Wadlopen

553 keer bekeken

Wadlopen

Mud walking is the most exciting way to explore the unique nature reserve, the Wadden Sea. Experience what it feels like to walk over the bottom of the sea.

Lees meer

Wadlopen is een spannende en avontuurlijke manier om kennis te maken met een prachtig natuurgebied in het noorden van Nederland. Tijdens laagwaterstand vallen de zandbanken droog wat het mogelijk maakt om over de zeebodem te wandelen. De drooggevallen bodem bestaat niet alleen uit zandbanken maar ook uit kwelders, slikvelden en diepe en ondiepe geulen. Tijdens de tocht is het echt een gevecht met de natuur. Uren loopt u door de modder, de ene keer zakt u er dieper in weg dan de andere. Soms reikt het water tot aan je middel voordat je op de Waddeneilanden geraakt.

Worstelen door de modder

Wadlopen is een sport op zich, soms worstel je je letterlijk door de modder heen. Je wordt omringd door niets anders dan zee, wind en water en alleen op je eigen wilskracht kom je verder. Fysiek is het dus echt wel zwaar werk! Doe dit dus nooit alleen maar schrijf u in voor een groepswandeling.

Alle groepen worden begeleid door ervaren gidsen die de gevaren van de Waddenzee niet onderschatten. Zij nemen de groep mee en laten u naast het Wad ook kennismaken met vogels, vissen en planten die u tijdens de wandeling tegenkomt. Als je geluk hebt, sta je opeens oog in oog met een groepje spelende of zonnende zeehondjes op een zandbank. De gediplomeerde gidsen hebben een harde training van minstens drie jaar gevolgd zodat ze voorbereid zijn op alle weertypes, met de verradelijke getijden, de veranderende fauna en flora en het toedienen van eerste hulp mocht er iets voorvallen.

Boek een Wadlooptocht

Normaal gesproken starten de wandeltochten vanaf een dijk op het Nederlandse vasteland. Het eerste gedeelte gaat over de slikvlakten, die erg modderig zijn. Dit neemt ongeveer een uurtje in beslag. Daarna gaat de tocht verder over de bodem van de Waddenzee, door geulen die tussen knie- of middelhoogte diep kunnen zijn. De volledige wandeling neemt zo’n 3 à 5 uur in beslag, afhankelijk van de gekozen tocht. De meeste tochten eindigen op een eiland. Soms eindigen ze op een zandbank of terug op het vaste land (afhankelijk van het weer en de getijden)

Onderneem alleen een wadlooptocht als je fit en gezond bent. Zodra je gestart bent ben je afhankelijk van de tijd en het getij! De Waddenzee is zeer verraderlijk, doe een tocht nooit alleen maar met een ervaren gids dan kan je niets overkomen.

Ontdek meer in de omgeving
Google map
Wadlopen iets voor u?

Wadloop routes

Ontdek welke wadlooptocht het best bij u past.

Lees meer

Wadloop tips

Bereid je goed voor om te gaan waddenlopen!

Lees meer
Bestemmingen