IJsseldelta

71 keer bekeken

Nationaal Landschap IJsseldelta is een polderlandschap, dat wordt omgeven door de plaatsen Kampen, Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en Zwolle. Eeuwenlang is er om het gebied gestreden door de Zuiderzee en de mens. De ene keer werden stukken grond opgeslokt door het water en de andere keer polderde de mens weer landbouwgrond in. Uiteindelijk trok de mens aan het langste eind, maar een open landschap met huisterpen, kreken, geulen en een bijzonder verkavelingpatroon herinneren aan de jarenlange strijd.

Polders en wateren

Wandelend, fietsend of kanoënd kan de vlakheid van Nationaal Landschap IJsseldelta goed worden beleefd. Enerzijds bestaat de natuur uit uitgestrekte polders, waaronder de oudste polder van Nederland - Mastenbroek - met geometrische kavels uit 1364. Anderzijds is er veel water, waaronder het Zwarte Meer, dat vroeger deel uitmaakte van de Zuiderzee.

De IJsseldelta is en blijft een delta waar u naast veel dijken ook kolken, kreken, rivieren en geulen zult aantreffen. Het water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld en tegenwoordig vooral in de zin van waterrecreatie. Aan water geen gebrek als u tijdens de lente en zomer wat verkoeling zoekt.

Hanzesteden langs de IJsseldelta

Rondom het bijzondere landschap van de IJsseldelta liggen Hanzesteden met een rijke geschiedenis. De steden Zwolle, Hasselt en Kampen zitten boordevol cultuurhistorische monumenten en kennen een rijke geschiedenis. Vraag bij de lokale VVV’s hoe u het beste langs al deze hoogtepunten wordt geleid.

Rondvaartbedrijven bieden een rondje IJsseldelta en varen via de IJssel, het Zwarte Meer en het Zwarte Water langs de watersportplaatsen Genemuiden en Zwartsluis. Hier kunt u onder andere een bezoek brengen aan het Tapijtmuseum in Genemuiden of de Zintuigentuin in Zwartsluis. De rondvaart is een geweldige manier om de regio te verkennen.

In de buurt
Toon op kaart

Accommodatie in Gelderland

Hotels in Arnhem en Nijmegen of vakantiehuisjes op de Veluwe. Bekijk het gevarieerde aanbod van accommodatie in deze provincie.

Lees Meer