Fashion in Style, geïnspireerd door Mondriaan en De Stijl - Holland.com
Foto: Tre abiti Yves Saint Laurent, collezione autunno-inverno 1965, di fronte ad un quadro di Piet Mondrian
Article

Fashion in Style, geïnspireerd door Mondriaan en De Stijl

16 mei 2017

Adres:
Stadhouderslaan 41
2517HV Den Haag
Bekijk de website

In de zomermaanden biedt het Gemeentemuseum Den Haag naast de grote overzichtstentoonstelling over Piet Mondriaan een maand lang een aantrekkelijk extraatje voor modeliefhebbers: Fashion in Style. Deze tentoonstelling laat mode zien die is geïnspireerd door het werk van Piet Mondriaan en De Stijl. Denk aan de beroemde Mondriaanjurk (1965) van Yves Saint Laurent, maar ook aan creaties van Prada, Peter Rozemeijer, Marlies Dekkers en Michael Barnaart van Bergen. Daarnaast is er inspirerend werk te zien van studenten van het ROC Mondriaan College, vers van de Haagse catwalk, speciaal ontworpen voor het landelijke themajaar Mondriaan to Dutch Design. 100 jaar De Stijl. De tentoonstelling wordt vormgegeven door Das Leben am Haverkamp.

Het uitgangspunt van Fashion in Style vormt de beroemde Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent, ontworpen in 1965 en uitgegroeid tot een waar mode-icoon. De jurk maakte deel uit van een collectie waarin Yves Saint Laurent een hommage bracht aan verschillende beeldende kunstenaars. De collectie ging echter de modegeschiedenis in als ‘de Mondriaancollectie’, omdat de Mondriaanjurken het meest aanspraken. De iconische jurk was een technisch experiment voor de couturier. Bij het zien van werk van Mondriaan was het hem begonnen te dagen dat een kledingstuk ook ontdaan kan worden van alle franjes en verdere decoraties, en compleet opgebouwd kan worden uit een lijnenspel, zonder dat deze de couplijnen of constructie volgen. Een collectie cocktailjurken in primaire kleurvlakken was het resultaat, ogenschijnlijk met gemak in elkaar gezet en nergens de lichaamslijn volgend.

Imitaties van de iconische Mondriaanjurk waren in de confectie al snel terug te vinden. Maar ook andere ontwerpers lieten zich – tot op de dag van vandaag – regelmatig door de kleurvlakken en het lijnenspel van Mondriaan en De Stijl inspireren. Peter Rozemeijer experimenteerde in de jaren 80 bijvoorbeeld met grote patchwork mantels, uitgevoerd in wollen collages van geometrische vlakken. De Italiaan Francesco Bandini ontwierp in 1991 een collectie  in primaire kleurvlakken, gebaseerd op de bekende Mondriaan-look. Naast creaties van deze ontwerpers, toont Fashion in Style ook op Mondriaan en De Stijl geïnspireerde ontwerpen van Prada, Moschino, Frans Molenaar, Marlies Dekkers en Michael Barnaart van Bergen.

Het Gemeentemuseum presenteert ook creaties die op een meer associatieve manier met Mondriaan en De Stijl in verband gebracht kunnen worden, door hun kleur en vlakverdeling, zoals van Maison The Faux en Liselore Frowijn, Dewi Bekker, Gino Anthonisse en Christa van der Meer. Deze laatste drie ontwerpers vormen samen met Anouk van Klaveren het ontwerperscollectief Das Leben am Haverkamp, dat verantwoordelijk is voor de vormgeving van de tentoonstelling. Begin dit jaar werd hun show tijdens de Mercedes Benz Fashion Week Amsterdam omschreven als een ‘overdonderende presentatie’ (Bregje Lampe, Volkskrant, 31 januari 2017).

De tentoonstelling omvat niet alleen creaties van grote ontwerpers, maar tevens drie bijzondere elementen. In de eerste plaats een selectie ontwerpen van studenten van het ROC Mondriaan College. De eindshow van 300 modestudenten vindt in juni plaats in het Gemeentemuseum en de beste ontwerpen worden, vers van de Haagse catwalk, in de museumzalen gepresenteerd. Daarnaast heeft het Gemeentemuseum een fraaie selectie vintage breiwerk bijeengebracht. In de jaren 80 inspireerden De Stijl en Mondriaan vele Nederlanders tot het breien van hun eigen Mondriaantrui. Een zoektocht leverde fraaie voorbeelden op en de dragers zullen in woord en beeld aangeven wat deze trui voor hen betekent. Tot slot kunnen bezoekers ook zelf hun creativiteit kwijt in deze tentoonstelling. Er wordt een Mondriaan-atelier ingericht, waar een eigen Mondriaantas gemaakt kan worden, naar een idee van Das Leben am Haverkamp. In de speciale Mondriaan photobooth kan iedereen bovendien stijlvol op de foto.

https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/fashion-style

In dezelfde periode zijn in het kader van het themajaar ook de volgende tentoonstellingen te zien:

De ontdekking van Mondriaan

Amsterdam | Parijs | Londen | New York

Architectuur en interieur. Het verlangen naar stijl

Vond je dit interessant? Ontdek meer