Kinderdijk
© Aline Dassel via Pixabay
Categorie:Nederland Waterland

Nederland Waterland

Nederland en water; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er de kilometers lange kust, maar daarachter schuilt een boeiend landschap met onze iconische molens, gemalen, polders, dijken en waterkeringen. Al eeuwenlang hebben wij Nederlanders een relatie met water die uniek is in de wereld. Ontdek het hier zelf!

  • Lees over Nederland Waterland en de vele iconische waterwerken als de Afsluitdijk en de Deltawerken.
  • Bezoek UNESCO Werelderfgoederen als Schokland, het Woudagemaal of Droogmakerij de Beemster.
  • Geniet van waterrijke natuurgebieden als de Wieden-Weerribben, Giethoorn of de Biesbosch.

De lusten en lasten van het water

Hoewel Nederland trots is op de rijkdom van het water, is de relatie van Nederlanders met het water niet altijd even makkelijk geweest. Nederland ligt voor bijna een derde onder zeeniveau. Dat betekende dat er met molens en gemalen, polders en dijken en later met waterwerken als de Afsluitdijk en de Deltawerken het water onder controle moesten krijgen. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een land dat niet alleen haar schoonheid, maar ook haar rijkdom deels aan het water te danken heeft.

Wijs met water

Eeuwenlang hebben de Nederlanders het water in hun voordeel benut. Dat begon al met wonen op terpen en het aanleggen van dijken, dammen en waterkeringen. Daarna werden er molens, gemalen en stoommachines ontwikkeld om land te winnen op het water. Dat doorzettingsvermogen en die inventiviteit heeft Nederland ongekend veel goeds opgeleverd en heeft gezorgd voor een sterke reputatie op het gebied van watermanagement. Sterker nog, ons staatshoofd, Koning Willem-Alexander is wereldwijd een voorvechter van goed watermanagement.

Prachtige polderlandschappen

Nederland kent vele polders en droogmakerijen, zoals de Beemster en de Schermer, en er is zelfs een nieuwe provincie Flevoland drooggelegd door inpoldering van een groot stuk water. Tegenwoordig wonen daar mensen in moderne steden en op voormalige eilanden, zijn er landerijen vol kleurrijke tulpen en grootse natuurgebieden met ongerepte natuur. Kortom, deze unieke, zelfgecreëerde landschappen laten zien hoe vernuftig Nederland omgaat met het water.

Iconisch erfgoed   

Om droge voeten te houden hebben de Nederlanders molens en gemalen gebouwd, zoals bijvoorbeeld de molens van Kinderdijk en het Woudagemaal, die zo iconisch zijn dat het UNESCO Werelderfgoed is geworden. Daarnaast zijn er indrukwekkende waterwerken uit de 20e eeuw, zoals de Afsluitdijk en de Deltawerken. Deze ingenieuze bouwwerken behoren tot de grootste, oudste en meest indrukwekkende waterwerken ter wereld en zijn schitterend om te bezoeken.

Waterrijke landschappen

Leven op de grens van land en water betekent dat er in Nederland prachtige waterrijke gebieden ontstaan zijn op plekken waar ooit de dijken braken en land onder water verdwenen is. Zo is er Nationaal Park De Biesbosch met z’n glasheldere rivieren en kreken, waterbekkens en wilgenbossen. Maar ook Nationaal Park Wieden-Weerribben; een waterrijk veengebied waar mensen in idyllische waterdorpen wonen zoals bijvoorbeeld Giethoorn.

Genieten van en op het water

Overal in Nederland kunt u genieten van de rijkdom van het water. Zo kunt u in de steden genieten van een rondvaart op de mooie grachten en door oude havens. Maar ook kunt u overal in Nederland heerlijk fietsen, wandelen, zonnen en watersporten. En omdat Nederland niet zo groot is, kunt u in een paar dagen al heel veel zien.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer