Laag Holland

474 keer bekeken

Laag Holland

Nationaal Landschap Laag Holland is een gebied met verschillende hoogtepunten, zoals de UNESCO Werelderfgoederen de Beemster en de Stelling van Amsterdam, droogmakerijen, veenweidegebieden, beschermde dorpsgezichten en vissersdorpen. Laag Holland ligt pal boven Amsterdam en bekende dorpen van deze regio zijn De Rijp, Volendam, Edam, Akersloot, Middenbeemster, Broek in Waterland, Westzaan, Oosthuizen, Monnickendam en het voormalige eiland Marken. Tezamen vormen zij het stereotype Hollandse landschap dat u alleen kent van ansichtkaarten en reisgidsen.

Lees meer

Nationaal Landschap Laag Holland is een gebied met verschillende hoogtepunten, zoals de UNESCO Werelderfgoederen de Beemster en de Stelling van Amsterdam, droogmakerijen, veenweidegebieden, beschermde dorpsgezichten en vissersdorpen.

Laag Holland ligt pal boven Amsterdam en bekende dorpen van deze regio zijn De Rijp, Volendam, Edam, Akersloot, Middenbeemster, Broek in Waterland, Westzaan, Oosthuizen, Monnickendam en het voormalige eiland Marken. Tezamen vormen zij het stereotype Hollandse landschap dat u kent van ansichtkaarten en reisgidsen.

Het landschap van Laag Holland

Mensen zijn volledig verantwoordelijk voor het landschap van Laag Holland. In de 17de eeuw werden grote binnenmeren als de Purmer, de Schermer en de Beemster drooggelegd en omgetoverd in platte, uitgestrekte polders. Droogmakerijen maakten het mogelijk om grote stukken land te winnen en rijke kooplieden verdienden veel geld aan het nieuwe land. Van dat geld werden onder andere landhuizen gebouwd, die u tot op de dag van vandaag kan bewonderen in de Beemster polder.

Deze landhuizen staan in schril contrast met de kleine huisjes en pittoreske dorpjes in Laag Holland. Zij representeren het Nederland dat veel toeristen verwachten: traditionele huisjes omringd door molens, sloten en weilanden met koeien. De weilanden worden gebruikt voor agrarische activiteiten of het houden van vee. Op sommige plaatsen is de grond nog zompig en dat is het leefgebied van moerasvogels. Voor de rest zijn het voornamelijk weidevogels, die u tegenkomt.

Fietsen door Laag Holland

Een fietstocht door Laag Holland is de beste manier om op zoek te gaan naar het klassieke Nederland. Er is een uitgebreid fietsroutenetwerk dat u met alle Hollandse hoogtepunten uit de regio verbindt. U kunt genieten van de Hollandse vergezichten en een bezoek brengen aan de forten van de Stelling van Amsterdam, de landhuizen van de Gouden Eeuw in de Beemster, de kaasmarkt van Edam en het voormalige eiland Marken. Vergeet vooral niet om in Volendam een haring te happen en een foto te maken in traditionele kleding. Kortom, Laag Holland heeft alles voor een enerverende fietsvakantie.

 • Alkmaar

  Schitterende historische stad vol kaas, kunst en cultuur.

  Lees meer
 • De Stelling van Amsterdam

  De Stelling van Amsterdam, ook wel de stille ring genoemd, is een oase van rust op slechts 15 kilometer van Amsterdam.

  Lees meer
 • Marken

  Op Marken herleven de tradities van vroeger. Wandel door de haven en bekijk de authentieke houten huizen.

  Lees meer
Ontdek meer in de omgeving
Google map
Adres: 
Veerdijk 106
1531MB

Fietsroute ‘Rondom Watergang’ (35 km)

Landelijke fietstocht door een waterrijk gebied net buiten Amsterdam.

Lees meerBoek een fietsvakantie

Wilt u Nederland per fiets ontdekken, bekijk dan het aanbod van compleet verzorgde fietsvakanties. De fietsroutes zijn volledig verzorgd, inclusief het transport van uw bagage!

Bekijk het aanbod
Bekijk deze video: Goedemorgen

Nederland heeft talrijke, prachtige natuurgebieden en -parken waar je heerlijk kan wandelen.