De Nieuwe Hollandse Waterlinie

5 keer bekeken

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingswerk met een omtrek van 135 kilometer waarbinnen Amsterdam en Utrecht liggen. Het gigantische verdedigingswerk wordt gevormd door maar liefst 45 forten. De kracht van de verdediging zit in het onder water kunnen zetten van grote stukken land. Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie geen militair doel meer en geniet het monument een beschermde status als Rijksmonument en Nationaal Landschap.

Fietsen langs de Waterlinie

Volg de Nieuwe Hollandse Waterlinie te fiets of te voet en u passeert prachtige landschappen en tal van cultuurhistorische monumenten. Langs de route kunt u natuur, zoals grasland, akkers, heide, veen, meren en rivieren, afwisselen met forten, pittoreske dorpjes en de steden Amsterdam en Utrecht. U bepaalt zelf de uitdaging, want er zijn wandel- en fietsroutes van enkele kilometers, die oplopen tot wel 40 kilometer.

Naast fietsen en wandelen zijn er nog andere manieren om het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te ontdekken. Zo zijn er diverse skeeler- en paardrijdroutes en mogelijkheden om een kano of boot te huren.

Cultuurhistorische extra’s

Een tocht langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie leid je niet alleen dwars door mooie Hollandse landschappen, maar ook langs musea, forten en kastelen. Voorbeelden zijn de kastelen Muiderslot en Slot Loevestein, het Nederlands Vestingmuseum en de botanische tuinen van Fort Hoofddijk. Deze bijzondere mix van natuur en cultuurhistorische activiteiten maakt de Nieuwe Hollandse Waterlinie populair bij mensen van alle leeftijden.

Meer natuur