedlijst van UNESCO gezet en naast het feit dat ze een historische waarde hebben, is er ook veel op, naast of boven de grachten te beleven. Ik wil hier geen lijst van plaatsen geven die je waarschijnlijk al kent. Nee, ik ging op zoek naar de meer ongewone plekken op en rond de grachten.

  lees meer
 • Een wandeling door Koninklijk Den Haag, deel 1
  Ulrike Grafberger, maandag 15 april 2013

  Den Haag is niet de hoofdstad van Nederland maar wel de zetel van de regering en de Koninklijke Familie. Daarom wordt Den Haag ook wel de “hofstad” genoemd, terwijl Amsterdam wordt aangeduid met “hoofdstad”.

  lees meer
 • Een verjaardagsfeest bij de beesten af
  Heather Tucker, maandag 8 april 2013

  “Leeuwen en tijgers en beren! Oh jee!” – Dorothy, The Wizard of Oz

  Als het om dieren gaat, moet ik twee dingen bekennen. Ten eerste is het nijlpaard mijn favoriete dier. Ten tweede ben ik behoorlijk verslaafd aan dierentuinen. Toen ik hoorde dat Artis in Amsterdam zijn 175e verjaardag viert, moest ik er dus wel naar toe gaan.

  lees meer
 • De Schotten willen niet dat je dit weet
  Denise Mosbach, dinsdag 2 april 2013

  Stel je eens voor: je drinkt een paar biertjes in de plaatselijke kroeg en iemand daagt je uit voor een potje “colf”. Dus neem je je club, die sterk lijkt op een zware versie van de hockeystick. Jij en je tegenstander komen een doel overeen: de kerkdeur in het volgende dorp zo’n 10 km verder. Het doel is die deur met zo weinig mogelijk slagen te bereiken. Je raakt onderweg een voorbijganger en een paar ramen maar dat mag de pret niet drukken. Deze populaire sport was zonder twijfel de voorloper van golf, alhoewel de Schotten dit betwisten. Maar ze hebben het natuurlijk mis.

  lees meer
 • Op zoek naar designer vintage
  Denise Mosbach, maandag 18 maart 2013

  Vintage fashion werd populair in de zestiger jaren. Na een dip in de jaren tachtig en negentig is vintage nu weer helemaal terug. We zouden kunnen zeggen dat we in een neo-vintagefase zijn. “Het is zo’n populair woord geworden dat elk tweedehands kledingstuk tegenwoordig vintage wordt genoemd,” zegt Caroline Brakel, Fashion Editor voor Hollandse tijdschriften als JFK en Jackie. Officieel mag iets echter pas vintage worden genoemd als het uit de jaren vijftig, zestig en zeventig (en sinds we in het nieuwe millennium zijn, de jaren tachtig) dateert. “Zoals een tas van Yves Saint Laurent uit de zestiger jaren of een pak van Emporio Armani uit de jaren tachtig bijvoorbeeld.”

  lees meer
 • Ga op stap met de Visit Holland App
  Heather Tucker, dinsdag 5 maart 2013

  Er komt binnenkort een vriendin uit Engeland op bezoek. Ze is al een paar keer eerder in Nederland geweest dus we hebben de meeste hoogtepunten al een keer gezien. Ze wil geen kaas eten of tulpen kopen. Ze draagt liever geen klompen en wil geen windmolens bezichtigen. Daarom zoek ik naar iets leukers en unieks om te doen wanneer ze hier is.

  Ik begin mijn zoektocht op het betrouwbare Google. Ik moet toegeven dat het niet erg spannend zoeken is op deze manier. Dan herinner ik me de Visit Holland App. Ik heb de app op mijn telefoon gedownload toen hij uitkwam – maar nu komt hij natuurlijk perfect van pas!

  lees meer
 • Rotterdam Dag en Nacht: Een route voor fotografen
  Heather Tucker, dinsdag 5 maart 2013

  Kubushuizen, de grootste basculebrug ter wereld en het hoogste gebouw van Nederland: Rotterdam werd niet voor niets verkozen tot de Architectuurstad van 2007. Als u van fotograferen houdt, is dit een stad in Nederland die u niet mag missen. Ga een dagje op stap, bekijk de unieke architectuur en probeer deze moderne stad vast te leggen.

  lees meer
 • Muiderslot
  Ulrike Grafberger, dinsdag 5 maart 2013

  Op het programma staat vandaag een uitstapje naar het Muiderslot, een waterburcht ten zuidoosten van Amsterdam. En zoals dat hoort bij een echte waterburcht is er een flinke slotgracht, een ophaalbrug en hoge muren.

  Als u het kasteelterrein betreedt, doen niet alleen de oude stenen denken aan de Middeleeuwen. Het is een totaalplaatje: boerenvrouwen in dikke linnen kleding zitten te kletsen terwijl ze het eten bereiden. Ridders lopen de wacht, gewapend met lansen, zwaarden en schilden. Hoe noemen ze het tegenwoordig? Levende geschiedenis.

  lees meer
 • Bloembollenvelden
  Ulrike Grafberger, dinsdag 5 maart 2013

  De Keukenhof is een begrip in Holland. Er komen jaarlijks bijna 800.000 bezoekers op af in een persiode van 8 weken. Dit betekent dat er zo’n 100.000 bezoekers per week binnenstromen. Dat zijn een heleboel toeristen op één plek: Hollanders, Duitsers, Italianen, Japanners, Amerikanen. Een fantastische mix van nationaliteiten komt van half maart tot half mei naar de Keukenhof om foto’s te maken tussen de tulpen en narcissen.
  Geen wonder dat de Keukenhof een van de meest geliefde fotolocaties in Holland is.

  lees meer
 • Frans Hals Museum in Haarlem
  Ulrike Grafberger, dinsdag 5 maart 2013

  Niet iedereen gaat graag een middag naar het museum. Maar in het Frans Hals Museum in Haarlem ontdekt u misschien dat het helemaal niet zo vervelend is als u dacht. Waarom? Er zijn een paar goede redenen...

  lees meer
 • Leve de grachten
  Denise Mosbach, donderdag 21 februari 2013

  Het is natuurlijk verleidelijk om op zaterdagavond Amsterdam in te gaan. Maar geloof me, als je  zondagmorgen vroeg de fiets pakt voor een rit over de grachten, vergeet je al snel wat je allemaal hebt gemist. De stad slaapt nog en een waterig zonnetje verlicht de grachtenpanden. Het voelt of de stad van jou is.

  lees meer
 • Grooming is booming
  Denise Mosbach, donderdag 14 februari 2013

  Het is allemaal begonnen in de negentiger jaren en zoals zoveel trends kwam ook deze overwaaien uit de Verenigde Staten. Tot die tijd werden mannen uitgelachen als ze teveel om hun uiterlijk gaven, maar vanaf dat moment groeiden ze uit tot trendsetters. “Male grooming” (wat zich vertaalt als huid- en haarverzorging voor mannen) werd al snel populair in Europa. Wat begon als een trend groeide uit tot een lifestyle. Tegenwoordig heeft elk zichzelf respecterend huidverzorgings- en parfummerk een speciale productlijn voor mannen. De beste, meest unieke en speciale merken zijn onder één dak te vinden bij Skins Cosmetics. Deze winkels zijn te vinden in het chique Conservatorium Hotel in Amsterdam en luxe warenhuis de Bijenkorf in Rotterdam.

  lees meer
part51
part52
part53
part100
part101