Koningin Beatrix treedt af

58 keer bekeken

Koningin Beatrix treedt af

Op maandag 28 januari 2013 om 19.00 uur maakte onze vroegere Koningin Beatrix bekend dat zij af zal treden. 33 jaar geleden volgde zij haar moeder Prinses Juliana op en nu zal haar oudste zoon, Willem-Alexander, in haar voetsporen treden. De inhuldiging vond op 30 april 2013 plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Lees meer

Op maandag 28 januari 2013 om 19.00 uur maakte onze vroegere Koningin Beatrix bekend dat zij af zal treden. 33 jaar geleden volgde zij haar moeder Prinses Juliana op en nu zal haar oudste zoon, Willem-Alexander, in haar voetsporen treden. De inhuldiging vond op 30 april 2013 plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Tijd voor een nieuwe generatie

Prinses Beatrix is bijna 33 jaar onze koningin geweest en daarmee is ze op haar oma Koningin Wilhelmina (50 jaar) en Koning Willem III (41 jaar en 9 maanden) de langst regerende vorst in Nederland. Overigens trad ze niet af omdat ze het ambt te zwaar geworden vond, maar omdat ze van mening is dat het land door een nieuwe generatie geregeerd moet worden.

Koning Willem-Alexander

Nu Willem Alexander is ingehuldigd is het voor het eerst sinds 1890 dat Nederland weer een koning heeft. In tegenstelling tot zijn voorgangers, die zich Willem I, Willem II en Willem III noemden, zal hij als Koning Willem-Alexander aangeduid gaan worden. Zijn vrouw Maxima is Koningin Maxima en beiden krijgen de titel Majesteit.