Prints in Paris 1900

103 keer bekeken

3 maart 2017 - 11 juni 2017

Prints in Paris 1900

De tentoonstelling verbindt prominente grafische kunstwerken uit de verzameling van het museum met exclusieve in bruikleen gegeven stukken.

Lees meer

Het Van Gogh Museum bezit met 1.800 Franse lithografieën uit het fin de siècle (1890-1905) een van de belangrijkste verzamelingen ter wereld. De tentoonstelling “Prints in Paris 1900” neemt de bezoeker van 3 maart t/m 11 juni 2017 mee op reis naar Parijs, waar vanaf 1890 een revolutie op het gebied van de prentkunst gaande was.

  • Bewonder de veelsoortige motieven van de prentkunst rond 1900.
  • Mis deze grote tentoonstelling met zeer lichtgevoelige prenten niet!
  • Kom meer te weten over de verschillende prenttechnieken.

Themajaar Frankrijk

In 2017 staan de tentoonstellingen en activiteiten in het museum in het teken van Frankrijk. In het kader van dit themajaar zijn dit voorjaar prenten van rond 1900 te zien, terwijl de tentoonstelling in de herfst is gewijd aan de wisselwerking tussen Nederlandse kunstenaars in de Franse metropool en hun collega-schilders in eigen land.

Fin de siècle in Parijs

Het fin de siècle (1890-1905) was de bloeiperiode van de Franse prentkunst; vooral in het kosmopolitische Parijs versmolt de avant-gardekunst met het alledaagse leven. Kunstenaars gebruikten hun talenten niet langer alleen voor de 'verheven' kunst. Zij stortten zich ook op kunstvormen die oorspronkelijk als minderwaardig werden beschouwd, zoals decoratieve voorwerpen, prenten, affiches en illustraties voor tijdschriften. Het moderne kosmopolitische leven in Parijs was daarbij het voornaamste verbindende thema. Kunstenaars experimenteerden intensief met verschillende prenttechnieken en decoreerden heel Parijs op die manier met inspirerende kunstwerken.

Grafische kunst in Parijs. Van elitair tot populair

In combinatie met schilderijen, historische foto's, meubilair van verzamelaars en decoratieve voorwerpen presenteert de tentoonstelling ruim 250 grafische kunstwerken van topkwaliteit. Onder andere de mooiste grafische werken die Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre Bonnard, Edgar Degas en Théophile-Alexandre Steinlen hebben gemaakt; daaronder bevinden zich wereldberoemde affiches als Le Chat Noir en Le Moulin Rouge.

Tot de pareltjes van de tentoonstelling behoren de duistere lithografieën van Odilon Redon, waarop nachtmerrieachtige fantasieën werkelijkheid worden, evenals de idyllische reeks houtsneden van Félix Vallotton, waarop musici in duistere interieurs musiceren.

Aan de omvangrijke geschiedenis van de prenttechniek in Parijs – van elitair (privéverzamelaars) tot populair (massaproduct) – is nog niet eerder een tentoonstelling gewijd. De bezoeker wordt meegenomen naar mondaine kunstkringen, waar prenten in de intimiteit van rijk gedecoreerde interieurs bekeken en bewaard werden. De slechts zelden uitgeleende Bibliothèque van Francois-Rupert Carabin (1890, Musée d’Orsay) is derhalve een waar pronkstuk: een enkele meters hoge, weelderig gedecoreerde kast, waarin een privéverzamelaar kostbare boeken en prenten bewaarde. Aan de andere kant van het spectrum, minder elitair, zijn prenten in massaoplage te zien. Hier zijn vluchtige indrukken en visuele spektakels van het moderne openbare leven te bewonderen, vol licht, kleuren en vermaak. De artistieke affiches en tijdschriftillustraties wedijveren om de aandacht van de passanten. Het hoogtepunt in dit segment is beslist de affiche De straat van Steinlen, die met een oppervlakte van 7,5 m² een waar fresco voor de massa is.

Naast de voorbeelden van de particuliere kostbaarheden op het gebied van de prentkunst en de prenten in grote oplagen worden verschillende prenttechnieken nader toegelicht en vormt de originele steendrukpers van de drukker Auguste Clot een ander hoogtepunt van de tentoonstelling.

De verzameling

Het Van Gogh Museum aan het Museumplein in Amsterdam bezit de grootste Vincent van Gogh-verzameling ter wereld. De collectie omvat 200 schilderijen, circa 1.000 tekeningen, prenten en gravures, evenals 750 van de 900 bewaarde brieven van Vincent van Gogh.

Daarnaast behoren circa 300 werken van kunstenaars uit dezelfde tijd tot de verzameling, van bijvoorbeeld Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin en Monet. Bezoekers krijgen niet alleen inzicht in de ontwikkeling van Van Gogh, maar kunnen zich ook laten inspireren door andere kunstenaars uit deze periode en de wederzijdse invloeden van de kunstenaars ontdekken.

Vincent van Gogh (1853-1890) is een van de bekendste Nederlandse schilders. Ontdek in het museum boeiende themaverhalen en bekijk zijn geschilderde landschappen en portretten.

Redactie tip: Wist u dat Van Goghs Aardappeleters de inspiratiebron was voor een horloge van de ontwerper Tord Boontje? Snuffel gerust eens rond in de museumshop en zie wat er nog meer te ontdekken is.

Ontdek meer in de omgeving
Prints in Paris 1900
Adres: 
Museumplein 6
1071DJ Amsterdam
Watch Now: Exhibition Prints in Paris 1900: From Elite to the Street

Aankomende evenementen

Treed in de voetsporen van Van Gogh

Dit zijn de mooiste Van Gogh locaties in Nederland.

Lees meer