De OV-chipkaart

2106 keer bekeken

 • Koop een 'anonieme OV-chipkaart' bij een verkooppunt op de stations of tabakszaken.
 • De anonieme OV-chipkaart kost 7,50 euro en blijft maximaal vijf jaar geldig.
 • Bij reizen met de trein, zorg voor minimaal 20 euro tegoed op uw anonieme OV-chipkaart.
 • Lees meer over het reizen met een anonieme OV-chipkaart in het openbaar vervoer in Nederland.

  De OV-chipkaart

  In het Openbaar Vervoer in Nederland reist u met een zogenaamde OV-chipkaart; een soort creditcard die geldig is voor bus, tram, trein en metro. Aangezien er geen aparte OV-chipkaart voor toeristen is, kunt u het beste gebruik maken van een wegwerpchipkaart of een 'anonieme OV-chipkaart’. De wegwerpchipkaart is te gebruiken voor een korte periode met beperkte geldigheidsduur voor bus/tram/metro in een stad. Voor de trein koopt u een aparte wegwerpchipkaart die alleen geldig is in de trein voor uw gekozen reis. Verblijft u meerdere dagen in Nederland en maakt u vaker gebruik van het openbaar vervoer, dan is de anonieme OV-chipkaart een handige manier voor u om in het openbaar vervoer in Nederland te reizen.  De anonieme OV-chipkaart is namelijk te gebruiken voor het totale openbaar vervoer in Nederland.

  Aanschaf

  De wegwerpchipkaart of anonieme OV-chipkaart koopt u onder meer aan de balie van een OV-bedrijf, bij een servicebalie op grote stations, bij de verkoopautomaten op stations, bij diverse tabaksspeciaalzaken (zoals Primera) en bij diverse supermarkten. U herkent een OV-chipkaart verkooppunt aan het roze OV-chipkaartlogo.

  Uw anonieme OV-chipkaart opladen

  Een anonieme OV-chipkaart kost u 7,50 euro, maar dan staat er nog geen saldo op. U kunt de OV-chipkaart opladen bij een balie of een automaat op vele stations. Let wel, betaalmogelijkheden verschillen per automaat! Eenmaal opgeladen kunt u de OV-chipkaart direct gebruiken in de bus, tram en de metro, maar nog niet in de trein!

  De anonieme OV-chipkaart gebruiken in de trein

  Voor het reizen met de trein moet u de anonieme OV-chipkaart eerst activeren bij een NS kaart-automaat. Ook is het belangrijk dat u minimaal 20 euro tegoed op uw anonieme OV-chipkaart heeft staan wanneer u met de trein wilt reizen (dit is niet nodig bij reizen met bus, tram of metro). 

  Heeft u geen anonieme OV-chipkaart dan kunt u ook bij een NS-kaartautomaat of een NS-servicebalie op de grote stations een wegwerpchipkaart kopen voor bijvoorbeeld een enkele reis, retour of dagkaart. Let wel: een wegwerpchipkaart bij een NS-servicebalie is 1 euro duurder.

  Creditcard betaling is mogelijk!

  Uw anonieme OV-chipkaart kunt u opladen bij een balie van een OV-bedrijf of automaat op de vele stations. De betaalmogelijkheden verschillen per automaat maar u kunt veelal betalen met een creditcard, PIN-pas (debit-card) of in sommige gevallen met muntgeld.

  Check in en check out

  Bij het instappen in bus, tram, metro of trein houdt u de OV-chipkaart (of de wegwerpchipkaart) voor het schermpje van de betaalmachine. Deze geeft met een groen licht en een piepsignaal aan dat de anonieme OV-chipkaart is gelezen. Wanneer u uitstapt checkt u op dezelfde manier uit en kunt u gelijk zien hoeveel tegoed u heeft verbruikt en nog over heeft op uw anonieme OV-chipkaart. Vergeet u vooral niet uit te checken, anders loopt de 'meter' door!  

  Geldigheidsduur kaart en saldo

  Uw anonieme OV-chipkaart is tot maximaal vijf jaar geldig. De einddatum staat bij de meeste anonieme OV-chipkaarten op de buitenkant van de kaart vermeld. U kunt de anonieme OV-chipkaart dus bewaren om bij een volgend bezoek aan Nederland weer te gebruiken. Het saldo blijft ook geldig.

  Wilt u het resterende saldo terug vragen, dan kan dat (indien het tegoed lager is dan 30 euro) bij een balie van het OV-bedrijf. U betaalt dan wel 2,50 euro administratiekosten. Wilt u de anonieme OV-chipkaart beëindigen, dan kunt u hiervoor een formulier aanvragen bij een OV-balie. U vult het formulier in en stuurt dit samen met de anonieme OV-chipkaart op naar het adres dat op het formulier staat.

  Tenslotte, bij verlies of diefstal van uw anonieme OV-chipkaart, kunt u deze niet blokkeren. Teveel saldo opladen is daarom ook niet handig!