High Society, internationale topkunst in het Rijksmuseum - Holland.com
Foto: Mostra High Society al Rijksmuseum
Article

High Society, internationale topkunst in het Rijksmuseum

7 mrt. 2018

Internationale topstukken

Zelden waren er zoveel schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien op een tentoonstelling in het Rijksmuseum. De werken variëren van begin zestiende tot begin twintigste eeuw. Tot de topstukken behoren de imposante portretten van Hendrik de Vrome, hertog van Saksen en Catharina, gravin van Mecklenburg van Lucas Cranach de Oudere (1514), het echtpaar Iseppo da Porto en Livia da Porto Thiene met hun kinderen van Veronese (1555), Don Pedro de Barberana y Aparregui van Velázquez (ca. 1631-33), Jane Fleming, van Sir Joshua Reynolds (ca. 1778-79), De kunstenaar van Edouard Manet (1875) en uiteraard Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt (1634).

Vier eeuwen mode

De meeste geportretteerden zijn zeer rijk uitgedost, waarmee de tentoonstelling een overzicht van vier eeuwen mode geeft: van de ingesneden broek en wambuis uit 1514 tot de haute couture van de laat negentiende eeuw. Sommige geportretteerden dragen echter fantasiekleding naar antiek voorbeeld. Een andere draagt een kilt, nog een andere draagt geen broek en eentje is bijna volkomen naakt. Opvallend vaak hebben de geportretteerden honden bij zich. Een man wordt vergezeld door een leeuw. Een stel heeft zijn kinderen bij zich. De achtergronden kunnen rijk versierde interieurs zijn, vaak met zuilen en/of gordijnen, of een zomers- of winterlandschap. Een man staat voor een gefantaseerd landschap met palmbomen terwijl een andere voor het Colosseum in Rome een flamboyante pose aanneemt.

Ondeugden

Waar de levensgrote portretten de welgestelden op hun paasbest tonen, zijn ook vier zalen in de tentoonstelling gewijd aan bezigheden die meestal achter gesloten deuren plaatsvonden: feesten, drinken, gokken, amoureuze ontmoetingen en bordeelbezoek. Aan de hand van de ondeugden vraatzucht, hebzucht en lustzijn ruim tachtig prenten en tekeningen uit de collectie van het Rijksmuseum samengebracht die vaak met humoristische of spottende ondertoon een moraliserende boodschap bevatten.

Marten en Oopjen van Rembrandt

High Society viert de verwerving van Rembrandts spectaculaire huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit door Nederland (Rijksmuseum) en Frankrijk (Musée du Louvre) in 2016 uit een particuliere verzameling. Het huwelijkskoppel is het enige stel dat Rembrandt ooit levensgroot, staand en ten voeten uit heeft geschilderd (1634). Op de tentoonstelling zijn de schilderijen voor het eerst sinds de restauratie - die begin 2018 is afgerond - weer te zien. De tentoonstelling High Society is de opmaat voor het Rembrandtjaar in 2019, waarin de 350ste sterfdag van de grote kunstenaar uitgebreid zal worden herinnerd.

Sponsors en begunstigers

De tentoonstelling High Society wordt mede mogelijk gemaakt door het Blockbusterfonds, ING, FedEx en de Patronen van het Rijksmuseum.

De restauratie van Rembrandts Marten Soolmans en Oopjen Coppit wordt mogelijk gemaakt door het Irma Theodora Fonds/Rijksmuseum Fonds, Philips en het Cevat Fonds/Rijksmuseum Fonds.

De verwerving van de portretten was mogelijk dankzij een gezamenlijke aankoop van de Staat der Nederlanden en de Republiek Frankrijk.

Publicatie

High Society door Jonathan Bikker (conservator onderzoek Rijksmuseum).
Nederlandse en Engelse editie, uitgegeven door nai010 uitgevers. Vanaf maart 2018 te koop in de Rijksmuseumshop, via rijksmuseum.nl/shop en in de boekhandel.

Kunstschrift ‘Ten voeten uit’ verschijnt ten tijde van de tentoonstelling.

Kaartverkoop

Kaarten zijn in de voorverkoop online te boeken via rijksmuseum.nl/tickets
Ten tijde van de tentoonstelling zijn kaarten ook te koop aan de kassa.
Er geldt géén toeslag.

Beeld header

Rembrandt van Rijn, Portret van Oopjen Coppit (detail), 1634. Aankoop van de Franse Republiek voor Musée du Louvre
John Singer Sargent, Dr. Pozzi in zijn huis (detail), 1881. The Armand Hammer Collection, Gift of the Armand Hammer Foundation. Hammer Museum, Los Angeles
Giovanni Boldini, Marchesa Luisa Casati met een Windhond (detail), 1908 . Particuliere collectie

Vond je dit interessant? Ontdek meer