De OV-chipkaart

9 keer bekeken

  • Koop een 'anonieme OV-chipkaart'.
  • De kaart kost 7,50 euro en blijft maximaal vijf jaar geldig.
  • Opladen kan niet met uw credicard.
  • Bij reizen met de trein, minimaal 20 euro tegoed op uw kaart!

In het Openbaar Vervoer in Nederland kunt u betalen met de zogenaamde OV-chipkaart; een soort creditcard die geldig is voor bus, tram, trein en metro. Deze kaart is te koop op stations, bij kiosken en bij vele supermarkten. Aangezien er geen aparte kaart voor toeristen is, kunt u het best gebruik maken van een 'anonieme' chipkaart.

Uw OV chipkaart opladen

Een anonieme OV-chipkaart kost u 7.50 euro, maar dan staat er nog geen saldo op. U kunt de kaart opladen bij een balie of een automaat op vele stations. Let wel, betaalmogelijkheden verschillen per automaat, maar betalen met een creditcard is niet mogelijk! Eenmaal opgeladen kunt u de chipkaart direct gebruiken in de bus, de tram en de metro, maar nog niet in de trein!

OV Chipkaart gebruiken in de trein?

Wilt u in de trein (bij NS) betalen met uw OV-chipkaart, dan moet u deze eerst activeren bij een 'NS kaart-automaat'. Ook is het zaak dat u minimaal 20 euro tegoed op uw anonieme OV-kaart heeft staan wanneer u met de NS wilt reizen. (dit is niet nodig bij reizen met bus, tram of metro). Is uw OV-chipkaart niet geactiveerd dan kunt u ook gewoon een kaartje kopen. Dit kunt u doen bij een 'NS ticket-machine' of, op de grotere stations, bij de 'NS Tickets & Service Desk'. Let wel, de kaartjes zijn 50 cent duurder bij de 'NS Tickets & Service Desk'!

Creditcard betaling is niet altijd mogelijk!

Wilt u een treinkaartje kopen bij één van de 'NS ticket machines', dan kunt u in de meeste gevallen alleen contant kunt betalen of met een PIN-pas (debit-card), maar niet met uw creditcard! Alleen op Station Schiphol Airport en Centraal Station Amsterdam kunt u in deze machines ook uw creditcard gebruiken.

Check in en check out

Bij het instappen in bus, tram, metro of trein houdt u de chipkaart voor het schermpje van de betaalmachine. Deze geeft met een groen licht en een piep-signaal aan dat de kaart is gelezen. Wanneer u uitstapt checkt u op dezelfde manier uit en kunt u gelijk zien hoeveel tegoed u heeft verbruikt en nog over heeft. Vergeet u vooral niet uit te checken, anders loopt de 'meter' door!  

Geldigheidsduur kaar en saldo.

Uw anonieme OV-Chipkaart is tot maximaal vijf jaar geldig (De einddatum staat bij de meeste kaarten op de buitenkant van de kaart vermeld). U kunt de kaart dus bewaren om bij een volgend bezoek aan Nederland weer te gebruiken. Het saldo blijft dus ook geldig. Let op: de kosten van de kaart zelf (7,50 euro) kunt u niet terugkrijgen!

Wilt u het resterende saldo terug vragen, dan kan dat (indien het tegoed lager is dan 30 euro) bij een balie van het OV-bedrijf. U betaalt dan wel 2,50 euro administratiekosten. Wilt u de kaart beëindigen, dan kunt u hiervoor een formulier aanvragen bij een OV-balie. U vult het formulier in en stuurt dit, samen met de kaart, op naar het adres dat op het formulier staat.

Tenslotte, bij verlies of diefstal van een anonieme chipkaart, kunt u deze niet blokkeren. Teveel saldo opladen is daarom ook niet handig!

Een anonieme OV-chipkaart koopt u:

  • bij verkoopautomaten op stations
  • bij diverse tabakspeciaalzaken (zoals Primera)
  • bij diverse supermarkten
  • bij sommige Bruna's
  • aan de balie van een OV-bedrijf