Kunsthal KAde

-

227 keer bekeken

Kunsthal KAde

Het kunstcentrum in Amersfoort heeft een speciale tentoonstelling waarin de kleuren van kunstbeweging De Stijl worden verkend.

Lees meer

Kunsthal KAdE, het bekende kunstcentrum in Amersfoort, viert 100 jaar De Stijl, van ‘Mondriaan tot Dutch Design’, met een speciale tentoonstelling waarin het levendige kleurenpalet van De Stijl en zijn blijvende invloed op hedendaagse kunst wordt onderzocht.

  • De tentoonstelling ‘De Kleuren van De Stijl’ maakt deel uit van het nationale thema ‘Mondriaan tot Dutch Design’ in 2017.
  • De tentoonstelling in Kunsthal KAdE in Amersfoort is te zien van 6 mei tot 3 september 2017.
  • Bezoek het indrukwekkende culturele complex van de Eemhuis in Amersfoort, dat is ontworpen door de Rotterdamse architecten Neutelings en Riedijk.

Kunst in Amersfoort

Kunsthal KAdE, dat is gevestigd in het opvallende culturele complex Eemhuis in Amersfoort, richt zich op internationale hedendaagse kunst, moderne kunst, design en visuele cultuur en organiseert regelmatig tentoonstellingen, workshops, rondleidingen en lezingen. In 2017 verkent het bekende kunstcentrum de verhouding tussen de kunstzinnige productie van De Stijl en een aantal hedendaagse op kleur gerichte kunstenaars. De tentoonstelling maakt deel uit van de nationale activiteiten ter ere van 100 jaar De Stijl, ‘Mondriaan tot Dutch Design’.

Ontdek ‘De Kleuren van De Stijl’

De primaire kleuren rood, geel en blauw zijn synoniem met de kunstzinnige productie van kunstbeweging De Stijl. Van de abstractie composities van Piet Mondriaan tot de iconische Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld vormt deze gedurfde kleurencombinatie samen met zwart, grijs en wit, het kenmerkende palet van de 100 jaar oude kunstbeweging. Terwijl elke kunstenaar binnen De Stijl de kleuren op zijn eigen manier toepaste, werden ze bij elkaar gebracht door hun wens kleur als onafhankelijk element te gebruiken. Tijdens de tentoonstelling ‘De Kleuren van De Stijl’, die van 6 mei tot 3 september te bezoeken is, toont Kunsthal KAdE voorbeelden van zes prominente leden van De Stijl, waarbij ook wordt gekeken hoe kunstenaars de kracht van kleur in de afgelopen eeuw zijn blijven onderzoeken.

100 jaar kleurenstudies

Bezoekers van de tentoonstellingen zien een groot aantal moderne kunstwerken die voor het eerst samen worden tentoongesteld, waaronder ‘Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III’ (1970) van Barnett Newman en het drieluik ‘Untitled’ (1981) van Jasper Johns, die zijn uitgeleend door het Stedelijk Museum Amsterdam. Andere werken die in Amersfoort te zien zullen zijn, zijn de maquette van het kleurenschema van Theo van Doesburg voor het gerenoveerde gebouw ‘Aubette’ in Straatsburg, dat werd uitgeleend door het Van Abbemuseum in Eindhoven, en werken van Piero Manzoni, Richard Serra en Joseph Kosuth.

Openingstijden en toegang

Kunsthal KAdE is geopend van dinsdag tot zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Het is gesloten op Koningsdag (27 april) en 1e Kerstdag, maar geopend op Paaszondag en -maandag en met Pinksteren op zondag en maandag van 11.00 tot 17.00 uur.

Toegang: Volwassenen: € 10,-, kinderen (tot 17 jaar): gratis

Tip van de redactie

Breng de nacht door in de stijlvolle B&B In Negentienvijf in het historische hart van Amersfoort.

Warm aanbevolen!

Volg de wortels van De Stijl in de regio Amersfoort en Utrecht, de geboorteplaats van vier van de meest invloedrijke figuren uit de beweging: Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. Neem als u in Amersfoort bent ook de tijd om het Mondriaanhuis te bezoeken, waar Piet Mondriaan in 1872 werd geboren. Het is nu een museum gewijd aan het leven en werk van deze kunstenaar.

Ontdek meer in de omgeving
Kunsthal KAde
Adres: 
Eemplein 77
3812EA Amersfoort
Aankomende evenementen

Mondriaan tot Dutch Design

Vier 100 jaar De Stijl in 2017, van Mondriaan tot Dutch Design. De Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg richtte kunstbeweging De Stijl op in 1917.

Lees meer