Laatste Elfstedenfontein geopend - Holland.com
Foto: © Birthe Leemeijer,
Article

Laatste Elfstedenfontein geopend

22 feb. 2019

DOKKUM – The Ice Fountain in Dokkum is de elfde en laatste fontein van het internationale kunstproject 11fountains. De IJsfontein is vandaag officieel geopend en hiermee is de nieuwe Elfstedentocht langs de 11fountains een feit. Door de complexe en unieke technologie duurde de realisatie van deze laatste fontein langer dan verwacht. Voor zover bekend is Dokkum vanaf vandaag de eerste ter wereld met een fontein die ijslagen vormt. De IJsfontein blijft het hele jaar door aan, de overige tien worden eind maart weer aangezet.

Elfstedentocht over het ijs

Een Elfstedentocht over het ijs is een steeds grotere zeldzaamheid: de schaatstocht van bijna 200 kilometer over natuurijs is voor het laatst in 1997 gereden. Het is zelfs de langste periode ooit zonder Elfstedentocht. De Friezen denken dat het uitblijven van de Elfstedentocht en de veranderingen in het klimaat sterk met elkaar verbonden zijn. Praktisch als de Friezen zijn, maken ze dan gewoon een nieuwe Elfstedentocht. Niet verbonden door ijs, maar door het sprankelende water van fonteinen.

Het verhaal achter de fonteinen

De IJsfontein is ontworpen door de Nederlandse beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer. De vorm van de IJsfontein verwijst naar een sculptuur van ijs die ontstond in de smeltende Noordzee tijdens de legendarisch koude winter van 1963. De fontein staat in Dokkum. Dokkum was bovendien in het verleden een belangrijke havenstad tot de zee uit het zicht verdween en is daarnaast het dramatische keerpunt in de Elfstedentocht.

De vorm van de koperen fontein is zo gemaakt dat met de beschikbare energie een maximale hoeveelheid ijs kan worden gevormd. Miljoenen jaren aan evolutie in de plantenwereld hebben de basis gelegd voor deze fibonaccivorm die voor optimale schaduwwerking zorgt.

De fontein wordt omringd door bomen die rood kleuren in het najaar. De bomen verwijzen naar de martelaren van Bonifatius, die op zijn zendelingstocht bij Dokkum om het leven is gebracht.

De IJsfontein is geen dag hetzelfde. IJsbloemen, -baarden en –patronen worden het ene moment gevormd om het volgende moment weer te verdwijnen. Afhankelijk van de stand van de zon, de luchtvochtigheid, de temperatuur, wind en neerslag. De fontein is speelbal van de natuurlijke elementen. De energie voor de fontein wordt via zonnepanelen opgewekt.

11Fountains

De fonteinen zijn gemaakt door internationale topkunstenaars uit elf verschillende landen. 11Fountains vormt samen nieuw cultureel erfgoed en is een niet te missen bestemming voor nationale en internationale toeristen. Dit grootste internationale kunstproject van Leeuwarden-Fryslân 2018 wordt ondersteund door de Provincie Fryslân en de zes betrokken gemeenten

De kunstenaars zijn: Bolsward - Johan Creten (België) / Dokkum - Birthe Leemeijer (Nederland) / Franeker - Jean-Michel Othoniel (Frankrijk) / Harlingen - Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla (Verenigde Staten, Cuba) / Hindeloopen - Shen Yuan (China) / IJlst - Shinji Ohmaki (Japan) / Leeuwarden - Jaume Plensa (Spanje) / Sloten - Jorge & Lucy Orta (Argentinië & Groot-Brittannië) / Sneek - Stephan Balkenhol (Duitsland) / Stavoren - Mark Dion (Verenigde Staten) / Workum - Cornelia Parker (Groot-Brittannië).

Lees meer op: www.11fountains.nl

Vond je dit interessant? Ontdek meer