Hollandse Meesters - Holland.com
Article

Hollandse Meesters

9 okt. 2017

De tentoonstelling “Hollandse Meesters uit de Hermitage: oogappels van de tsaren” is van 7 oktober tot 27 mei te zien in de Hermitage te Amsterdam.

De Keizersvleugel zal in het teken staan van de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland: die van de Hermitage. Maar liefst drieënzestig werken van vijftig schilders komen naar Amsterdam. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen voor het eerst in driehonderdvijftig jaar weer even ‘thuis’ brengt.

De ruime meerderheid van de werken heeft een vast plek in de Hollandse zalen van de Hermitage in Sint-Petersburg en de meeste schilderijen zijn na aankoop – vaak eeuwen geleden – nooit meer teruggekeerd naar Nederland. De Hollandse Meesters waren de grote liefde van de tsaren en het blijven vandaag de dag nog altijd de eeuwige pronkjuwelen van de Hermitage in Sint-Petersburg.

De tentoonstelling toont onder andere de volgende werken: Rembrandts Jonge vrouw met oorbellen (1656), Govert Flincks Mannenportret (1637), Lot met zijn dochters (ca. 1600) van Joachim van Wtewael, De vrouw en haar dienstmeid (1661–63) van Pieter de Hooch en Jan Steens Trik-trakspel (1667) komen zeker. Ruim zestig werken van meer dan veertig Hollandse Meesters zijn naar Nederland gekomen, veelal voor het eerst. Frans Hals, Jacob van Ruisdael, Gerard Dou, Cornelis Corneliszoon van Haarlem en Paulus Potter hangen ook te pronken.

Meer info: hermitage.nl

Vond je dit interessant? Ontdek meer