Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie” - Holland.com
Foto: Gulzigheid en lust Glutony New Haven, Yale University Art Gallery HR
Article

Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie”

21 dec. 2015

Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch presenteert van 13 februari tot en met 8 mei 2016 de internationale tentoonstelling “Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie”. Deze groots opgezette overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch (ca. 1450 ’s-Hertogenbosch 1516) is gebaseerd op het omvangrijkste en wereldwijde onderzoek dat naar het relatief kleine oeuvre van Bosch is gedaan. Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar zijn stad ’s-Hertogenbosch waar ze ooit gemaakt zijn.

Restauraties: 12 schilderijen voor het eerst te zien in ’s-Hertogenbosch

Ter voorbereiding op de expositie in ’s-Hertogenbosch is een groot aantal schilderijen gerestaureerd naar aanleiding van het onderzoek van het Bosch Research and Conservation Project, met onder meer subsidie van de Getty Foundation (Panel Paintings Initiative). Deze 12 schilderijen zullen voor het eerst weer aan het publiek getoond worden tijdens deze tentoonstelling. Hierdoor zal in 2016 de meerderheid van de schilderijen hun oorspronkelijke schittering teruggekregen hebben. De presentatie zal daarmee een nieuw en verrassend beeld geven van het herijkte oeuvre van Jheronimus Bosch.

Topstukken uit de hele wereld naar ’s-Hertogenbosch

De tientallen bruiklenen komen van vooraanstaande musea uit de hele wereld, waaronder topstukken zoals De Hooiwagen uit Museo Nacional del Prado (Madrid), Het Narrenschip uit Musée du Louvre (Parijs), 4 werken van de Visioenen van het hiernamaals van Gallerie dell'Accademia/Palazzo Grimani (Venetië), en andere meesterwerken uit o.a. Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) en Metropolitan Museum (New York). Het uitzonderlijk grote aantal bruiklenen aan de expositie biedt bezoekers de unieke gelegenheid de revolutionaire en fantasierijke beeldtaal van Jheronimus Bosch uitgebreid te bestuderen.

Basis voor de tentoonstelling: Bosch Research and Conservation Project

De voorbereidingen voor de expositie in Het Noordbrabants Museum zijn reeds gestart in 2007. De basis voor de uitzonderlijke bruiklenen van de tentoonstelling is gelegd met het Bosch Research and Conservation Project (BRCP), een ambitieus, grootschalig internationaal kunsthistorisch onderzoek, opgezet samen met de Stichting Jheronimus Bosch 500 en de Radboud Universiteit Nijmegen. Een team van internationale deskundigen onder leiding van Jos Koldeweij en Matthijs Ilsink heeft in de afgelopen zes jaar voor het eerst vrijwel het gehele oeuvre van de meester Bosch wereldwijd intensief en systematisch onderzocht en gedocumenteerd met behulp van de nieuwste technieken.

Vond je dit interessant? Ontdek meer