De OV-chipkaart

314 keer bekeken

  • Koop een 'anonieme OV-chipkaart'.
  • De kaart kost 7,50 euro en blijft maximaal vijf jaar geldig.
  • Opladen kan met uw creditcard.
  • Bij reizen met de trein, zorg voor minimaal 20 euro tegoed op uw OV-chipkaart!

In het Openbaar Vervoer in Nederland kunt u betalen met de zogenaamde OV-chipkaart; een soort creditcard die geldig is voor bus, tram, trein en metro. Deze OV-chipkaart is te koop op stations, bij kiosken en bij vele supermarkten. Aangezien er geen aparte OV-chipkaart voor toeristen is, kunt u het best gebruik maken van een 'anonieme' OV-chipkaart.

Uw OV-chipkaart opladen

Een anonieme OV-chipkaart kost u 7.50 euro, maar dan staat er nog geen saldo op. U kunt de OV-chipkaart opladen bij een balie of een automaat op vele stations. Let wel, betaalmogelijkheden verschillen per automaat! Eenmaal opgeladen kunt u de OV-chipkaart direct gebruiken in de bus, tram en de metro, maar nog niet in de trein!

OV-chipkaart gebruiken in de trein?

Wilt u in de trein (bij NS) betalen met uw OV-chipkaart, dan moet u deze eerst activeren bij een 'NS kaart-automaat'. Ook is het zaak dat u minimaal 20 euro tegoed op uw anonieme OV-chipkaart heeft staan wanneer u met de NS wilt reizen. (dit is niet nodig bij reizen met bus, tram of metro).
Is uw OV-chipkaart niet geactiveerd dan kunt u ook gewoon een kaartje kopen. Dit kunt u doen bij een 'NS ticket-machine' of, op de grotere stations, bij de 'NS Tickets & Service Desk'. Let wel, de kaartjes zijn 50 cent duurder bij de 'NS Tickets & Service Desk'!

Creditcard betaling is mogelijk!

Wilt u een treinkaartje kopen bij één van de 'NS ticket machines', dan kunt u betalen met een creditcard, PIN-pas (debit-card) of in sommige gevallen met cash geld.

Check in en check out

Bij het instappen in bus, tram, metro of trein houdt u de OV-chipkaart voor het schermpje van de betaalmachine. Deze geeft met een groen licht en een piep-signaal aan dat de kaart is gelezen. Wanneer u uitstapt checkt u op dezelfde manier uit en kunt u gelijk zien hoeveel tegoed u heeft verbruikt en nog over heeft. Vergeet u vooral niet uit te checken, anders loopt de 'meter' door!  

Geldigheidsduur kaar en saldo.

Uw anonieme OV-chipkaart is tot maximaal vijf jaar geldig (De einddatum staat bij de meeste OV-chipkaarten op de buitenkant van de kaart vermeld). U kunt de OV-chipkaart dus bewaren om bij een volgend bezoek aan Nederland weer te gebruiken. Het saldo blijft dus ook geldig. Let op: de kosten van de kaart zelf (7,50 euro) kunt u niet terugkrijgen!

Wilt u het resterende saldo terug vragen, dan kan dat (indien het tegoed lager is dan 30 euro) bij een balie van het OV-bedrijf. U betaalt dan wel 2,50 euro administratiekosten. Wilt u de kaart beëindigen, dan kunt u hiervoor een formulier aanvragen bij een OV-balie. U vult het formulier in en stuurt dit, samen met de kaart, op naar het adres dat op het formulier staat.

Tenslotte, bij verlies of diefstal van uw OV-chipkaart, kunt u deze niet blokkeren. Teveel saldo opladen is daarom ook niet handig!

Een anonieme OV-chipkaart koopt u:

  • bij verkoopautomaten op stations
  • bij diverse tabakspeciaalzaken (zoals Primera)
  • bij diverse supermarkten
  • bij sommige Bruna's
  • aan de balie van een OV-bedrijf