Bourgondische zuiden

part2
Bekijk hier een sfeerimpressie van Maastricht

Het bourgondische zuiden van Nederland bestaat uit de provincies Limburg en Noord-Brabant. Omdat de mensen hier weten hoe ze van de goede dingen in het leven moeten genieten lijkt het alsof de tijd hier langzamer gaat. Tussen de heuvels van Limburg en de groene bossen en heidelandschappen van Noord-Brabant kunt u prachtige steden bezoeken, zoals Maastricht en Den Bosch. Hier vindt u een breed scala aan culinaire hoogtepunten en de middeleeuwse steden staan vol met kerken en musea. Geniet van de traditonele gastvrijheid en de fijne keuken!

Limburg en Maastricht

Het zuiden van de provincie Limburg verschilt opvallend van de rest van het land. Het is namelijk een van de weinige Nederlandse gebieden met heuvels. Het hoogste punt van Nederland, de Vaalserberg, ligt in Limburg. Dit is ook geografisch gezien een belangrijk punt, aangezien het het drielandenpunt tussen België, Duitsland en Nederland is. De belangrijkste rivier in dit gebied is de Maas, die de hele provincie doorkruist, van het zuiden naar het noorden.

Maastricht telt een aantal zeer bekend restaurants, waaronder restaurants met Michelinsterren. Als u liever in een wat ontspannender sfeer dineert zijn er in Maastricht genoeg mogelijkheden om op een terras van een heerlijke maaltijd of een biertje te genieten.
Sint Servaas was de eerste bisschop van Nederland. Zijn graf, in de crypte van de Basiliek van Sint Servaas, is populair onder pelgrims. De Basiliek ligt aan het beroemde plein het Vrijthof waar ook veel monumentale panden en terassen aan gelegen zijn. Ook zou u de grotten van de Sint Pietersberg eens moeten bezoeken. Deze zijn het resultaat van eeuwen van het het opgraven van mergel. Evenementen in Maastricht die aan te raden zijn zijn het Preuvenemint, een vierdaags culinair evenement op het Vrijthof, en TEFAF, de belangrijkste kunstbeurs ter wereld.

Noord-Brabant en Den Bosch

Net als de meeste andere gebieden in Nederland, is het landschap van Noord-Brabant overwegend vlak. Omdat de meerderheid van de inwoners in stedelijke gebieden woont is een groot deel van de provincie onbewoond, hoewel het meeste land wel gecultiveerd is. Het landschap is prachtig en gevarieerd: heuvels, bossen, heide- en duingebieden vindt u hier ook. Nationaal Park De Loonse En Drunense Duinen is ook wel bekend als de Brabantse Sahara. De rivier de Maas vormt de noordelijke grens van de provincie. De delta van deze rivier stroomt door de Biesbosch, ook een Nationaal Park.

Den Bosch (of 's-Hertogenbosch) is een doolhof van middeleeuwse steegjes. Het is een geweldige plek om te voet verkennen, of om u aan de pittoreske bruggen en perfect bewaard gebleven historisch gebouwen te vergapen tijdens een grachtentocht. Andere hoogtepunten van de stad zijn de laat-Gotische Sint-Janskathedraal, het gemeentehuis en het Jheronimus Bosch Art Center.

Carnaval

In Nederland wordt carnaval in de katholieke gebieden het meest enthousiast gevierd, vooral in de zuidelijke provincies Noord-Brabant en Limburg. De meest populaire plekken om carnaval te vieren (hoewel het in iedere stad en ieder dorp gevierd wordt) zijn Maastricht, Roermond, Venlo, Den Bosch, Bergen op Zoom, Eindhoven en Breda. Vele Nederlanders trekken echter vooral naar Limburg, de meest zuidelijk gelegen provincie vna Nederland, om daar carnaval te vieren. Tijdens dit evenement is het hier in iedere stad één groot feest.

Meer in deze regio
part51
part52
part53
part54
part55
part56
part57
part58
part59
part60
part61
part62
part63
part64
part65
part150
part151