Authentiek Nederland(s)

part2

Stadjes en dorpen van Noord-Holland

De provincie Noord-Holland telt vele karakteristieke dorpen en stadjes die aan het enorme IJsselmeer gelegen zijn. Naast watersporten en vissen kunt u langs de waterkant fietsen op een van de meest adembenemende fietsroutes van Nederland. Op deze route komt u langs pittoreske dorpen en stadjes die handel dreven sinds 1602, het jaar waarin de Verenigde Oostindische Compagnie opgericht werd.

De geïsoleerde eilandgemeenschap Marken maakt pas sinds 1957 deel uit van het vasteland; sinds de bouw van de afsluitdijk. Veel mensen dragen hier nog steeds de traditionele klederdracht en veel van de oude huizen zijn op terpen gebouwd om ze te beschermen tegen overstromingen.

Voor een ontspannend dagje met typisch Nederlandse landschappen bezoekt u Monnickendam. Het naburige Broek in Waterland is een charmant 17e-eeuws dorp omringd door een adembenemend landschap.

De folklore van Volendam leeft nog steeds als nooit tevoren! Een aantal van de grootste attracties hier zijn de uitstallingen met klederdracht en de verse vis die u bij de pittoreske haven kunt kopen. Die ongebruikelijke huizen in het dorp worden alle kanten op gebouwd. Pas op dat u niet verdwaald in het doolhof van smalle straatjes en steegjes.

Het naburige Edam heeft ook een rijke zeevaartgeschiedenis, maar is natuurlijk beter bekend om de Edammer kaas. Net als in Alkmaar en Gouda kunt u hier tijdens de zomer de kaasmarkt bezoeken.

De geschiedenis van Enkhuizen kunt u herbeleven in het Zuiderzeemuseum, dat alleen over het water of te voet te bereiken is. Hier zijn huizen, winkels en werkplaatsen die kenmerkend zijn voor Zuiderzeesteden en -dorpen gereconstrueerd.

De Beemster was de eerste polder van Nederland en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In deze streek vindt u de mooie dorpen Graft en De Rijp.

part51
part52
part53
part100
part101