Keukenhof opent van 20 maart tot 17 mei 2015 - Holland.com
Article

Keukenhof opent van 20 maart tot 17 mei 2015

19 jan. 2015

Thema 2015: Van Gogh

In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. Dit moment wordt door Keukenhof aangegrepen om de beroemde Nederlandse kunstenaar te eren. '125 jaar inspiratie' en nog steeds blijft de kunstenaar velen inspireren. Highlight in het themajaar is het bloembollenmozaïek van een zelfportret van Vincent van Gogh. Dit is in de lente een prachtig fotomoment voor de bezoekers. Het mozaïek is gemaakt van tienduizenden tulpenbollen en muscari’s.

Het park

Van oorsprong ligt de nadruk op bloembollen, maar Keukenhof heeft veel meer te bieden.
Dertig hoveniers planten ieder jaar bollen op vooraf gereserveerde plekken. Na afloop van het seizoen worden deze weer uit de grond gehaald, waardoor in het najaar een cyclus van planten, bloeien en rooien opnieuw kan beginnen.

Om Keukenhof steeds een ander gezicht te geven, wordt elk jaar een nieuw ontwerp gemaakt voor de beplanting. De samenstelling is uitgekiend, zodat bezoekers gedurende de hele openstelling van bloeiende bolbloemen kunnen genieten. De zeven miljoen bloembollen voor de beplanting worden gratis geleverd door honderd inzenders, die zich geen mooier showvenster voor hun product kunnen bedenken.

Keukenhof inspireert haar bezoekers met verschillende stijlen in tuinen, waarbij bloembollen en bolbloemen een belangrijke rol spelen. De onderdelen van het park variëren van de Engelse landschapstuin tot de gerenoveerde Japanse plattelandstuin. De eigentijdse Lenteweide heeft verrassende zichtlijnen en spannende doorkijkjes, waarin de oude bomen goed tot hun recht komen.

In de natuurtuin worden heesters en vaste planten gecombineerd met verwilderde bolgewassen. De historische tuin biedt oude tulpenrassen en toont aan de hand van deze bijzondere rassen de lange reis die de tulp heeft afgelegd voordat hij in Nederland arriveerde. In de inspiratietuinen vinden bezoekers een uitgelezen mogelijkheid om ideeën op te doen voor de eigen tuin. Voor kinderen heeft Keukenhof een doolhof, een speel- en dierenweide en een Nijntje tuin. Een speurtocht leidt hen langs de mooiste plekjes in het park.

Bloemenshows op Keukenhof

In de paviljoens wisselen ruim 30 bloemen- en plantenshows elkaar af. Hier tonen de

kwekers een enorme verscheidenheid aan bloemen en planten, in alle kleuren en vormen. En natuurlijk van een topkwaliteit! Dit is de apotheose van een onderlinge competitie tussen telers om de beste teeltprestatie per product, variërend van tulp tot roos. Een vakkundige jury beoordeelt welke bloem de beste is in zijn categorie. Ook de consument beoordeelt de bloemenshows en kiest het mooiste product. Voor orchideeën wordt al jaren de duizend vierkante meter van het Beatrix Paviljoen ingeruimd. Deze show is de mooiste orchideeënshow in Europa. Een traditionele topattractie is de unieke lelieshow in het Willem-Alexander Paviljoen. Op 6.000 vierkante meter zijn ongeveer 15.000 lelies in circa 300 verschillende variëteiten te bewonderen. In het Oranje Nassau Paviljoen komt het gebruik van bolbloemen in het interieur aan de orde. Hier is te zien hoe bolbloemen kunnen worden toegepast in verschillende interieurstijlen: van klassiek tot modern. Verschillende bekende arrangeurs laten tijdens demonstraties zien hoe (bol)bloemen op een verrassende manier kunnen worden verwerkt in een boeket.

Wetenswaardigheden Keukenhof

  • Keukenhof is acht weken per jaar geopend Keukenhof ontvangt jaarlijks 800.000 bezoekers
  • 75% van de bezoekers komt uit het buitenland
  • Het park is 32 hectare groot
  • Jaarlijks worden 7 miljoen bloembollen geplant
  • Keukenhof biedt 30 bloemenshows
  • De bollen worden door 100 inzenders geleverd
  • 9 inspiratietuinen met tuinideeën voor de consument
  • Beeldentuin met ca. 150 kunstwerken
  • Meer info: www.keukenhof.nl

Vond je dit interessant? Ontdek meer