Afsluitdijk

1212 keer bekeken

Afsluitdijk

De Afsluitdijk, die van de vroegere Zuiderzee het IJsselmeer heeft gemaakt, heeft het mogelijk gemaakt om onze jongste provincie Flevoland droog te leggen.

Lees meer

De Afsluitdijk, die van de vroegere Zuiderzee het IJsselmeer heeft gemaakt, heeft het mogelijk gemaakt om onze jongste provincie Flevoland droog te leggen. 

  • Leer meer over de 32 kilometer lange Afsluitdijk.
  • Fiets over de Afsluitdijk en geniet van deze bijzondere ervaring.

Van zee naar meer

De Afsluitdijk is 32 kilometer lang en verbindt de provincie Noord-Holland met de provincie Friesland. De dijk is gebouwd tussen 1927 en 1933 als belangrijk onderdeel van de Zuiderzeewerken. Toen de Afsluitdijk was voltooid, veranderde de Zuiderzee in het IJsselmeer.

Zuiderzeewerken

De Zuiderzeewerken bestonden uit twee onderdelen. Het eerste stadium was het indammen van de Zuiderzee, waardoor het een zoetwatermeer werd. Het tweede deel van het plan was het inpolderen van nieuw land. In 1986 werd de volledig nieuwe provincie Flevoland gesticht. 

Over de Snelweg  

Vandaag de dag is de Afsluitdijk meer dan een bescherming tegen overstromingen. Het is ook een snelweg die dagelijks door duizenden mensen wordt gebruikt. U kunt van de ene naar de andere kant rijden, fietsen of lopen en genieten van het fantastische uitzicht.

Fietsen over de Afsluitdijk

Fietsen over de Afsluitdijk is een bijzondere ervaring en misschien wel 1 van de dingen die u in Nederland gedaan moet hebben?! U fietst namelijk 32 kilometer over één grote strook over het water. Halverwege de Afsluitdijk passeert u het monument van Cornelis Lely (verantwoordelijk voor het grootste inpolderingsproject ooit; het ontstaan van Flevoland). Vanaf Noord-Holland start u bij Den Oever, een klein dorpje dat vooral bekend staat om de garnalenvisserij. U komt na uw fietstocht over de dijk uit in Friesland in het plaatsje Kornwerderzand. Zowel bij Kronwerderzand als bij Den Oever stuit u op een complex kazematten. Dit zijn betonnen bunkers die verscholen liggen onder een laag aarde en dienden als verdedigingswerken.

Ontdek meer in de omgeving
Google mapBoek een fietsvakantie

Wilt u Nederland per fiets ontdekken, bekijk dan het aanbod van compleet verzorgde fietsvakanties. De fietsroutes zijn volledig verzorgd, inclusief het transport van uw bagage!

Bekijk het aanbod

Bekijk deze video: Goedemorgen

Nederland heeft talrijke, prachtige natuurgebieden en -parken waar je heerlijk kan wandelen.