IJsseldelta

239 keer bekeken

IJsseldelta

Drie Hanzesteden boordevol cultuurhistorie, de mooiste watersportgebieden, de afwisselende natuur van het Nationaal Landschap IJsseldelta en dat allemaal binnen een straal van 30 kilometer!

Lees Meer

Drie Hanzesteden boordevol cultuurhistorie, de mooiste watersportgebieden, de afwisselende natuur van het Nationaal Landschap IJsseldelta en dat allemaal binnen een straal van 30 kilometer!

  • Ervaar de Hanzegeschiedenis op een reconstructie van de Kamper Kogge, een middeleeuws schip.
  • Geniet van bijzondere natuur in Nationaal Landschap IJsseldelta met de oudste polder van Nederland: Mastenbroek.
  • Bezoek een van de cultuurhistorische evenementen zoals Kerst in Oud Kampen.

Één gebied, drie dynamische Hanzesteden: IJsseldelta

Als Rotterdam en Amsterdam nog in het moeras aan het modderen zijn, ontstaan er in Oost-Nederland al rijke handelssteden: Hanzesteden. In de regio IJsseldelta treft u maar liefst drie Hanzesteden: Zwolle, Kampen en Hasselt. Kampen staat in de late Middeleeuwen via de IJssel in verbinding met open zee en kan met slimme schepen handel drijven tot in Rusland en Finland. Door het Hanzeverbond kon de stad Kampen uitgroeien tot prominente handelsstad. De (culturele) rijkdom die het Hanzeverbond met zich mee heeft gebracht is nog goed zichtbaar en de dynamiek is vandaag de dag nog goed voelbaar. De steden vertellen verhalen over arbeid, handel en lange zeereizen. De impostante historische gebouwen, havens en verdedigingswerken maken de Hanzesteden tot prachtige ‘levende’ openlucht musea.

Watersport en cultuurhistorische evenementen

Tapijtstad Genemuiden en watersportparadijs Zwartsluis zijn tevens een grote trekker voor de regio. Naast cultuur en historie in de Hanzesteden bieden de rivier de IJssel en het Zwarte Water tal van mogelijkheden voor de watersporter. Bovendien loopt u zo van de wal de stad in om te genieten van culinaire en culturele verrassingen zoals heerlijke streekproducten en unieke evenementen, zoals Kerst in Oud Kampen.

Nationaal Landschap IJsseldelta

Het Nationaal Landschap IJsseldelta zorgt voor een afwisselende natuur. De natuur- en cultuurhistorie gaat duizenden jaren terug in de tijd en heeft zijn sporen zichtbaar in het landschap achter gelaten. In de IJsseldelta kunt u heerlijk uitwaaien, wandelen en fietsen over kronkelende dijkjes en eindeloos ver kijken in de oudste polder van Nederland die vertelt over haar natuurstrijd met het water. De regio IJsseldelta staat daarom bekend als Nederland in het klein!

Tip van de redactie: op de bodem van de IJssel is in 2015 een Middeleeuws scheepswrak gevonden. Een échte Kogge! De Kogge bracht Kampen en andere Hanzesteden welvaart. Op 10 februariei 2016 komt de Kogge boven water, waarnaar hij voor archeologisch onderzoek naar een werf gebracht wordt. Wat maakte het schip allemaal mee? Hoe zag het Kampen van toen er uit? In de haven van Kampen ligt een reconstructie van de Kogge, volg een rondleiding op het schip of maak een rondvaart!

Meer informatie: www.ontdekdeijsseldelta.nl

Ontdek meer in de omgeving
Google mapBoek een fietsvakantie

Wilt u Nederland per fiets ontdekken, bekijk dan het aanbod van compleet verzorgde fietsvakanties. De fietsroutes zijn volledig verzorgd, inclusief het transport van uw bagage!

Bekijk het aanbod

Bekijk deze video: Goedemorgen

Nederland heeft talrijke, prachtige natuurgebieden en -parken waar je heerlijk kan wandelen.