Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

248 keer bekeken

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Uit de geschiedenis ontstond een modern museum op één van de mooiste plekken van Nederland. Tussen heuvels en bossen is het verleden tot leven gebracht in het Bevrijdingsmuseum, ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem.

Lees meer

Uit de geschiedenis ontstond een modern museum op één van de mooiste plekken van Nederland. Tussen heuvels en bossen is het verleden tot leven gebracht in het Bevrijdingsmuseum, ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem

  • In 1944 vond hier tijdens Operatie Market Garden één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats.
  • Leer over de aanloop naar de oorlog, de bezettingstijd, de bevrijding en de wederopbouw van Nederland.

Operation Market Garden

Vanuit historisch perspectief bevindt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 zich op een unieke plaats: in september 1944 vond hier tijdens Operatie Market Garden één van de de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats. Enkele maanden later, in februari 1945, startte vanuit dit inmiddels bevrijde gebied het immense Rijnlandoffensief (Operatie Veritable), ten gevolge waarvan grote delen van Duitsland en Nederland door de geallieerden werden ingenomen en vervolgens de basis werd gelegd voor de algehele bevrijding van West-Europa.

Bezettingstijd, bevrijding en wederopbouw

In het museum maakt u de aanloop naar de oorlog mee, ervaart u de bezettingstijd, viert u de Bevrijding en ziet u de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Ontdek meer in de omgeving
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Adres: 
Wylerbaan 4
6561KR Groesbeek

Informatiecentrum Slag om Arnhem - Arnhem

Aan de voet van de historische John Frostbrug in Arnhem, ook bekend als de ‘brug te ver’, bevindt zich het Informatiecentrum 'Slag om Arnhem'.

Lees meer